6.5 C
București
miercuri, 6 noiembrie 2024
AcasăSpecialCeaiul verde - panaceu?

Ceaiul verde – panaceu?

Daca nu obisnuiti sa beti ceai verde, poate ca ar fi bine sa va apucati pentru ca cercetatorii ii acorda virtuti de necontestat. Se pare ca o cana pe zi este suficienta pentru a ne mentine inima sanatoasa.

 

A fost demonstrat ca bautura dilata artera brahiala (care tine de la umar la cot) cu 4% in doar 30 de minute. Astfel se reduce considerabil riscul aparitiei cheagurilor de sange. Este pentru prima data cand s-a demonstrat ca ceaiul verde are un efect benefic pe termen scurt asupra arterelor mari.

Un alt studiu a scos deja la iveala ca ceaiul verde este mai mult decat benefic fumatorilor, refacand celulele afectate de nicotina. Aceasta bautura este consumata constant in China si Japonia si difera de ceaiul negru, pentru ca nu se lasa sa ferementeze inainte de a fi uscat. Acest proces de fermentare reduce cantitatea de flavonoide – antioxidanti benefici – pana la 90%, motiv pentru care se crede ca ceaiul verde ofera alte beneficii decat cel negru.

 

Potrivit unui studiu realizat de cercetatorii greci si publicat in European Journal of Cardiovascular Prevention and Rehabilitation, ceaiul verde contribuie la fluidizarea sangelui si permite arterelor sa se relaxeze.

 

Charalambos Vlachopoulus, specialist cardiolog la Scoala Medicala din Atena, unul dintre autorii studiului, a declarat ca o doza buna pentru oameni ar fi cateva cesti de ceai verde pe zi. Cercetatorii au realizat studiul pe 14 persoane, carora le-au oferit ceai verde, cofeina diluata sau apa fierbinte in trei ocazii diferite.

Specialistii au masurat functionarea celulelor endoteliale ale sistemului circulator al participantilot la studiu si au remarcat ca ceaiul verde ajuta arterele sa se relaxeze si fluidizeaza sangele.

"Ceea ce este important este faptul ca aceste efecte sunt chiar rapide, in 30 de minute se pot vedea rezultatele", a precizat Vlachopoulos, adaugand ca in urma controalelor facute dupa 30, 90 si 120 de minute de la consumul de ceai verde, s-au constatat imediat beneficiile.

Bolile de inima reprezinta principala cauza de deces la nivel mondial. Sunt provocate de depuneri de grasime care ingroasa si blocheaza arterele, de hipertensiune arteriala sau de alti factori.

In vreme ce cercetatorii au avut in vedere doar impactul pe termen scurt al consumului de ceai verde, Vlachopoulos a precizat ca studiile inca nepublicate ale echipei sale arata ca efectele sunt de durata.

 

Aparitie si evolutie

 

Ceaiul verde este un tip de ceai obtinut din frunzele de Camelia sinensis. Diferenta fata de celelalte tipuri de ceai consta in faptul ca procesul natural de fermentatie este oprit. Imediat dupa cules, frunzele sunt trecute prin abur sau torefiate. Apoi frunzele sunt uscate si rulate, astfel impiedicandu-se fermentarea.

Desi ceaiul e cunoscut si folosit de oameni de mii de ani, cultivarea lui n-ar fi inceput decat prin anul 350 i.Hr, in China si prin anul 700 al erei noastre in Japonia. In Asia a fost vreme indelungata considerat mai mult o planta medicinala decat o bautura. In prezent, ceaiul verde este, pe langa apa, cea mai consumata bautura din lume. Un vechi proverb chinez spune ca "Mai bine sa stau trei zile fara mancare, decat o zi fara ceai".

