19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialCe si cat s-a schimbat in Liga I

Ce si cat s-a schimbat in Liga I

DINAMO: O echipa foarte ofensiva
Dinamo nu a fost foarte activa pe piata transferurilor in pauza competitionala. La capitolul plecari putem nota transferul lui Adrian Ropotan la Dinamo Moscova pentru trei milioane de euro si imprumutul lui Andrei Cristea la Poli Iasi. Despartirea de Ropo a fost pregatita din timp de sefii "cainilor" prin achizitionarea lui Ousmane N’Doye pentru 350.000 euro de la SC Vaslui. Daca in restul compartimentelor Dinamo nu pare a avea probleme, postul de mijlocas defensiv este cel deficitar. Din cauza faptului ca senegalezul a fost accidentat, jucand doar o repriza in perioada de pregatire din Antalya, "Puriul" a fost obligat sa-l reprofileze pe Silviu Izvoranu.
Fara nici o urma de indoiala, poarta va fi aparata si in retur de Bogdan Lobont. Centrul defensivei este ocupat de Tamas si Moti, problemele fiind pe benzi. Pe dreapta Rednic ii are pe Homei, Scarlatache si Melinte, primul avand cele mai mari sanse de titularizare. Postul de pe stanga este disputat de catre Ze Diabate si Musat. Problema este ca ambii sunt departe de valoarea lui Pulhac, care este accidentat de mai multa vreme. La mijloc, Mitea pare sa-si fi adjudecat postul de titular pe partea stanga, castigand lupta cu Zicu, aflat in urma cu pregatirea fizica. Torje este pe dreapta, in timp ce in centru poate fi folosit Adrian Cristea sau Danciulescu. In atac Rednic are la dispozitie trei jucatori, Niculae, Niculescu si Danciulescu. Ultimul are avantajul ca poate juca si in linia mediana, insa cel mai probabil "Puriul" va apela din nou la sistemul rotatiei, cu care a castigat titlul cu Dinamo in 2007.
Dinamovistii au incercat sa profite de criza de la Rapid si au contactat mai multi jucatori ai formatiei giulestene pentru a-i convinge sa ajunga gratis la gruparea din stefan cel Mare. Astfel, fotbalisti precum Cesinha, Grigore sau Costin Lazar au fost, rand pe rand, in atentia liderului, fara a fi facuti insa pasi importanti in achizitionarea lor. Mai mult, dinamovistii s-au ales cu un nou litigiu – dupa cel cu Pandurii Tg. Jiu –, clubul Rapid adresandu-se Comisiei de Disciplina a FRF pentru a cere sanctionarea, conform regulamentelor sportive in vigoare, a persoanelor care au contactat jucatori aflati sub contract cu gruparea giulesteana. FC Rapid sustine ca un minimum gest de fairplay ar fi fost obligatoriu in conditiile situatiei grele prin care trece clubul giulestean in ultima perioada. "Dar, fie si infruntand unele probleme materiale ce pot aparea in viata oricarui club, demnitatea obliga conducerea clubului nostru sa nu accepte derapajele morale si regulamentare ale unor oameni pentru care legile (in special cele morale) n-au absolut nici o valoare", ataca giulestenii.
»  Echipa posibila cu care va incepe returul: LOBONT – HOMEI, TAMAS, MOTI, ZE DIABATE – TORJE, ADR. CRISTEA, IZVORANU (N’DOYE), MITEA – NICULESCU, DANCIULESCU (NICULAE)

 

 

UNIREA URZICENI: Doar despartirea de Mara
Singura mutare importanta petrecuta la Unirea Urziceni in pauza de iarna a fost despartirea de Bogdan Mara, acesta fiind lasat sa plece din cauza salariului considerat prea mare. Jucator de baza al echipei care a condus Liga I pana in penultimul minut al turului, Mara si-a gasit rapid un angajament la CFR Cluj, acolo unde incearca sa acopere plecarea lui Eugen Trica in Cipru. De asemenea, pe aceeasi lista a jucatorilor care primesc prea multi bani s-a aflat si Jacob Burns, numai ca australianul a reusit pana la urma sa se inteleaga cu cei de la Unirea si a ramas sa joace sub comanda lui Dan Petrescu.
La Urziceni despartirea de Mara nu a fost o tragedie, caci antrenorul Dan Petrescu a format un grup de 16-18 jucatori care pot oricand sa joace titulari in echipa. In perioada de pregatire a impresionat tanarul Rusescu, internationalul de tineret parand a-si fi castigat un loc de titular in ofensiva. In rest, echipa are cam aceeasi alcatuire din tur, acest lucru putand insemna un avantaj important pentru Petrescu&co. in lupta pentru un loc pe podium. De altfel, Unirea Urziceni pare sa fi fost echipa cel mai putin activa de pe piata transferurilor, capitolul veniri/plecari fiind aproape imaculat. De castigat are, in primul rand, patronul, care nu a investit in transferuri si a micsorat suma lunara pe care o platea pentru salariile fotbalistilor.
» Echipa posibila cu care va incepe returul: ARLAUSKIS – E. NICU, GALAMAZ, MEHMEDOVIC, BORDEANU – RICARDO GOMES – TODORAN, BURNS, PaDURETU – DANALACHE (BILAsCO), RUSESCU.

