18.7 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialCe spun neo-zeelandezii despre rugbyul românesc

Ce spun neo-zeelandezii despre rugbyul românesc

Puţini români ştiu că echipa naţională de rugby, Stejarii, nu a ratat până acum nici una dintre cele şase ediţii ale celui mai mare eveniment rugbystic din lume, Cupa Mondială, sau că sportivii sunt nevoiţi să îşi plătească din buzunar deplasările, deşi obţin rezultate incredibile.

Jurnaliştii de la ziarul neo-zeelandez The Southland Times scriu despre succesul Stejarilor şi despre unul dintre cei mai mari fani ai lor, un român stabilit de şapte ani în Noua Zeelandă.

Robert Popescu este asistent medical veterinar şi face parte dintr-o comunitate românească restrânsă, de 20 de familii, din regiunea Southland. Deşi când a ajuns în Noua Zeelandă prefera fotbalul, a ajuns să aprecieze mai mult rugbyul, după ce a văzut câteva meciuri ale echipei locale Crusaders.

Tânărul a urmărit îndeaproape evoluţia Stejarilor din timpul meciurilor pentru calificare, pe Internet. Partida sa favorită a fost însă cea din weekendul trecut, când românii au bătut la Bucureşti echipa Uruguayului, cu scorul de 39 la 12. Stejarii au devenit astfel cea de-a 20-a şi ultima echipă care s-a calificat la Cupa Mondială la Rugby de anul viitor, din Noua Zeelandă.

Pentru Popescu, această calificare înseamnă mai mult decât o reuşită sportivă, pentru că rugbyştii români vor juca două meciuri, împotriva Scoţiei şi Argentinei, chiar în Invercargill, oraşul în care locuieşte la momentul actual. “Sunt foarte fericit. Câţiva români chiar vor veni aici, să ne viziteze”, a spus Popescu. În plus, pentru a fi mai aproape de preferaţii săi, Popescu s-a oferit voluntar la Cupa Mondială şi speră să fie traducător pentru echipa românească, în timpul şederii lor în Noua Zeelandă.

Rugby-ul românesc, apreciat peste hotare

“Drumul României spre Cupa Mondială 2011 a început în urmă cu doi ani şi a fost dificil, pentru că echipa se confruntă cu mari probleme financiare. În timp ce fotbaliştii sunt bine plătiţi pentru eforturile lor, jucătorii români de rugby sunt nevoiţi deseori să plătească din buzunarul lor pentru a-şi reprezenta ţara”, scriu jurnaliştii neo-zeelenadezi.

“Ţara din sudul Europei are o tradiţie în rugby de care este foarte mândră, calificându-se pentru toate cele şase cupe mondiale precedente. Rugbyul românesc a atins însă apogeul popularităţii între anii ‘70 şi ‘80, când ţara era sub regim comunist, înregistrând victorii asupra Franţei, Ţării Galilor şi Scoţiei.

România va juca la Cupa Mondială în grupa B, alături de Anglia, Argentina, Scoţia şi Georgia. În septembrie va avea meciuri la Ashburton şi Queenstown, apoi în Invercargill, Dunedin şi Palmerston North”, încheie The Southland Times.

Elena David
Elena Davidhttp://elena-david
Elena David, redactor Rl online
Cele mai citite

Doi turiști din Australia și unul din SUA au fost găsiți în Mexic, împușcați în cap

Trupurile neînsuflețite a trei turiști, doi din Australia și unul din SUA, au fost găsite în Mexic, fiecare dintre ei având câte un glonț...

Ambasada britanică prezintă un ursuleț Paddington decorat cu simboluri românești, în cinstea Paștelui ortodox

Ambasada Marii Britanii la București a creat un ursuleț Paddington decorat cu simboluri românești, pentru a marca Paștele ortodox. Paddington este o jucărie de pluș...

Rusia – Ucraina, ziua 782. Rusia ar pregăti acte de sabotaj în toată Europa, avertizează serviciile de informații

Rusia ar pregăti "acte de sabotaj violente" în toată Europa, avertizează serviciile de informații occidentale. "Suntem de părere că riscul unor acte de sabotaj controlate...
Ultima oră
Pe aceeași temă