Cancelarul Angela Merkel a declarat, luni, că Zona Euro va analiza o restructurare limitată a datoriilor Greciei, dacă Atena vor respecta termenii celui de-al treilea program de susţinere financiară, informează Mediafax.
Liderii zonei euro vor lua în considerare prelungirea maturităţilor şi reducerea dobânzilor obligaţiunilor elene numai după o primă evaluare a respectării de către Grecia a angajamentelor pentru mai multă austeritate şi reformare a pieţei muncii, „nu acum ci atunci”, a spus liderul german, conform Bloomberg.
„Dorinţa Greciei de a rămâne în zona euro exlude un haircut clasic, respectiv ştergerea a 30%-40% din datorii, întrucât încalcă legislaţia europeană”, a afirmat Merkel într-un interviu acordat duminică la televiziunea germană ARD.
Ea a adăugat că ceea ce contează este rezultatul acestor negocieri care au durat atât de mult timp.
„Imaginaţi-vă doar că cu orice altă ţară care are datorii mai mari ca ale Greciei, am intra într-o situaţie fără speranţă”, a spus Merkel.
Relaxarea termenilor de rambursare a datoriilor a fost o opţiune în negocierile Greciei cu liderii zonei euro încă din 2012.
Merkel a apărat şi poziţia ministrului de Finanţe Wolfgang Schaeuble, care a propus în timpul negocierilor suspendarea din zona euro a Greciei pentru o perioadă de cinci ani.
„Propunerea a avut rolul să evite o situaţie catastrofală”, a explicat cancelarul.
Merkel a minimizat pe de altă parte dezacordurile existente între ea şi Schaeuble, confirmate de ministrul de Finanţe cu o zi în urmă.
Schaeuble a spus că va demisiona dacă va ajunge la concluzia să nu mai are un cuvânt de spus în Guvern, dar Merkel a spus că nu a primit o astfel de solicitare şi că nu intenţionează să continue această discuţie, pentru că „sunt lucruri de făcut”.
Băncile din Grecia s-au redeschis luni dimineaţă, la trei săptămâni după ce au fost închise pe fondul crizei financiare din ţară, însă limita la retragerile de numerar va fi menţinută la 420 de euro pe săptămână.
Începând de luni, grecii pot retrage de la bancomate 420 de euro pe săptămână, dar nu vor mai fi nevoiţi să stea la cozi în fiecare zi pentru a scoate câte 60 de euro odată.
Între timp, Guvernul grec trebuie să achite luni 4,2 miliarde de euro Băncii Centrale Europene (BCE). Această plată este posibilă după ce Uniunea Europeană a acordat vineri Greciei un împrumut pe termen scurt de 7,16 miliarde de euro.
Această sumă va face de asemenea posibilă plata unei datorii către Fondul Monetar Internaţional (FMI), care era scadentă din iunie.
În acelaşi timp, grecii trebuie să se obişnuiască cu noile măsuri fiscale care sporesc austeritatea. Taxa pe valoarea adăugată (TVA) va creşte la 23 la sută pentru o serie de bunuri, dar va scădea la anumite produse, precum medicamentele, cărţile şi ziarele.