7.7 C
București
sâmbătă, 2 martie 2024
AcasăSpecialCea mai scumpă autostradă din România: 9 miliarde de euro

Cea mai scumpă autostradă din România: 9 miliarde de euro

Avem cei mai puţini kilometri de autostradă constuiţi, dar la proiecte nu ne întrece nimeni. Ministerul Transporturilor a anunţat un nou proiect de anvergură, potrivit Money.ro.

De fapt, cel mai important, pentru că este vorba de cea mai scumpă autostradă din România. Va face legătura între Târgu Mureş şi Iaşi şi va costa aproape 9 miliarde de euro, adică 11% din PIB-ul pe anul trecut.

Deocamdată, totul este pe hârtie şi nimeni nu poate spune nici de unde vom lua atâţia bani, nici când va fi gata ambiţiosul proiect.

Citeşte şi: Încă o autostradă de hârtie pentru Târgu-Mureş

Noua autostradă pe care Ministerul Transporturilor vrea să o construiască va avea 289 de kilometri. Şoseaua ar urma să traverseze Carpaţii Orientali şi va costa numai puţin de 8,9 miliarde de euro, adică în medie 30,8 milioane de euro pe kilometru. Asta în condiţiile în care standardele de cost stabilesc un preţ de cel mult 6,1 milioane de euro pe kilometru la munte.

Actualele cifre arată că şoseaua va fi mai scumpă decât Autostrada Transilvania. Americanii de la Bechtel au construit cu 23 de milioane de euro pe kilometru. În cazul autostrăzii ce va lega Târgu Mureş de Iaşi proiectantul a calculat un cost pe km de peste 30 de milioane de euro.

 

Cele mai citite

statuie de 1 milion de euro a lui Mihai Viteazul sau parcare supraetajată?

În orașul Zalău, un proiect de amploare a declanșat un adevărat val de controverse. Este vorba despre planul de a amplasa o statuie...

Teodosie a demonstrat că barba te ajută să nu se vadă cât de ciuntit ieși de la Sinod

Ilustrație: Marian Avramescu Înalt ridicatul cu macaraua arhiepiscop al Tomisului, Teodosie, le-a demonstrat tuturor bărbaților, prin propria exemplificare, de ce este benefic să porți...

Robert Negoiță va candida la Primăria Sectorului 3 din partea PSD

Marți, în cadrul ședinței de Birou Permanent al PSD București, a fost validată în unanimitate propunerea PSD Sector 3 pentru candidatura lui Robert...
Ultima oră
Pe aceeași temă