7.3 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăSpecialDan Adamescu, în ultima sa scrisoare: Judecătorul nu m-a lăsat constant să...

Dan Adamescu, în ultima sa scrisoare: Judecătorul nu m-a lăsat constant să vorbesc. Martorul pe care s-a bazat procesul, scuzat cu probleme medicale

Dan Adamescu a acuzat, în cea de-a treia parte a scrisorii publicate după moartea sa, că judecătorul Ciprian Alexandru Ghiță, care l-a condamnat la închisoare cu executare, a urmărit protejarea martorilor apărării. Omul de afaceri a mai notat și că toate dovezile pe baza cărora a fost condamnat au fost furnizate de un singur martor, Daniel Onuțe, pe care avocații săi nu au avut voie să îl interogheze. 

”Procesul meu a început în data de 10 octombrie 2014 în fața judecătorului Ghiță. A fost un proces foarte rapid deoarece toate dovezile au fost puse în baza unui sigur martor, dl. Onuţe. Avocații mei au arătat că declarațiile domnului Onuţe erau false şi că acesta nu era credibil, deoarece a scos bani din societate fără permisiune și a fost recrutat ca informator al DNA și nu ca martor adevărat. Ei au arătat, de asemenea, că nu am motive să mituiesc judecătorii și că presupusa schemă de mită era ilogică. Am avut dreptul de a vorbi și a mă apăra pe durata procesului, însă judecătorul Ghiță nu m-a lăsat în mod constant să vorbesc. Dl. Onuţe a fost interogat în instanță de către avocații mei. Am vrut, de asemenea, să îi adresez întrebări importante pentru a-şi dezvălui minciunile. Însă nu am putut să fac acest lucru deoarece judecătorul Ghiță nu mi-a permis. De asemenea, judecătorul Ghiță i-a întrerupt pe avocații mei când au început să pună întrebări importante martorilor. A devenit foarte clar pentru mine că judecătorul Ghiță urmărea protecția martorilor din apărare”, a acuzat omul de afaceri, în scrisoarea publicată postum. 


Citește și: The Times: Dramaturg pus la colț de legea pe care a susținut-o. Procesul de extrădare al lui Alexandru Adamescu va avea loc în aprilie: Cum să tac, când nedreptatea are loc sub ochii autorităților de la Bruxelles


Dan Adamescu a mai scris și că magistrații i-au admis cererea de reaudiere a martorilor din proces, după ce s-a pronunțat în primă instanță, însă Daniel Onuțe a fost singurul martor care nu s-a prezentat, ”scuzându-se de trei ori și, după aceea, instanța l-a retras”. 

”Am fost condamnat la pedeapsă cu închisoarea de patru ani și patru luni în data de 2 februarie 2015 de către judecătorul Ghiță. Am depus o contestație și primul termen a fost în data de 16 martie 2015. Avocații mei au solicitat reaudierea tuturor martorilor în fața instanței de apel. Această solicitare a fost acordată. Singurul martor care nu a răspuns citației a fost dl. Onuţe. Acesta s-a scuzat de trei ori cu probleme medicale și după aceasta, instanța l-a retras, pur și simplu, din lista de citații. Acest lucru este fără precedent în România. Consider că aceasta o fost o încălcare majoră a dreptului meu de apărare deoarece întregul caz se baza pe acesta. Nu poate fi înțeles modul în care instanța de apel a permis o urmărire penală importantă în absența sa. Din nou procurorul DNA din instanță m-a evidențiat în fața judecătorilor. Nu mi-a fost permis să vorbesc în numele meu și am fost întrerupt în mod repetat”, a scris Dan Adamescu. 


Citește și:  Dezvăluire: Afacerista Carmen Palade și tatăl securist de la contrainformații economice. Vasile Costache Palade, avansat maior de către unul din cei mai loiali oameni ai lui Ceaușescu

Păsuită în mod ciudat pentru încălcări de legislație fiscală de către personaje cu legături cu regimul comunist, Carmen Palade are, la rândul ei, legături cu Securitatea ceaușistă. Tatăl acesteia era, în 1972, maior de Securitate și adjunct al șefului contrainformațiilor economice Bacău.


 

Totodată, omul de afaceri a povestit că, deși a primit inițial permisiunea instanței pentru a se opera la Viena, aceasta i-a fost retrasă ulterior, după ce procurorii DNA l-au acuzat de abuz. 

”Mi s-a acordat, în sfârșit, permisiunea de către instanță de a călători în Viena pentru șapte zile, în perioada 16-23 august (2015 – n.n), pentru a pregăti intervenția chirurgicală la genunchi. Am călătorit la Viena și am făcut toate pregătirile necesare pentru intervenția mea chirurgicală în speranța că mi se va permite să mă întorc acolo pentru a efectua operația în sine.

