1.6 C
București
sâmbătă, 18 ianuarie 2025
AcasăSpecialCe urmează după bin Laden: răzbunarea jihadistă sau declinul terorismului?

Ce urmează după bin Laden: răzbunarea jihadistă sau declinul terorismului?

Dincolo de o imensă lovitură de imagine geopolitică în favoarea Statelor Unite ale Americii şi electorală în favoarea preşedintelui Barack Obama, uciderea celui mai căutat lider terorist din lume ar putea avea urmări neaşteptate, consideră analiştii. Pe termen scurt, este previzibil că se vor intensifica atacurile teroriste sporadice, de mică anvergură, mai ales în statele islamice. Răzbunarea, o parte importantă a culturii arabe, îşi va face simţită furia în statele unde mişcările radicale islamiste au o prezenţă puternică.

Pe termen lung, deşi Obama poate în sfârşit să spună că a încheiat cu succes un „război împotriva terorii” care în ultimii ani nu punea SUA într-o lumină prea bună, lucrurile nu vor sta chiar aşa. Reţeaua teroristă al Qaeda se va regrupa, iar primele mesaje din partea fundamentaliştilor islamici au şi apărut: „Jihadul nu se termină o dată cu bin Laden„. Partea pozitivă este că, în contextul revoluţiilor din lumea arabă, imaginea terorismului ca soluţie de schimbare politică are foarte mult de suferit: bin Laden, acum mort, şi reţeaua sa nu au fost în stare să schimbe regimuri arabe pro-occidentale, însă mişcări de stradă civile, paşnice sau violente, au reuşit acest lucru.

Iulian Chifu, directorul Centrului de Prevenire a Conflictelor, consideră că după uciderea lui Osama bin Laden, administraţia Obama „are un motiv pentru a declara victoria şi a închide total operaţiunile din Afganistan, desigur cu transferul responsabilităţilor”. Pe plan intern, SUA îşi poate de asemenea asuma o victorie, în special de natură electorală pentru preşedintele Obama, care era acuzat că şchiopăta tot mai des în gestionarea relaţiilor externe, rolul său fiind preluat de secretarul de stat Hillary Clinton şi de vicepreşedintele Joe Biden.

Un alt efect pe care îl remarcă analistul Iulian Chifu este „impactul pe brandul al Qaeda”: „În contextul revoluţiilor din ţările arabe, întreaga mişcare teroristă este pusă sub semnul întrebării. Liderii arabi care erau ţintele al Qaeda (fiind pro-occidentali) nu au fost răsturnaţi de astfel de mişcări teroriste, ci de mişcări de stradă, aparent democratice”. Această aşa-zisă nereuşită a reţelei teroriste va scădea „apetenţa de a te alătura unei mişcări de natură teroristă”, crede Iulian Chifu.

Laura Sitaru, expertă în civilizaţia arabo-islamică, observă că deocamdată nu există reacţii oficiale din lumea arabă, poate şi pentru că „lumea arabă este ocupată de cu totul alte lucruri, cum ar fi definirea naţională”. Moartea lui bin Laden nu înseamnă nici pe departe eradicarea terorismului sau înfrângerea reţelei al Qaeda, crede experta: „Este o lovitură foarte grea, dar cred că reţeaua se va regrupa„. „Tinerii Luptători”, o grupare din Somalia afiliată al Qaeda, a lansat deja un mesaj în acest sens: „Jihadul nu se termină o dată cu moartea lui bin Laden”.

Laura Sitaru se aşteaptă la reacţii violente, de natură teroristă, mai ales în ţările islamice nearabe, unde fundamentalismul este foarte puternic, precum Pakistan, Afganistan, Somalia sau zone din ţările nord-africane.

„În cultura arabă, răzbunarea celui ucis este un obicei care a fost preluat din perioada pre-islamică şi care se aplică în cazuri mult mai concrete, de crime între familii sau vecini. Vor fi reacţii punctuale în multe zone ale Islamului, pentru că Osama bin Laden este un simbol al acestui tip de rezistenţă la agresiunea occidentală, aşa cum o numeşte al Qaeda”, explică Laura Sitaru.

Un val de atentate importante nu are cum să existe în viitorul imediat, consideră Iulian Chifu. „Va fi vorba, pe termen scurt, de atentate sinucigaşe sau cu maşini capcană, care vor avea loc cel mai probabil în afara SUA. Un atentat de amploare este greu de organizat, imposibil să fie făcut într-un timp scurt”.

În SUA, unii analişti consideră că uciderea lui bin Laden va destabiliza serios reţeaua al Qaeda, şi aşa slăbită în ultimii ani. Nu există un lider la fel de carismatic şi cu aceeaşi forţă de unificare şi planificare împotriva Occidentului precum bin Laden. Secundul său, Ayman al Zawahiri, nu este la fel de carismatic şi nu se bucură de acelaşi respect.

„Este un impuls de moral pentru forţele armate ale Americii, care luptă în Irak şi mai ales în Afganistan în numele eradicării terorismului. Inabilitatea guvernului de a-l găsi pe bin Laden, care batjocorea regulat America prin casete sfidătoare, a devenit o carenţă semnificativă pentru George W. Bush (…). Se vor mai afla multe de acum până la alegerile din 2012, dar este în regulă să spunem că ce s-a întâmplat duminică va fi cotată drept cea mai mare realizare a lui Obama”, scrie Howard Kurtz, şeful biroului Newsweek de la Washington.

Cele mai citite

Ministerul de Interne: 133 de infractori prinși în flagrant, 350 de șoferi periculoși scoși din trafic

Ministerul de Interne a raportat sâmbătă că, în decurs de 24 de ore, 133 de persoane implicate în infracțiuni au fost prinse în flagrant....
Ultima oră
Pe aceeași temă