Cercetători de la Universitatea din Basel, Elveția, au descoperit că extractul de ceai verde poate îmbunătăți funcționarea memoriei de lucru, denumită și memorie de scurtă durată. Rezultatele obținute de savanții elvețieni, raportate de Science Daily, ar putea fi folosite pentru tratarea bolilor care duc la degradarea funcțiilor cognitive.
Au mai existat studii care au urmărit efectele pe care ceaiul verde îl are asupra minții, dar acesta din urmă încearcă, în premieră, să înțeleagă mecanismele neuronale pe care le declanșează ceaiul verde.
Savanții de la Universitatea din Basel susțin că, în urma consumului de ceai verde, crește calitatea conectării diverselor părți ale creierului. Participanții la experimente, cărora li s-a administrat ceai verde, au răspuns mai bine la testele și sarcinile care presupun o memorie de lucru mai bună. Savanții au folosit tehnica imagisticii prin rezonanta magnetica, pe care o cunoaștem mai ales în prescurtarea RMN. Ei au observat ca legăturile dintre lobul parietal și cel frontal sunt îmbunătățite atunci când sunt consumate băuturi pe baza de ceai verde. În concluzie, ceaiul crește, pe termen scurt, plasticitatea creierului.
Abuzul se pedepsește, iar abuzul de alimente-minune nu face excepție. Ceaiul verde, bogat în antioxidanți, poate fi totuși un pericol pentru sănătate atunci când este consumat în exces, din cauza conținutului de teină și cofeină.