4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăSpecialCea mai încremenită zonă din Capitală. Am intrat în 2012, iar lucrările...

Cea mai încremenită zonă din Capitală. Am intrat în 2012, iar lucrările din centrul istoric nu s-au încheiat

Primăria Capitalei nu a terminat nici acum, la început de 2012, reabilitarea integrală a străzilor din proiectul-pilot început în 2006, deşi responsabilii de cel mai înalt nivel au anunţat termene după termene. Nici unul însă nu a fost respectat.

Deşi ar fi trebuit să fie gata încă din vară, pe unele străduţe încă mai sunt zone în care se lucrează la mici finisaje şi nimeni nu a mai dat un termen de finalizare.

Asta, în condiţiile în care, deşi infrastructura rămâne deficitară, în centrul istoric afacerile au explodat în ultima vreme, lucru probat inclusiv de aglomeraţia din noaptea de Revelion 2011-2012.

Totuşi, lucrările de refacere a centrului istoric înaintează cu viteza melcului – în cinci ani, au fost reabilitate 14 străduţe şi nici acelea nu sunt gata în totalitate, iar de refacerea clădirilor s-au ocupat doar câţiva proprietari, iar restul ridică din umeri pentru că spun că nu au bani sau nu-i interesează.

Clădirile sunt şubrede, faţadele arată jalnic, iar la consolidare nu se gândeşte mai nimeni. Nici refacerea faţadelor nu-i preocupă pe majoritatea proprietarilor care aşteaptă să vină primăria să se ocupe de problemă.

Recent aprobata lege de refacere a faţadelor nu-i sperie pe proprietari, deşi amenzile sunt destul de consistente pentru cei care nu se ocupă de lucrări. „Eu m-am ocupat de interiorul casei, exteriorul nu mă interesează. Am renovat casa, atât. Statul ce face? Primăria ce face? Nu mă interesează nici amenda, nici nimic, primăria să răspundă”, spune Minodora Stoica, proprietara unui apartament de pe strada Franceză nr. 32.

Vecinii săi, care deţin un mic atelier, zic că ei sunt doar chiriaşi şi nu-i interesează nici pe ei ce se întâmplă cu faţada imobilului vechi de 140 de ani.

Dacă pe unii proprietari nu-i interesează starea faţadelor, alţii spun că nu au bani pentru a face asemenea investiţii. „Avem o situaţie financiară foarte grea. Suntem o instituţie de cultură care nu primeşte un leu de la stat, trăim doar din veniturile noastre. Nu ştiu ce vom face dacă se vor da amenzi, ne vom adresa probabil Ministerului Culturii”, spune Manuela Hodor, director la Studioul Cinematografic Anima Film de pe strada Franceză.

De aceeaşi părere este şi proprietarul unui apartament din apropiere, Radu Dumitru: „Eu am o pensie de cinci sute de lei, abia am din ce să trăiesc. Nu e corect ca statul să ne ceară să suportăm aceste cheltuieli”.

Reprezentanţii altor firme nu se arată preocupaţi de aspectul exterior al clădirilor, ci mai mult de cel interior.

Biroul Notarial Confides ocupă etajul unei clădiri vechi din centrul istoric şi care a fost amenajată foarte frumos la interior încă din 2003, după cum ne-a spus contabila firmei, Elena Cristescu.

De exterior, adică de faţadă ar fi trebuit să se ocupe proprietarii, adică firma Astral, dar reprezentanţii acesteia spun că nu ştiu să aibă vreo clădire în centrul istoric.

Alţi chiriaşi, cei de la firma Meteor ne-au spus că sunt prea ocupaţi pentru a discuta despre acest subiect şi a ne comunica cine este proprietarul spaţiului pe care îl ocupă.

Alţii declară că nu ar avea nimic împotrivă, dar că nu au trecut încă la treabă. Pe strada Smârdan nr. 18, într-o clădire cu mai multe etaje, funcţionează biroul notarului Andreea Manolescu care deţine spaţiul în proprietate.

Un angajat al biroului a declarat că doamna notar nu ar avea nimic împotrivă să refacă faţada, dacă se va face un proiect şi vor contribui şi vecinii. Însă aceştia sunt destul de săraci şi nu plătesc nici utilităţile, aşa că e puţin probabil să aloce bani pentru refacerea faţadei.

Cât costă consolidarea

Nu toţi proprietarii din centrul istoric au o atitudine de respingere faţă de refacerea faţadelor.

Unii au şi terminat lucrările, iar clădirile respective au un aspect civilizat şi redau zonei farmecul de altădată.

