5 C
București
luni, 25 noiembrie 2024
AcasăSpecialCearta intelectualilor: Pleşu, la un pas să piardă procesul de calomnie cu...

Cearta intelectualilor: Pleşu, la un pas să piardă procesul de calomnie cu Gabriel Andreescu

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis azi că procesul penal de calomnie dintre Andrei Pleşu şi Gabriel Andreescu, fost şef al APADOR-CH, câştigat iniţial de primul în 2001, va fi rejudecat de Tribunalul Bucureşti.

Cum, însă, între timp insulta şi calomnia au fost scoase din Codul Penal, cel mai probabil judecătorii vor respinge acţiunea lui Pleşu, spun specialiştii contactaţi de RL.

În luna septembrie a acestui an, după ce a câştigat la CEDO procesul împotriva statului român, Andreescu făcuseră la Curtea Supremă o cerere de revizuire a procesului pe care îl pierduse iniţial şi în urma căruia fuseseră obligat să îi plătească daune lui Andrei Pleşu.

Pe 19 decembrie Înalta Curte a decis: „Admite cererea de revizuire formulată de revizuentul Andreescu Gabriel împotriva deciziei penale nr.1867/R din 29 octombrie 2001 pronunţată de Tribunalul Bucureşti- Secţia I-a penală. Desfiinţează decizia penală atacată şi trimite cauza spre rejudecare la Tribunalul Bucureşti. Respinge ca nefondată cererea de obligare a intimatului Pleşu Andrei Gabriel la plata sumei de 1000, cu titlu de cheltuieli judiciare către revizuentul Andreescu Gabriel. Definitivă”.

În octombrie 2001, judecătorii români l-au condamnat pe acesta la plata unei amenzi penale de cinci milioane de lei vechi şi la daune de 50 de milioane de lei vechi către Andrei Pleşu după ce Andreescu spuseseră despre acesta că ar fi avut legături cu Securitatea.

Cunoscutul activist pentru drepturile omului, Gabriel Andreescu, ceruse Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie să anuleze hotărârea prin care acesta a fost condamnat în 2001 în procesul în care Andrei Pleşu l-a acuzat pe acesta de calomnie şi defăimare.

Pleşu a făcut atunci o plângere penală împotriva lui Andreescu, după ce acesta din urmă a declarat într-o conferinţă de presă că fostul ministru al Culturii nu şi-a clarificat relaţia cu fosta Securitate.

După ce a pierdut procesul în instanţele din România, Andreescu a făcut plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. În 2010, CEDO a decis că lui Gabriel Andreescu i s-au încălcat dreptul la un proces corect şi libertatea de expresie.

Andreescu este cel care a iniţiat şi a condus apoi o lungă perioadă Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH), unde ulterior a lucrat ca expert pe domeniul protecţiei minorităţilor naţionale şi a libertăţii de conştiinţă şi religie.

A fost co-fondator şi, o perioadă, preşedinte al Grupului de Dialog Social (GDS), de asemenea iniţiator şi vice-preşedinte al Alianţei Civice.

În anul 2001, Gabriel Andreescu a organizat o conferinţă de presă în care şi-a exprimat îngrijorarea legată de eficienţa Legii 187/1999 (care oferă cetăţenilor români dreptul de a-şi consulta propriul dosar făcut de fosta Securitate din timpul regimului comunist) şi în special suspiciunea sa faţă de legăturile între fostul regim şi Andrei Pleşu, membru al Colegiului CNSAS la acea vreme.

Pleşu a făcut o plângere penală împotriva lui Andreescu, în care l-a acuzat pe acesta de insultă şi defăimare.

Cele mai citite

Nicolae Ciucă și-a dat demisia din fruntea PNL

Nicolae Ciucă: Am învățat lecția pe care ne-a transmis-o electoratul și vom respecta decizia românilor Candidatul PNL în alegerile prezidenţiale, Nicolae Ciucă, şi-a anunţat, luni,...

Procurorii sud-coreeni cer pedeapsă cu închisoarea pentru liderul Samsung, într-un dosar controversat

Președintele grupului Samsung Electronics Co., Lee Jae-yong, se confruntă cu o cerere de condamnare la cinci ani de închisoare, formulată de procurorii sud-coreeni în...

Nicolae Ciucă și-a dat demisia din fruntea PNL

Nicolae Ciucă: Am învățat lecția pe care ne-a transmis-o electoratul și vom respecta decizia românilor Candidatul PNL în alegerile prezidenţiale, Nicolae Ciucă, şi-a anunţat, luni,...
Ultima oră
Pe aceeași temă