4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialCe spune Washingtonul despre protestele din Turcia

Ce spune Washingtonul despre protestele din Turcia

Diplomaţia americană a dezminţit cu putere, luni, orice implicare a unor organizaţii sau cetăţeni americani în fronda antiguvernamentală care afectează Turcia de la sfârşitul lunii mai, relatează Mediafax.

“Respingem categoric acuzaţiile potrivit cărora grupuri sau indivizi americani ar fi responsabili de manifestaţiile din Turcia sau le-ar fi alimentat”, s-a apărat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Jennifer Psaki, întrebată cu privire la acuzaţiile în acest sens făcute în presa turcă.

Washingtonul, prin intermediul vicepreşedintelui Joe Biden sau secretarului de Stat John Kerry, s-a exprimat în mod repetat referitor la criza care agită Turcia începând din 31 mai, atunci când au avut loc primele manifestaţii. Statele Unite au criticat Ankara, în special, pentru recurgerea “excesivă” la forţă de către poliţie.

“Noi suntem focalizaţi asupra îndemnurilor la calm şi la reţinere. Rămânem un aliat apropiat al Turciei”, a dat asigurări Psaki.

Fronda din Turcia deranjează Statele Unite, care şi-au prezentat aliatul drept o democraţie islamică model pentru lumea arabă şi cu ajutorul căruia urmăreşte să soluţioneze conflictele din Siria şi din Orientul Mijlociu, potrivit unor analişti.

Guvernul turc a ameninţat luni că va cere armatei să intervină pentru a-i linişti pe ultimii contestatari ai premierului Recep Tayyip Erdogan.

Cele mai citite

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă