7.6 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăSpecialCe spune scriitorul Vasile Ernu, despre susţinerea lui Marga la ICR

Ce spune scriitorul Vasile Ernu, despre susţinerea lui Marga la ICR

Scriitorul Vasile Ernu a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, referitor la susţinerea lui Andrei Marga pentru şefia Institutului Cultural Român (ICR), că era foarte important ca USL să consulte comunitatea artiştilor cu privire la noua conducere a ICR.

Citeşte şi:

Dan Perjovschi: Dacă se vrea un ICR nepolitic, atunci trebuie organizat concurs

Radu Muntean: Numirea lui Andrei Marga ar fi evident una politică; ICR se politizează iremediabil

„USL nu a reacţionat, din păcate, la protestul şi la propunerile artiştilor. Artiştii au protestat faţă de schimbarea misiunii ICR, acest lucru este foarte important, fiindcă va avea efecte negative pe termen mediu şi lung. De asemenea, comunitatea artiştilor cerea să fie consultată cu privire la persoanele care vor fi aduse la conducerea ICR sau ca posturile respective (de preşedinte şi vicepreşedinţi, n.r.) să fie scoase la concurs”, a spus Vasile Ernu.

El a subliniat că era foarte important ca USL să fi fost atentă la solicitările comunităţii artiştilor. „Se fac instituţii pentru a sluji puterii şi nu pentru a sluji comunităţii cărora le sunt destinate”, a spus Vasile Ernu.

„În ce măsură domnul Marga este o persoană bună pentru acest post rămâne de văzut. Eu nu cred că este cea mai bună persoană în poziţia asta. Aşteptăm însă să vedem cu ce echipă vine domnul Marga, dacă va continua programele (începute de fosta conducere, n.r.)”, a mai spus Ernu.

Fostul ministru de Externe Andrei Marga este susţinut de PNL pentru a prelua şefia Institutului Cultural Român, numirea în această funcţie urmând a se face prin decizie a Senatului, în subordinea căruia se află, în prezent, această instituţie.

Surse liberale au declarat miercuri, pentru MEDIAFAX, că propunerea PNL urmează să fie înaintată, la începutul sesiunii ordinare a Parlamentului, când Senatul va stabili o nouă conducere a Institutului Cultural Român.

Potrivit surselor citate, propunerea ca Andrei Marga să fie desemnat la şefia Institutului Cultural Român a primit un vot de susţinere din partea conducerii PNL, la ultima şedinţă a Biroului Politic Central.

Şi premierul Victor Ponta a declarat miercuri ca PSD îl susţine pe fostul ministru de Externe Andrei Marga pentru funcţia de preşedinte al Institutului Cultural Român, liderul social-democrat apreciind că Marga este „un candidat ideal pentru aceasta poziţie”. „Am în continuare un deosebit respect pentru omul Andrei Marga şi cred că ar fi o foarte bună opţiune pentru această funcţie. Cu o experienta bogată, cu un bagaj cultural de excepţie, precum şi cu foarte multă dragoste de ţară, Andrei Marga este un candidat ideal pentru această poziţie”, a declarat premierul Victor Ponta, într-un comunicat transmis miercuri de PSD.

Conform sursei citate, susţinerea PSD pentru Andrei Marga vine în contextul în care Institutul Cultural Român nu are, în prezent, un preşedinte, în urma demisiei fostului preşedinte.

Andrei Marga a fost revocat, pe 6 august, din funcţia de ministru de Externe, în acest post fiind desemnat Titus Corlăţean. Marga declara, atunci, că a refuzat toate propunerile care i s-au făcut şi că va pleca luna viitoare în Germania, dar nu ca ambasador, ci în mediul ştiinţific.

La scurt timp, premierul Victor Ponta a declarat, pentru MEDIAFAX, că fostul ministru de Externe Andrei Marga va fi numit din nou într-o funcţie publică, fără a preciza care va fi aceasta.

De altfel, şi Crin Antonescu a declarat, după remaniere, că toţi cei care au părăsit Cabinetul „şi-au purtat mandatul cu demnitate şi onestitate”, mulţumindu-i în mod special lui Andrei Marga, pentru devotamentul său.

Guvernul a adoptat, în 13 iunie, Ordonanţa de Urgenţă 27, prin care ICR trece de sub autoritatea preşedintelui în subordinea Senatului, care numeşte atât conducerea operativă a institutului, cât şi membrii Consiliului de conducere.

Sesizată de Avocatul Poporului, privind caracterul de urgenţă al actului normativ, Curtea Constituţională a stabilit pe 31 iulie că OUG nr. 27 este constituţională.

Conducerea operativă a ICR a fost asigurată de Horia Roman Patapievici – preşedinte – şi Tania Radu şi Mircea Mihăieş – vicepreşedinţi, care şi-au anunţat demisia în 2 august.

Bugetul Institutului Cultural Român (ICR) pe 2012 a fost redus cu o treime la rectificarea bugetară, la 28,5 milioane de lei, în condiţiile în care institutul a angajat deja suma de 29 de milioane de lei, având în prezent un deficit şi neputându-şi desfăşura în continuare proiectele.

 

Cele mai citite

România-Cipru 4-1. Naționala va fi în urna a doua valorică pentru preliminariile Campionatului Mondial din 2026

România a încheiat cu o victorie campania excelentă din Nations League. Tricolorii s-au impus cu scorul de 4-1 împotriva reprezentativei din Cipru, pe Arena...

În premieră, Ucraina lovește Rusia cu rachete cu rază lungă de acțiune

Kievul a declarat că a lovit un arsenal rusesc în apropierea orașului Karachev din regiunea Bryansk, la peste 110 km (70 mile) de Ucraina Ministerul...

Gisele Pelicot condamnă lașitatea celor acuzați de abuz

Procesul care a șocat o lume întreagă, având-o în centru pe Gisele Pelicot, o femeie de 71 de ani abuzată timp de peste un...
Ultima oră
Pe aceeași temă