Măsura impusă liderului PSD este prevăzută în noua legislaţie penală şi are ca scop împiedicarea lui Nicuşor Constantinescu de a se sustrage de la urmărirea penală.
Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a fost pus, ieri, sub control judiciar de către procurorii DNA. Măsura va intra însă în vigoare din 16 februarie, când liderului PSD îi expiră interdicţia de a părăsi ţara. Controlul judiciar este o măsură preventivă prevăzută de noul Cod de Procedură Penală, necesară în scopul împiedicării sustragerii inculpatului de la urmărirea penală.
În perioada în care se va afla sub control judiciar, Nicuşor Constantinescu trebuie să se prezinte la Direcţia Naţională Anticorupţie sau la organul desemnat cu supravegherea, ori de câte ori este chemat, să informeze cu privire la schimbarea locuinţei, să se prezinte la organul desemnat cu supravegherea conform programului întocmit de poliţie şi, să nu părăsească România fără încuviinţarea prealabilă a procurorului, acesta având şi interdicţia de a deţine sau folosi arme.
Pentru un om ca preşedintele CJ Constanţa, aceste obligaţii ar putea crea o problemă. Reamintim că acesta a fost dus la DNA Constanţa pentru a i se prezenta acuzaţiile, după ce a fost urcat practic cu forţa în maşina poliţiei. Atunci, Constantinescu a acuzat faptul că a fost tratat ”ca un animal“ şi că a fost emis mandatul de aducere fără ca el să fie citat şi să semneze citaţia.
Şase infracţiuni
O altă problemă cu care s-ar putea confrunta şeful CJC este încuviinţarea de care are nevoie pentru a părăsi ţara. Nicuşor Constantinescu suferă de o boală gravă, la prostată, după cum a mărturisit în direct Radu Mazăre, la un post de televiziune. Acesta a fost deja în Statele Unite ale Americii pentru a consulta medicii de acolo şi nu este exclusă posibilitatea de a fi nevoit să plece din nou peste hotare.
Reamintim că procurorii anticorupţie au început urmărirea penală faţă de Nicuşor Constantinescu pentru şase infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul avantaje patrimoniale sau nepatrimoniale, cu consecinţe deosebit de grave.
Potrivit rezoluţiei de începere a urmăririi penale, social-democratul şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu care decurgeau din calitatea de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, “în sensul că a dispus efectuarea unor plăţi nelegale în valoare totală de 23.105.903,62 lei (peste cinci milioane euro)”.