Un exemplu este clădirea de pe strada Covaci nr. 6, care contrastează puternic cu cea de peste drum care stă să cadă.

Lucrările la faţada clădirii de la sfârşitul secolului al XIX-lea au început în 2009 şi au fost finalizate un an mai târziu. „Am respectat în proporţie de 80% arhitectura iniţială. Nu am refăcut doar faţada, ci şi clădirea în totalitate, adică am făcut consolidare şi refacere integrală. E o operaţiune costisitoare, dacă o faci aşa cum trebuie. Costă, în medie, 700 de euro/metrul pătrat”, a declarat Radu Moldoveanu, administrator delegat la firma Casa Covaci care s-a ocupat de refacerea clădirii.

Grupul de firme din care face parte aceasta a mai achiziţionat încă şapte clădiri în centrul istoric, iar la trei dintre ele lucrările de refacere sunt gata. Reprezentanţii firmei se plâng că durează mult până obţin autorizaţiile de la primărie.

Primarul promite, oamenii se plâng

O mică parte din clădirile din centrul istoric aparţin Primăriei Capitalei care le-a închiriat la oameni sărmani.


Aceştia se plâng că sunt nevoiţi să îndure condiţii grele de trai, pentru că edilii nu au venit niciodată să facă reparaţii sau să astupe măcar crăpăturile şi găurile din zidurile roase de vreme. „S-au deplasat pereţii şi nu a venit nimeni să se ocupe. Micile reparaţii din apartamente le-am făcut noi singuri. De 20 de ani stăm aici şi primăria nu a venit să facă nimic. Credeţi să vor face acum faţada?”, se plânge Geta Radu care ocupă un apartament modest pe strada Tonitza nr. 3. Motive de supărare au şi chiriaşii primăriei de pe strada Covaci nr. 5, unde e nevoie urgentă de reparaţii. Faţada e într-o stare jalnică, dar nu s-a auzit nimic nici măcar de un plan de refacere a clădirii, după cum a spus Adrian Dima, unul dintre locatari.

În schimb, edilii, proprietarii clădirilor respective, au început deja să facă promisiuni, dar fără a da termene şi detalii concrete. „Dacă terminăm să lucrăm la străzi, până la sfârşitul anului (2011 – n.r.) ne apucăm de faţade. Sigur, şi în funcţie de dimensiunea financiară, de banii pe care îi avem la dispoziţie. Nu prea mulţi, nici nu exagerăm, că sunt atâtea lucrări de investiţii”, a spus recent  primarul Sorin Oprescu.

În alte cazuri, primăria a scăpat mai ieftin pentru că actualii ocupanţi ai spaţiilor s-au ocupat şi de refacerea faţadelor.

Este cazul Universităţii Ecologice care a concesionat spaţiul în care îşi desfăşoară activitatea de la municipalitate şi a achitat apoi reparaţiile curente şi reabilitarea faţadei, după cum a declarat administratorul clădirii. Consolidarea construcţiei s-a făcut deja în anul 2000, aşa că problemele sunt în cea mai mare parte rezolvate, însă asemenea exemple sunt puţine în centrul vechi.

Clădiri abandonate

Mai multe clădiri din centrul istoric au fost abandonate şi se află într-o stare dezastruoasă. În unele şi-au făcut adăpost câteva familii de romi. „Casa asta e a unor preoţi care au proces cu primăria. Noi stăm aici fără acte pentru că nu avem unde să ne ducem. Ştie şi poliţia de noi, toţi ne cunosc”, spune Eugenia Cioară.

Fără apă curentă, electricitate sau încălzire, oamenii nici nu se gândesc la refacera faţadei pentru că oricum locuiesc ilegal acolo.





 

Cele mai citite

Alegerile din România, sub lupa presei internaționale: ascensiunea AUR și impactul asupra Europei

Presa internațională analizează cu atenție alegerile prezidențiale și parlamentare din România, atrase de influența tot mai mare a partidului de extremă dreapta AUR. Sub...

Amazon, în vizorul UE: posibilă investigație pentru încălcarea Actului Piețelor Digitale

Uniunea Europeană ar putea deschide o investigație împotriva Amazon în 2025, sub suspiciunea că gigantul ar fi încălcat Actul Piețelor Digitale (DMA) prin favorizarea...

Riscul unui război nuclear nu a fost niciodată atât de mare pentru Coreea de Nord, spune Kim Jong Un. Acuzații la adresa SUA

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a acuzat Statele Unite de amplificarea tensiunilor, afirmând că riscul unui război nuclear nu a fost niciodată atât de...
Ultima oră
Pe aceeași temă