Obiceiul bautului de ceai a inceput cand calugarii budisti care, vizitand China pentru studiu, s-au intors in Japonia aducand cu ei si ceaiul verde ca pe o bautura medicinala. In perioada Kamakura (1191-1333), calugarul Eisai a tinut sa evidentieze efectele benefice ale ceaiului verde in cartea sa "Mentinerea sanatatii prin ceai" (1211): "Ceaiul este un medicament miraculos pentru mentinerea sanatatii. Ceaiul are o putere extraordinara de prelungire a vietii. Oriunde o persoana cultiva ceai, va avea parte de o viata lunga. In toate timpurile ceaiul este elixirul care creaza lacasul de nestramutat al nemuririi". Din acest pasaj reiese faptul ca ceaiul verde a fost apreciat din timpuri stravechi ca un puternic medicament. In textele europene apare in 1559, la Venetia, sub numele de chai catai, ceea ce a dat numele de ceai. In ultimii ani insa, cercetarile au evoluat atat de mult incat acum avem si confirmarea stiintifica a ceea ce se sunea in vechime "Ceaiul este medicamentul miraculos al mentinerii sanatatii". Devine din ce in ce mai clar pentru oricine ca ceaiul verde are un spectru foarte larg de prevenire a bolilor.

Extractul de ceai verde – un element nutritiv foarte important, este un subiect care a umplut o multime de volume de publicatii stiintifice in care erau dezvaluite si demonstrate multiplele beneficii. Cea mai importanta descoperire se refera la faptul ca ceaiul verde ajuta la mentinerea celulei ADN si a integritatii structurale a membranei celulare.

Compozitie si indicatii terapeutice

Ceaiul verde are in compozitie uleiuri esentiale, teina, tannini catechici, flavonoide (quercetina, quercitrina), aminoacizi, vitamina C, teaflavina, tearubigina, proteine, calciu, fier, fluor, alcaloidi (teobromina, teofilina, dimetilxantina, xantina, adenina). Activitatea ceaiului se datoreaza in primul rand continutului de teina, de tanini si de compusi polifenolici.

Polifenolii si catechinele combat radicalii liberi produsi de poluare, fum de tigara, gaze de esapament, ultraviolete. Alcaloizii exercita un efect de stimulare nervoasa. Teina si cafeina stimuleaza arderea grasimilor, are proprietati diuretice. Frunza de ceai integra contine mai multa teina decat cea in pliculete deoarece pentru pliculete sunt folosite ramasitele de la ceaiul varsat. Flavonoidele protejeaza organismul impotriva stresului.

Indicatiile terapeutice ale ceaiului verde includ o paleta larga de afectiuni, atat ca remedii, dar si ca preventie. Terapiile cele mai cunoscute sunt cele asociate tratamentelor de slabire, impotriva afectiunilor oncologice (ca adjuvant, mai ales in cancerul cutanat produs de razele ultraviolete), utilizari cosmetice (intarzie imbatranirea prematura a tenului), pentrru afectiuni stomatologice (reduce formarea tartrului dentar si stopeaza aparitia cariei dentare, datorita fluorurilor si taninurilor continute) sau ajuta la imbunatatirea performantelor, stopand oboseala fizica si psihica.

Substantele aromatice dau o savoare deosebita ceaiului. Toate aceste componente fac din ceaiul verde un excelent antioxidant, diuretic, stimulator cerebral, stimulator al proceselor de ardere a grasimilor si factor de protectie anticancer.

 

Totodata, cercetarile au aratat ca prin consumul de ceai verde, nivelul colesterolului nociv se reduce simtitor. Ceaiul verde tine sub control si hipertensiunea arteriala, afectiune care are un impact grav asupra sistemului vascular si care este cauza aterosclerozei. Intr-o serie de studii s-a demonstrat ca o serie de compusi continuti de ceaiul verde suprima producerea unui compus numit angiotensin II. Si pacientii diabetici pot beneficia de remediile ceaiului verde. Astfel, un studiu in acest sens arata ca ceaiul verde concentrat (asa cum se bea in ceremonia ceaiului traditionala) poate sa scada nivelul de glucoza din sange.

 

De asemenea, ceaiul verde, datorita compusilor sai, are un efect puternic asupra virusului gripal, inactivandu-l. S-au facut studii si in cazul virusului HIV, si s-a observat o imbunatatire a starii bolnavilor care au baut ceai verde in mod regulat.
Ceaiul verde contine cafeina care, luata in cantitati rezonabile, stimuleaza fiecare organ din corp. Are un efect special asupra sistemului nervos, inimii si ficatului.

 

Tipuri de ceai verde

Ceaiuri chinezesti

* Chun mee: Ceai verde chinezesc ce datoreaza numele formei in care vin prelucrate frunzele, in forma de spranceana. De altfel tradus inseamna "spranceana de batran". Infuzia are o culoare de un galben pal. Este un ceai ce se poate bea in orice moment al zilei.

