Plata celei mai mari indemnizații pentru creșterea copilului, de 160.000 lei, care urma să fie încasată de un tată din Sibiu, a fost suspendată de Ministerul Muncii. Măsura a fost luată după ce autoritățile au cerut ANAF să îi verifice veniturile bărbatului, a declarat, pentru România liberă, Liliana Neacșu, din cadrul Agenției Naționale de Plăți și Inspecții Sociale (ANPIS).
Beneficiarul, un tătic din Sibiu, a depus dosarul pentru obținerea indemnizației pentru creșterea copilului anul acesta, iar, până la intrarea în vigoare a măsurii privind eliminarea plafonului pentru alocații, urma să primească 1.200 lei, pentru cei doi ani în care stătea acasă cu copilul, a precizat, pentru Rl, Liliana Neacșu. Acum, însă, el ar beneficia de o indemnizație de 160.000 lei, adică 35.000 euro.
”Se verifică veniturile bărbatului și dosarul și așteptăm soluția de la ANAF”, a spus Liliana Neacșu, pentru Rl.
Părintele care ar urma să încaseze această indemnizație are venituri lunare de 187.158 lei, realizate ca membru asociat sau persoană autorizată să desfăşoare o activitate independentă, conform publicației locale Ora de Sibiu.
Începând cu luna iulie, limita minimă a indemnizației în România este 1.063 lei, reprezentând 85% din salariul minim brut pe țară garantat în plată de 1.250 lei. După eliminarea plafonului, aproximativ 130.000 de femei și circa 14.000 de bărbați au depus dosare pentru acordarea indemnizației pentru creșterea și îngrijirea copilului (ICC). Un studiu realizat la cererea ministrului Dragoș Pîslaru a arătat că numai 0,17 la sută din totalul celor 142.990 părinți, adică 242 persoane, consumă o treime din bugetul alocat, existând chiar cuantumuri care ajung la echivalentul în lei a 35.000 euro.
”După numai o lună de aplicare a măsurii adoptate în prima parte a anului de către Parlament, se înregistrează deja un dezechilibru în distribuirea echitabilă a resurselor bugetare alocate pentru plata ICC, iar această situație trebuie dezbătută public în următoarea perioadă”, a punctat Ministerul Muncii, într-un comunicat remis redacției.
Citește și: Pîslaru: Nu se pune problema ca Guvernul să plafoneze indemnizația pentru creșterea copilului
„Un prim bilanț era important pentru noi ca să vedem cât de atractivă era această indemnizație și să vedem dacă estimările inițiale corespund cu realitatea. Nu se pune problema ca acest Guvern să taie sau să plafoneze indemnizația pentru creșterea copilului. Parlamentul care a adoptat această legislație este singurul for care în mod normal este cel care ar trebui să se uite și să vadă care sunt aceste consecințe. Prin urmare, în calitate de Guvern nu o să lansăm ordonanțe care să corecteze Parlamentul ci tot ceea ce ne propunem este să ne uitam exact, să vedem cum au fost făcute estimările în Parlament inițial și să vedem ce se impune să se facă de către Parlament, forul care a și inițiat această măsură”, a explicat Dragoș Pîslaru.
Citește și: Ministerul Muncii cere DEZBATERE pe indemnizațiile pentru copii. Unele alocații ajung și la 35.000 de euro