Aproximativ 50.000 de persoane vor fi agresate de câinii fără stăpân în Bucureşti în următorii cinci ani, conform unei estimări realizate de Prefectura Capitalei.
Edilii din Primăria Bucureşti au anunţat recent că intenţionează să continue programul de sterilizare a maidanezilor, chiar dacă acesta nu a dat rezultate în ultimii ani pentru că animalele au rămas pe străzi şi nu au devenit mai puţin agresive.
„Am observat că directorul ASPA, dl. Robert Lorentz doreşte să rezolve problema câinilor fără stăpân ca şi până acum, adică deloc. Dacă este o simplă atitudine personală a domnului Lorentz, este lipsită de importanţă. Însă, dacă această soluţie este strategia Primăriei Capitalei, atunci atragem atenţia că relocarea câinilor pe stradă, chiar şi sterilizaţi, nu va avea niciun efect asupra agresiunilor la care bucureştenii vor fi supuşi şi în viitor”, a declarat prefectul Capitalei, Mihai Atănăsoae.
Pe de altă parte, Robert Lorentz a afirmat recent că primăria a sterilizat majoritatea maidanezilor, iar în cinci ani problema lor va fi rezolvată, adică vor mai rămâne foarte puţini pe străzi pentru că, între timp, mulţi vor deceda din cauze naturale.
Chiar şi în acest caz, în următorii cinci ani, vom avea zeci de mii de persoane muşcate, aşa cum s-a întâmplat şi până acum când aproape 10.000 de bucureşteni s-au prezentat în fiecare an la spitale pentru tratament antirabic. Prefectul Capitalei a propus ca municipalitatea să suporte costurile legate de injecţiile pe care le fac cei muşcaţi de maidanezi.
Din statisticile prezentate de Institutul de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş” a rezultat că numai în perioada septembrie-noiembrie, 1.805 persoane au fost muşcate de câinii fără stăpân. În ultimii cinci ani, costurile serviciilor medicale pentru persoanele muşcate de câini au fost de 1,8 milioane de euro.