Genunchiul mi-a fost măsurat și planurile trimise pentru producție; am făcut investigații medicale extinse și analize. Deoarece sufăr de multe și complexe boli, operația trebuia să fie planificată și pregătită în detaliu. Medicii au făcut toate aranjamentele necesare pentru a mă interna din nou cât mai curând. M-am întors în mod corespunzător în România, după cum mi s-a impus de instanță. Spre surprinderea mea totală, nu mi s-a mai permis să mă întorc pentru finalizarea operației. În ciuda tuturor insistențelor mele și adreselor trimise către instanță de medicii mei din Viena, instanța a refuzat pur si simplu să îmi acorde permisiunea. Această decizie nu a fost deloc de înțeles și nu a avut niciun sens. Nu am dat niciun motiv instanței să creadă că nu o să mă întorc. Procurorii DNA m-au acuzat de abuz în sala de judecată și au strigat către instanța că nu ar trebui sa mi se permită, în nicio circumstanță, să călătoresc pentru motive medicale. Am avut impresia că procurorii și-au inversat rolurile cu instanța și i-au ordonat acesteia ce să facă”, a mai notat omul de afaceri, în cea de-a treia parte a scrisorii. 

În încheiere, Dan Adamescu a mai povestit că, fiind cetățean german, a luat legătura cu Ambasada Germaniei, care a transmis o notă verbală către Ministerul Român de Externe, în martie 2016, solicitând permisiunea de a primi tratament medical pentru intervenția la genunchi.

”Fiind cetățean german, am vorbit de mai multe ori cu angajaţii Ambasadei Germane. Aceștia mi-au acordat sprijin consular și erau foarte preocupați de tratamentul inuman și refuzul tratamentului medical corespunzător la care am fost supus de către autoritățile române. Ambasada Germană a scris o notă verbală diplomatică către Ministerul Român de Externe în martie 2016, solicitând permisiunea de a primi tratament medical pentru intervenția la genunchi. O scrisoare de la un medic german a fost atașată, prin care era descrisă starea mea de sănătate extrem de severă. Nu știu să existe vreo reacție a autorităților române cu privire la această scrisoare. Contentația mea a fost respinsă în data de 27 martie 2016 și prima mea condamnare a instanței de fond a fost confirmată. Am fost încarcerat în aceeași zi în Penitenciarul Rahova”, a mai scris omul de afaceri. 


Citește și:  Dan Adamescu, mărturie postumă despre perioada de detenție: Am avut impresia că am ajuns în iad. Nu pot să înțeleg de ce medicii m-au privat de tratament. Puteam să mor

Omul de afaceri Dan Adamescu a povestit, în partea a doua a scrisorii dată publicității după moartea sa, că a fost ținut în condiții inumane în Centrul de Detenție, în penitenciarele Rahova şi Jilava, notând că a ajuns ”în iad”. Omul de afaceri a mai scris și că nu i s-a permis să facă tratament timp de 37 de zile, în timp ce era încarcerat la Rahova, dar și că a fost nevoit să anuleze vizite ale avocatului său, din cauză că nu se putea deplasa din celulă până la sălile de întâlnire … citește mai departe aici … 


Citește și: Ultima scrisoare a lui Dan Adamescu: ASF și Victor Ponta au avut un cuvânt de spus în falimentul Astra. Omul de afacere a notat că a fost păcălit de către DNA

Dan Adamescu a notat, într-o scrisoare, cu câteva luni înainte să moară, mai mult informaţii prin care a acuzat Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și pe fostul premier Victor Ponta ”au avut un cuvânt de spus în falimentul societății de asigurare Astra”. Totodată, omul de afaceri a notat că ar fi fost minţit de către  procurorul DNA George Matei, care s-a ocupat de dosarul său penal şi care i-a promis că îi va permite să se opereze în străinătate dacă va plăti o cauțiune de 40 milioane de lei.  


Dan Adamescu a murit pe 23 ianuarie 2017, după ce a făcut septicemie în urma unei infecţii contractate în detenție. Omul de afaceri deținea mai multe companii, printre care Astra Asigurări și ziarul România Liberă, dar și hotelul Intercontinental. 

La finele lunii decembrie, magistraţii Judecătoriei Sectorului 4 au respins cererea de eliberare condiţionată depusă de Dan Adamescu, deşi acesta se afla deja în spital în stare gravă, astfel că omul de afaceri ar fi trebuit să rămână în închisoare cel puţin până pe 19 februarie 2017, când putea depune o nouă solicitare de eliberare condiţionată.Dan Adamescu a fost condamnat definitiv, în luna mai, la patru ani şi patru luni de închisoare în dosarul în care era acuzat că a intervenit la judecători în dosare de insolvenţă, alături de el fiind condamnaţi şi patru magistraţi, la pedepse cuprinse între 3,4 ani şi 12 ani şi două luni. 

Cele mai citite

Mesaje de Crăciun. E momentul să-ți faci timp pentru familie și prieteni

Mesaje de Crăciun. Este timpul să ne amintim cât de prețioși sunt cei dragi și să le oferim un gând bun, o urare sinceră...

Acord istoric în industria auto: Honda, Nissan și Mitsubishi își unesc forțele

Producătorii japonezi de automobile Honda și Nissan au anunțat intenția de a fuziona, formând astfel al treilea cel mai mare producător auto din lume,...

Mesaje de Crăciun. E momentul să-ți faci timp pentru familie și prieteni

Mesaje de Crăciun. Este timpul să ne amintim cât de prețioși sunt cei dragi și să le oferim un gând bun, o urare sinceră...
Ultima oră
Pe aceeași temă