30.1 C
București
duminică, 2 iunie 2024
AcasăSpecialCe spune Washingtonul despre protestele din Turcia

Ce spune Washingtonul despre protestele din Turcia

Diplomaţia americană a dezminţit cu putere, luni, orice implicare a unor organizaţii sau cetăţeni americani în fronda antiguvernamentală care afectează Turcia de la sfârşitul lunii mai, relatează Mediafax.

“Respingem categoric acuzaţiile potrivit cărora grupuri sau indivizi americani ar fi responsabili de manifestaţiile din Turcia sau le-ar fi alimentat”, s-a apărat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Jennifer Psaki, întrebată cu privire la acuzaţiile în acest sens făcute în presa turcă.

Washingtonul, prin intermediul vicepreşedintelui Joe Biden sau secretarului de Stat John Kerry, s-a exprimat în mod repetat referitor la criza care agită Turcia începând din 31 mai, atunci când au avut loc primele manifestaţii. Statele Unite au criticat Ankara, în special, pentru recurgerea “excesivă” la forţă de către poliţie.

“Noi suntem focalizaţi asupra îndemnurilor la calm şi la reţinere. Rămânem un aliat apropiat al Turciei”, a dat asigurări Psaki.

Fronda din Turcia deranjează Statele Unite, care şi-au prezentat aliatul drept o democraţie islamică model pentru lumea arabă şi cu ajutorul căruia urmăreşte să soluţioneze conflictele din Siria şi din Orientul Mijlociu, potrivit unor analişti.

Guvernul turc a ameninţat luni că va cere armatei să intervină pentru a-i linişti pe ultimii contestatari ai premierului Recep Tayyip Erdogan.

Cele mai citite

Israelienii îi cer lui Netanyahu să încheie un acord pentru eliberarea ostaticilor

Mii de israelieni au demonstrat sâmbătă la Tel Aviv pentru a cere guvernului condus de Benjamin Netanyahu să ajungă la un acord privind eliberarea...

Islam Makhachev l-a învins pe Dustin Poirier în gala UFC 302

Într-un eveniment memorabil pentru fanii artelor marțiale mixte, Islam Makhachev (32 de ani) l-a învins pe Dustin Poirier (35 de ani) în main eventul...

Avioanele militare ale României se antrenează prin zboruri la înălțimi mici

Avioanele militare ale României se antrenează prin zboruri la înălțimi mici, anunță un comunicat de presă difuzat pe internet de Statul Major al Forțelor...
Ultima oră
Pe aceeași temă