* China plum blossom: Ceai foarte apreciat cu un retrogust dulce.

* Gunpowder: Ceai verde chinezesc obtinut prin doua faze de uscare si rasucirea frunzelor in forma de bilute, ceea ce creeaza o asemanare cu praful de pusca (lb.eng. gunpowder) mai granulos din vechime.

* Jasmine jade pearls: Ceai verde chinezesc cu aroma de iasomie.

* Lu'an Guapian: Ceai verde chinezesc obtinut prin rasucirea frunzelor in lungime in asa fel incat acestea devin asemanatoare cu semintele de pepene galben, de aici numele in chineza.

* Pi lo chung: Ceai verde chinezesc destul de rar. Planta acestui ceai creste in vecinatatea pomilor fructiferi (piersici, caisi) iar frunzele absorb astfel parfumul acestora. Are un gust racoritor si dulce.

* Lu mu dan flowery: Este produs in Hunan.

* Lung ching: Ceai verde chinezesc provenit din provincia Zhejiang, cunoscut si sub numele de "fantana dragonului".

* Shui hsien: Provine din provincia chineza Fujian.

* Taiping hokui: Provine din provincia chineza Anhui.

* Tuocha yunnan: Provine din provincia chineza Yunnan.

Ceaiuri japoneze

* Kukicha: Este un ceai lipsit de teina, cu un gust delicat.

* Bancha: Acest tip de ceai contine foarte putina teina, de altfel bancha semnifica lejer, usor. Este cunoscut si ca "ceai de trei ani". Este un ceai deteinat natural, lipsit de orice fel de coloranti sau produsi chimici si provine din frunzele mai groase culese la a doua sau la a treia recolta. Infuzia este de un verde inchis.

* Genmaicha: Ceai japonez obtinut prin amestecarea ceaiului bancha cu orez si boabe de porumb copt.

* Gyokuro: Este varietatea de ceai cea mai apreciata in Japonia. In traducere inseamna "roua pretioasa". Frunzele, ascutite, de o culoare verde-albastrie ca acele de pin, dau o infuzie de o culoare galben-verzuie.

* Hojicha: Este vorba de frunze de ceai usor torefiate, ceea ce le amplifica aroma.

* Matcha: Ceai folosit in ceremonia ceaiului, in Japonia. Matcha se obtine astfel: frunzele dupa ce au fost uscate, zdrobite cu pietre de moara devin o pudra verde, solubila in apa. Aceasta pudra de ceai este de culoarea verde deschis, cu reflexe pale. Pentru a-l prepara se pune 1 gram intr-o ceasca de apa la 60 de grade si se agita cu un betisor pana la aparitia unei spume verzi, translucide. Bautura obtinuta, destul de inchisa la culoare si in special tare in teina, este usor amara, avand o aroma proaspata care aminteste de vegetatia umeda de padure. Este extrem de sanatos, are proprietati antioxidante si previne aparitia cancerului de colon sau stomac. Exista varietati diferite de ceai verde, in functie de zona in care a fost cultivat. Ceaiul verde poate fi preparat si direct din frunze, in afara ceremoniei ceaiului.

* Sencha: Este cel mai cunoscut ceai japonez, reprezentand 80% din productia japoneza.

* Tenko: Este un ceai-trufanda din prima recolta, supranumit si "parfum ceresc".

* Himalaya, Yogitea: Sunt ceaiuri verzi lipsite de teina.

Elena Marinescu
Elena Marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Trudeau îl felicită pe Trump pentru victoria în alegeri și promite colaborare strânsă între Canada și SUA

Prim-ministrul canadian își exprimă angajamentul de a lucra împreună cu președintele Trump pentru a consolida economia și securitatea celor două țări, subliniind prietenia deosebită...

Lista medicamentelor care afectează capacitatea de a conduce, finalizată și pregătită pentru public, anunță Rafila

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat miercuri că lista medicamentelor care pot afecta capacitatea de a conduce vehicule este finalizată și urmează să fie...

Nvidia depășește Apple și devine cea mai valoroasă companie din lume

Nvidia, gigantul american din industria tehnologică, a întrecut Apple în clasamentul celor mai valoroase companii din lume, atingând o capitalizare bursieră impresionantă de 3.430...
Ultima oră
Pe aceeași temă