22.5 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăSpecialCe se prăbuşeşte mai abrupt: preţul apartamentelor sau puterea de cumpărare

Ce se prăbuşeşte mai abrupt: preţul apartamentelor sau puterea de cumpărare

O nouă statistică realizată de un portal imobiliar arată că preţul mediu al locuinţelor scoase la vânzare în Bucureşti şi în cinci mari oraşe a ajuns la cel mai mic nivel de la începutul crizei. Euro s-a prăbuşit mai abrupt.

Valoarea de tranzacţionare a imobilelor a scăzut cu 1,2% faţă de luna iunie şi cu 5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Aceste procente sunt valabile doar dacă ne referim strict la preţurile în euro cerute de vânzători şi nu ţinem cont de faptul că moneda euro s-a apreciat, în ultimul an, cu 8% faţă de leu.

Euro creşte mai tare decât preţurile

RL a pus în balanţă raportul dintre preţul cerut de vânzători şi salariul mediu net din respectiva ţară. Specialiştii consideră că cifra rezultată prin această împărţire indică momentul oportun pentru o investiţie imobiliară. În sensul în care cu cât acest raport este mai mic cu atât momentul pentru achiziţia unui imobil este mai prielnic. Raportul dintre preţul mediu al unui apartament de două camere şi salariul net – exprimate ambele în euro – a fost de 212 în 2009 la debutul crizei, 188 (în 2010) şi apoi 158 (în 2011). Pentru luna august a acestui an, portalul de anunţuri imobiliare a anunţat un preţ mediu de 1.048 de euro/mp util în bloc vechi şi 1.125 de euro/mp util în bloc nou. În contextul în care a fost anunţată şi o scădere cu 5% faţă de anul precedent, ar rezulta că preţul mediu al unui apartament de două camere în Capitală pentru 2012 ar fi de 54.200 de euro. O scădere faţă de anul trecut de 2.800 de euro.

Potrivit Institutului Naţional de Statitică, ultimul salariu mediu raportat a fost pentru luna iunie în valoare de 1.552, adică 348 de euro, în scădere cu 12 euro faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În aceste condiţii, raportul dintre preţul cerut pe un apartament şi salariu mediu net este de 155.

Braşov, o excepţie

Chiar dacă acest raport este cel mai mic din 2004 încoace – şi nu doar de la începutul crizei – oamenii refuză să cumpere imobile. Specialiştii cred că această reticenţă faţă de achiziţionarea unui apartament este de înţeles. Liviu Voinea, directorul “Grupului de economie aplicată” exlică această “anomalie”. “Preţurile trebuie să reflecte nu doar câştigurile oamenilor, ci şi capacitatea şi încrederea lor că pot returna un împrumut. Această încredere depinde de siguranţa locului de muncă, de aşteptările privind creşterea veniturilor, iar ele nu sunt prea optimiste. Creditarea practic a dispărut, astfel încât nu este relevant cât se cere pe apartament, ci câţi bani are cumpărătorul. Cerera solvabilă a ajuns la un nivel foarte jos, aşa că degeaba a scăzut preţul apartamentelor cu un procent însemnat. Probabil nu a scăzut suficient de mult.” De altfel, faţă de 2008, numărul tranzacţiilor imobiliare a scăzut cu peste 50%.

La Cluj Napoca preţul apartamentelor a ajuns la 899 euro mp/util, cu 4,7% mai mic decât anul trecut. În Timişoara, luna iunie a adus scăderi cu4,4% mai mici decât în urmă cu 12 luni ajungându-se la 784 euro mp/util. În Ploieşti căderea a fost de 5%, ajungându-se la 823 euro. A contrastat Braşovul unde preţurile au crescut cu 2% până la 855 euro mp/util.

 

An           Preţ mediu 2 camere               Salariu net /euro            Raport preţ/salariu

2009          71.267                                  335                                   212
2010          66.095                                  350                                   188
2011          57.039                                  360                                   158
2012          54.200                                  348                                   155

Cele mai citite

Pledoaria lui Petre Mihai Băcanu pentru curaj

Astăzi, în Aula Bibliotecii Academiei Române, ora 12:00, Petre Mihai Băcanu va răspunde cititorilor săi dacă a meritat să facă pușcărie pentru un popor...

Pledoaria lui Petre Mihai Băcanu pentru curaj

Astăzi, în Aula Bibliotecii Academiei Române, ora 12:00, Petre Mihai Băcanu va răspunde cititorilor săi dacă a meritat să facă pușcărie pentru un popor...

Mbappe și Ronaldo, resemnați. Golgheterul EURO 2024 e autogolul

Ilustrație: Marian Avramescu Supervedetele fotbalului Cristiano Ronaldo și Kylian Mbappe sunt pe cale să plece cu cozile între picioare de la Turneul Final al...
Ultima oră
Pe aceeași temă