 

 

 

POLI IASI: Salvare in stil italian
La un moment dat, Poli Iasi era vazuta drept cea mai sigura candidata la retrogradare, caci falimentul batea la usa clubului din Copou. Mai mult, despartirea de antrenorul Ionut Popa nu prevestea nimic bun, numai ca in ultimele saptamani lucrurile s-au schimbat radical. Ca prin minune, au aparut si ceva bani, iar marea lovitura pe piata transferurilor a venit prin aducerea antrenorului italian Cristiano Bergodi la carma echipei! Fostul conducator de la FC National, Rapid si CFR Cluj, bun cunoscator al fotbalului romanesc, a promis nu numai salvarea echipei, dar si transformarea ei, in cateva luni, intr-o formatie care sa se bata pentru o pozitie in primele zece. Apoi a venit si o lovitura in ceea ce priveste lotul de jucatori, aducerea lui Andrei Cristea de la Dinamo insemnand rezolvarea unei importante probleme in atacul echipei. si venirea sarbului Petar Jovanovic, imprumutat de la SC Vaslui, a fost privita cu multa simpatie, el fiind vazut drept solutia de care are nevoie antrenorul Bergodi pentru a revigora partea dreapta a formatiei sale, in timp ce brazilianul Leandro a semnat un contract doar pana in vara, cu drept de prelungire, pentru a vedea daca se va adapta la Iasi, primele impresii fiindu-i insa favorabile. Singura pierdere importanta a fost cea a mijlocasului Naidin, care nu a dorit sa isi mai prelungeasca intelegerea cu clubul.
» Echipa posibila cu care va incepe returul: BRANET – BUTA (P. JOVANOVIC), AD. ILIE, CR. MUNTEANU, PECNIK – VIVEIROS, BERSNJAK, GAVATORTA, LEANDRO (MONTIEL, M. OPREA) – A. CRISTEA, BALBA

 

 

 

SC VASLUI: O echipa aproape noua
Antrenorul Viorel Moldovan a facut o adevarata revolutie la SC Vaslui, acolo unde echipa este schimbata aproape in totalitate fata de turul campionatului! O multime de jucatori noi, unii dintre ei chiar cu o carte de vizita importanta, au ajuns sub comanda lui Moldovan, cel putin sase dintre titulari fiind fotbalisti care nu au avut acest statut in prima parte a campionatului. Iar schimbarea echipei a insemnat si cheltuieli importante ale finantatorului Adrian Porumboiu, SC Vaslui fiind clubul care a investit cel mai mult in transferuri in aceasta iarna, aproape patru milioane de euro! Singurii bani care au intrat in vistieria clubului au fost cei pentru N’Doye, cedat la Dinamo pentru circa 500.000 euro.
Portugalia, Bulgaria, Zimbabwe, Serbia, Moldova, Togo, Franta, Slovacia, Brazilia sunt tarile din care vin fotbalistii care formeaza un veritabil "Turn Babel" la Vaslui. Din fericire pentru Moldovan, majoritatea fotbalistilor sunt valorosi; din pacate, lipsa de omogenitate cu siguranta ca va cantari enorm, la primele meciuri din campionat  fiind evident ca Vasluiul va avea handicapul unitatii de grup.
Dezavantajati de noua politica de cadre sunt romanii din lotul lui SC Vaslui, multi dintre ei urmand a privi returul de pe banca rezervelor dupa ce, in tur, au fost titulari de drept. Fotbalisti precum Burdujan, Buhus, Neagu, Haisan, Balace, Buhaescu, Aliuta au iesit din echipa, iar unii chiar au plecat deja spre alte formatii considerand ca nu au nici o sansa sa mai joace ca titulari.
»  Echipa posibila cu care va incepe returul: KUCIAK – AKAKPO (BUHUs), CANU, FARKAS, HUGO LUZ – GHEORGHIU, GHENCEV, LJUBINKOVIC, MILISAVLJEVIC – TEMWANJERA, WESLEY

