18.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialCea mai scăzută temperatură din țară: minus 15 grade Celsius la Miercurea...

Cea mai scăzută temperatură din țară: minus 15 grade Celsius la Miercurea Ciuc

Mercurul din termometre a coborât, luni dimineață, la Miercurea Ciuc, la minus 15 grade Celsius, cea mai scăzută valoarea termică înregistrtă în țară în iarna care a debutat calendaristic la 1 decembrie.

Meteorologul de serviciu de la Stația Miercurea Ciuc, Tanko Karoly, a declarat că minima națională a zilei, de minus 15 grade Celsius, a fost măsurată în jurul orei 5.30.

Potrivit meteorologilor, aceasta este cea mai rece dimineață din țară în iarna care a debutat calendaristic luni, fiind incluse și zonele foarte înalte, nelocuite, la peste 2.000 de metri altitudine.

”Pe masivele înalte s-a format un strat de aer mai cald, în vreme ce în zonele joase avem un stat de aer rece la nivelul solului, până la altitudini de aproximativ o mie de metri. Vorbim despre un fenomen de inversiune termică, iar valoarea minimă de la Miercurea Ciuc este clar cea mai scăzută din țară în această dimineață, fie că vorbim de zonele locuite, fie de cele nelocuite, la altitudini foarte mari”, a explicat meteorologul Eugen Mitea de la Centrul Meteorologic Regional Sibiu.

Vremea a fost deosebit de rece, pe alocuri geroasă în județul Harghita, minimele consemnate de meteorologi fiind de minus 11 grade Celsius la stația din pasul Bucin, minus 10 grade Celsius la Joseni, minus 7 grade Celsius la Toplița și minus 3 grade la Odorheiu Secuiesc.

Minima absolută a lunii decembrie în Harghita, de minus 33 de grade Celsius, a fost consemnată în anul 1998 în Miercurea Ciuc, iar maxima absolută, de 16,8 grade Celsius,1989 în aceeași localitate.

Cele mai citite

EXCLUSIV. Decizia lui Nicușor Dan de a elimina linia STB 336, fiasco în trafic. Locuitorii din Militari, rămași fără autobuz care să-i ducă la...

Locuitorii din cartierul bucureștean Militari au rămas fără singurul autobuz care îi transporta până în fața Spitalului Universitar. Decizia lui Nicușor Dan de a...

Firea trebuie să se retragă din cursa pentru europarlamentare dacă va candida la Primărie, susține AUR

Partidul AUR consideră că Gabriela Firea trebuie să renunțe la candidatura pentru un post de europarlamentar dacă dorește să candideze la Primăria Capitalei. Acest punct...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă