7.4 C
București
miercuri, 28 februarie 2024
AcasăSpecialCe spune Gabriel Oprea despre închiderea drumurilor

Ce spune Gabriel Oprea despre închiderea drumurilor

Ministrul Afacerilor Interne Gabriel Oprea a declarat, duminică, că până în prezent nu au fost persoane dispărute sau izolate, şi nici drumuri naţionale sau judeţene închise, din cauza zăpezilor, dar la nevoie se va lua măsura închiderii unor segmente de drumuri, cu informarea şoferilor.

Ministrul a recomandat populaţiei din zona de sud a ţării, respectiv, Oltenia, Muntenia, Dobrogea şi sudul Moldovei, este de a evita circulaţia în această noapte, când va fi cod portocaliu de ninsori şi viscol în unele judeţe şi cod galben în restul acestor zone.

"În situaţiile absolut necesare, recomandăm conducătorilor auto care pleacă la drum să aibă carburant suficient, să aibă o rezervă de apă şi hrană, pentru că există riscul apariţiei unor blocaje în trafic cauzate de viscolul puternic", a spus Oprea.

El a cerut prefecţilor şi poliţiştilor ca, prin intermediul intermediul primăriilor, să atenţioneze proprietarii pensiunilor din zonele montane, asupra condiţiilor meteo, pentru ca informaţiile să ajungă la turiştii care trebuie să se întoarcă acasă.

Totodată, el a solicitat ca Poliţia Română să fie prezentă în trafic şi să ajute la fluidizarea circulaţiei, iar, în cazul în care pe anumite segmente de drumuri nu se mai poate circula în siguranţă, acestea să fie închise "fără niciun fel de reţinere", dar cu condiţia informării şoferilor.

Ministrul Afacerilor Interne a menţionat că, la nivel naţional, sunt mobilizaţi zilnic 4.900 pompieri şi alţi 5.000 sunt în rezervă. Jandarmeria dispune zilnic de 6.700 de oameni, printre care 250 de jandarmi montani. La aceştia se adaugă 14.000 de poliţişti aflaţi la datorie.

În perioada Crăciunului, au fost înregistrate 2.528 de intervenţii ale medicilor şi paramedicilor SMURD şi alte 160 ale pompierilor la incendii şi descarcerări. Jandarmeria a intervenit în 245 de misiuni de sprijin sau salvare de persoane.

După realuarea activităţii elicopterelor SMURD, în ziua de Crăciun, au avut loc până în prezent şase misiuni de salvare, prin punctele de operare din Bucureşti, Târgu-Mureş, Craiova şi Galaţi., două dintre ele având loc chiar duminică, pentru salvarea a doi copii.

Pe de altă parte, anul acesta în perioada Crăciunului au fost constatate la nivel naţional 1.076 de infracţiuni, pentru care sunt cercetate peste 1.200 de persoane, în timp ce anul trecut în aceeaşi perioadă erau înregistrate 783 de infracţiuni, fiind cercetate 1.047 de persoane.

Meteorologii au instituit cod portocaliu de ninsori şi viscol în 10 judeţe din estul şi sudul ţării, în timp ce alte 25 de judeţe vor fi sub cod galben, de duminică seară până luni seară.

Codul portocaliu de ninsori, viscol, precipitaţii mixte şi polei este valabil în judeţele Buzău, Vrancea, Brăila, Ialomiţa, Galaţi, Vaslui, Bacău, precum şi în zona de munte a judeţelor Argeş, Dâmboviţa şi Prahova.

În Capitală şi alte 25 de judeţe din ţară, respectiv Ilfov, Giurgiu, Mehedinţi, Dolj, Gorj, Olt, Teleorman, Vâlcea, Călăraşi, Constanţa, Tulcea, Neamţ, Suceava, Botoşani, Iaşi, Bistriţa-Năsăud, Mureş, Harghita, Covasna, Braşov, Maramureş, Sibiu, Alba, Hunedoara şi Caraş-Severin, va fi cod galben de ninsori, viscol, precipitaţii mixte şi polei, în acelaşi interval.

 

Cele mai citite

Guvernul discută proiectul de Ordonanță care ar mări salariile în Sănătate

Pe ordinea de zi a ședinței Executivului din data de 28 februarie 2024 a fost introdus și un proiect de Ordonanță de Urgență "privind...

Seiful Arctic pentru Ziua Apocalipsei primește un lot record de semințe de recoltă

O boltă arctică înghețată, construită pentru a păstra culturile agricole globale de la dispariție, a primit semințe marți (27 februarie) de la cel mai...

Sorin Grindeanu a cerut conducerii Metrorex un raport privind cauzele accidentului din stația de metrou Timpuri Noi

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a solicitat, marţi seara, conducerii companiei Metrorex să îi prezinte, cu celeritate, un raport privind cauzele accidentului produs...
Ultima oră
Pe aceeași temă