GLORIA BISTRITA: Salvarea de la retrogradare
Antrenorul ehipei Gloria Bistrita, Ioan Ovidiu Sabau, crede ca obiectivul formatiei pe care o pregateste este salvarea de la retrogradare, dar ca ar fi o performanta ca gruparea ardeleana sa termine campionatul intre primele zece locuri. "Din Antalya ne-am intors cu o pregatire mai buna, cu relatii de joc mai bune, cu pregatire tactica si omogenizare. Am reusit in parte sa rezolvam unele probleme, sper sa se vada in campionat ca am muncit foarte bine. Obiectivul nostru cel mai important este sa nu retrogradam, iar daca se poate mult mai bine, sa terminam intre primele zece, ar fi o performanta. In situatia in care suntem, trebuie sa ne gandim in primul rand sa ne salvam de la retrogradare. Cand spun asta, ma gandesc si la felul in care s-au intarit unele echipe, la achizitiile pe care le-au facut", a spus Sabau.
Ioan Ovidiu Sabau spera ca transferul mijlocasului Lucian Sanmartean sa se realizeze pana la inceputul returului. "Este putin probabil sa mai apara nume noi in lot, au mai ramas putine zile pana la reluarea campionatului, dar mai pot veni jucatori daca sunt importanti si buni. Totdeauna jucatorii de valoare sunt bineveniti. Vor fi jucatori la care voi renunta, altii vor fi imprumutati. Nu stiu care este acum situatia lui Lucian Sanmartean, inainte de plecarea in Antalya ramasese sa ne dea un raspuns. O sa ma intalnesc cu el. Il primim oricand, ne-am dori sa vina la Gloria. N-a jucat de atata timp, Gloria il poate ajuta foarte mult", a mentionat Sabau.
Tehnicianul formatiei bistritene crede ca Gloria poate obtine rezultate bune in acest retur de campionat, in cazul in care vor repeta prestatia din partida amicala contra formatiei Lokomotiv Moscova. "Din punct de vedere fizic stam bine. Jocurile de pregatire au lasat de dorit, dar luati in calcul si adversarii, si arbitrajele putin ostile, pentru ca au fost arbitrii lor. Iau ca punct de reper meciul cu Lokomotiv Moscova, 1-0, cand am reusit un joc bun, cu entuziasm si daruire. Acela e punctul de plecare si trebuie sa ne dea incredere ca avem potential. Atata timp cat suntem concentrati, putem obtine rezultate bune cu orice echipa", a conchis Sabau.

» Echipa posibila cu care va incepe returul: TATARUSANU – FRASINESCU, JOAO PEDRO, CIUCA, MICLAUS – R. MARGINEAN, NALATI, C. PETRE, COROIAN – ANCA, SILVASAN.

PANDURII: Achizitii pe final
Pandurii Targu Jiu s-a miscat destul de bine pe piata transferurilor, achizitionand patru jucatori cu o saptamana inainte de debutul returului, Hidisan, Martinovic, Multescu si Lutu, la care se adauga Ionut Stancu, venit sub forma de imprumut de la Rapid, acesta putand fi folosit de catre echipa pregatita de Sorin Cartu pana in vara anului 2010. Cunoscut ca un tehnician care pune mare accent pe compartimentul defensiv, "Sorinaccio" a bentonat repede apararea. Linia de mijloc a "Pandurilor" este una de travaliu, cel mai laudat jucator fiind Pacurar, in care "Sorinaccio" isi pune mari sperante pentru retur. Alaturi de el vor mai fi folositi in primul 11 Stanga in centru, Lutu pe dreapta si Ionut Stancu pe stanga. In atac, pe langa Alex Piturca, ar mai putea fi titularizat Vasilache, folosit in prima parte a sezonului ca mijlocas, dar care in meciurile amicale a dat un randament ca atacant care l-a impresionat pe Cartu.
» Echipa posibila cu care va incepe returul: STANCA (MINGOTE) – RUSU, CHIBULCUTEAN, A. RUS (MARTINOVIC), CARDOSO – VASILACHE, FL. STANGA, PACURAR, I. STANCU (HIDISAN) – SIMION (LUTU), PITURCA

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă