8.3 C
București
marți, 5 martie 2024
AcasăSpecialCe “vrăji” a făcut Oprescu în patru ani de mandat

Ce “vrăji” a făcut Oprescu în patru ani de mandat

Bilanţul pe cei patru ani de mandat ai primarului Oprescu este deosebit de bogat la prima vedere pentru că include atât realizările, cât şi proiectele neterminate pe care edilul-şef le-a prezentat azi cu mândrie în faţa audienţei numeroase de la sala ARCUB.

“Bucureştiul are de recuperat mulţi ani în care a fost în capcana indolenţei”, “dictatura politică a sufocat mulţi ani dezvoltarea oraşului”, “oamenii s-au săturat de politicieni care nu fac nimic”, cu aceste mesaje de campanie electorală a început primarul Oprescu prezentarea bilanţului la patru ani de mandat.

Citeşte şi Voinescu: Bilanţul lui Oprescu a fost un spectacol penibil, a vorbit într-o limbă română şchioapă

Exasperat de căldura emanată de reflectoarele îndreptate asupra lui, Oprescu a început apoi să prezinte rând pe rând realizările. Primele pe lista împlinirilor au fost spitalele modernizate, cu aparatură de ultimă generaţie şi săli de operaţie ca în ţările occidentale.

Spitalul Foişor, ajuns cel mai modern din Europa de Est, şi Spitalul Sf. Maria, cu şapte săli noi de operaţie şi terapie intensivă, au fost motive de mare mândrie. La fel şi complexul integrat de servicii sociale “Sf. Ioan” cu o capacitate de 600 de locuri şi care a fost deschis în acest an. La capitolul grijă pentru săraci, au fost incluse şi cantinele sociale care existau deja de pe vremea celorlalţi primari.  

Investiţii în infrastructură

Partea cea mai interesantă pentru bucureşteni a fost cea legată de investiţiile în infrastructură, după care sunt în general mai mult sau mai puţin apreciaţi primarii generali. Pentru a fi cât mai multe, primarul a enumerat atât proiectele finalizate, cât şi pe cele cu întârzieri mari.

La capitolul realizări, a menţionat 90 de artere de circulaţie reabilitate, două pasaje finalizate, şase poduri modernizate, 317 străzi cu apă şi canalizare, 101 kilometri de reţele de apă şi 577 kilometri de canalizaţie pentru fibra optică.

La cele 420 de noi locuri de parcare au fost incluse şi cele din parkingul subteran de la Universitate, care însă nu este gata, şi cele 1.300 de la Arena Naţională la care încă se lucrează. Oprescu nu a uitat să se plângă de firmele care se ocupă de utilităţi şi care cer mereu avize pentru a sparge străzile recent asfaltate.

Cele mai mari întârzieri

Pe lângă proiectele pe care Sorin Oprescu se laudă că le-a finalizat integral în cei patru ani de mandat mai sunt unele care au fost încheiate doar la nivel de declaraţii şi tăiat panglica. Unul dintre acestea este Pasajul Basarab, care a fost dat în folosinţă în vara anului trecut, dar la care lucrările nu sunt gata nici măcar acum.

Consilierii generali au alocat, în bugetul pe 2012, suma de 67 de milioane de lei pentru continuarea lucrărilor la staţia de tramvai de pe pod, deasupra Gării de Nord, şi finalizarea trotuarului rulant care va ajuta la deplasarea rapidă a călătorilor pe peronul Gării de Nord.

Proiectul Pasajului Basarab a fost demarat pe vremea fostului primar Traian Băsescu, a fost continuat de Adreian Videanu şi apoi inaugurat de Sorin Oprescu, dar finalizarea completă se va face probabil în mandatul următorului edil. La fel se va întâmpla şi cu Arena Naţională, care a fost inaugurată, dar la care se va mai lucra la amenajarea unei parcări cu 1.300 de locuri, costurile ridicându-se la 34,8 milioane lei, iar gazonul va fi schimbat.

Proiectul de modernizare a 101 şcoli cu ajutorul unui credit de la BEI s-a întins şi el pe durata mandatului a trei primari şi va fi probabil terminat de următorul edil-şef. Până acum au fost finalizate complet 65 de şcoli, alte 25 sunt aproape terminate, iar restul vor fi gata probabil până la sfârşitul anului, după ultimele estimări.

Alte lucrări întârziate sunt: străpungerea Doamna Ghica-Bd.Chişinău, care ar fi trebuit să fie finalizată în urmă cu patru ani, diametrala Buzeşti-Berzei, cu aceeaşi mare întârziere, străpungerea Splaiul Independenţei – Ciurel – A1, la care lucrările au fost începute după câţiva ani de aşteptare. Pasajul Pipera nu a fost nici el dat în folosinţă, deşi se anunţase că e gata la începutul acestui an. Aceste proiecte au fost anunţate şi ele la bilanţ de primarul Băsescu, deşi nu sunt gata.

Autostrada rămâne “suspendată”

Marea promisiune a primarului Oprescu din campania electorală din 2008, autostrada suspendată, a rămas la stadiul de plan pe hârtie. Proiectul nu a primit undă verde din partea consilierilor generali din cauza costurilor mari, de aproape 1,6 miliarde de euro. Aceştia au cerut primarului să prezinte costurile exacte pentru fiecare componentă şi cum acest lucru nu s-a întâmplat, investiţia nu a primit aprobare.

Un alt proiect interesant pentru Capitală, transformarea maidanului din centrul Capitalei, de pe Bd. Unirii, în parc a rămas tot la stadiul de promisiune. Căprioarele despre care vorbea Oprescu la începutul mandatului sunt doar o amintire frumoasă, iar terenul pe care ar fi urmat să zburde acestea a fost folosit pentru depozitarea zăpezii pe timpul iernii.

Nici problema câinilor nu a fost rezolvată, pentru că în ultimii ani s-a tot micşorat numărul de hingheri, iar adăpostul de mari dimensiuni de la Mihăileşti încă nu este funcţional.

Cele mai citite

Comeback senzațional în Croația. Naționala feminină merge la EURO

Naţionala de handbal feminin a României s-a calificat la Campionatul European - EHF EURO 2024, după ce a câștigat Grupa 1 a preliminariilor. Tricolorele...
00:00:46

VIDEO. Nivelul râului Acre începe să scadă în Xapuri

Nivelul râului Acre începe să scadă în Xapuri. Municipiul din interiorul țării, 210 persoane au rămas fără adăpost și 563 au fost strămutate în...

Terenul spitalului și al policlinicii Witting este evaluat la… 2 lei

Disperarea ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, de a da gratis spitalele CFR către baronii locali PSD și PNL a scos în evidență un tun imobiliar...
Ultima oră
Pe aceeași temă