27.6 C
București
sâmbătă, 5 octombrie 2024
AcasăSpecialCe şanse are Capitala să fie iluminată solar

Ce şanse are Capitala să fie iluminată solar

Edilii Capitalei încearcă să transforme Bucureştiul într-un oraş „verde” cu ajutorul unor proiecte prin care să se reducă poluarea şi să fie stimulată folosirea energiei durabile.

Un proiect-pilot de folosire a energiei solare la iluminatul public va fi pus în practică în zilele următoare pe strada Matei Basarab din Capitală. Pe 20 de stâlpi au fost montate sisteme de iluminat care vor folosi energia solară pe care o vor stoca, pe timpul zilei, în baterii şi o vor utiliza apoi la aprinderea becurilor pe timpul nopţii.

„Este un proiect realizat de o firmă privată, iar municipalitatea nu a contribuit financiar la susţinerea acestuia. Putem spune că este vorba despre un cadou pe care l-am primit şi care ne va ajuta să evaluăm cât de eficient este un astfel de sistem, care sunt costurile de întreţinere, ce economii se pot face şi apoi, dacă vor fi rezultate bune, să-l extindem”, a declarat Ion Dedu, directorul Direcţiei Transporturi din Primăria Capitalei.

Sistemul a fost realizat de Aedilia, firma care a realizat proiectarea şi montajul echipamentelor de iluminat de pe artera de circulaţie Străpungerea 1 Mai. Iluminatul de pe strada Matei Basarab nu depinde de reţelele electrice din zonă şi este conceput independent, el folosind energia solară care aprinde ledurile pe timpul nopţii. Sistemul va avea nevoie de întreţinere şi reparaţii în cazul în care vor fi probleme cu încărcarea bateriilor sau depunerile de praf de pe panourile solare.

Edilii susţin că sistemul este comparabil cu cel clasic în ceea ce priveşte performanţele şi intensitatea luminoasă şi are avantajul că foloseşte energie 100% verde, nepoluantă. Alţi câţiva stâlpi pentru iluminat solar au fost montaţi în părculeţul de lângă Gara Basarab. Sistemele de iluminat public cu ajutorul energiei solare sunt folosite şi în alte ţări ale UE care şi-au propus să utilizeze cât mai mult energia „verde”, a precizat Dedu.

Primarul Oprescu a precizat că prin acest proiect se vor reduce cu 30% costurile cu iluminatul public şi că acesta va putea fi extins. Costurile pentru introducerea iluminatului pe baza energiei solare s-ar putea ridica la 2,5-2,7 milioane de lei pentru un cartier care are mai multe zone de agrement.

Încă 64 de sisteme asemănătoare, la trecerile de pietoni

Sistemul este asemănător cu cel montat în urmă cu aproape un an la 64 de treceri de pietoni din Bucureşti şi care se bazează pe energia captată de panouri solare. „Am dori să extindem acest sistem, dar deocamdată nu avem fonduri alocate pentru continuarea proiectului”, a declarat Alina Roman, directoarea Administraţiei Străzilor. Pentru acest proiect, primăria a alocat peste cinci milioane de euro unei firme care a montat sisteme de avertizare luminoasă la mai multe treceri de pietoni.

Proiecte cu finanţare europeană
 
Edilii vor să pună în aplicare şi alte proiecte care să transforme Bucureştiul într-o capitală „verde”, chiar dacă în prezent sunt foarte departe de acest deziderat din cauza poluării.

La sfârşitul lunii mai, consilierii generali au aprobat un proiect prin care Bucureştiul va adera la Conveţia Primarilor, organizaţie care are ca scop dezvoltarea de proiecte pentru promovarea eficienţei energetice şi energiei durabile. Din această convenţie fac deja parte aproape 2.500 de edili din 42 de ţări care vor realiza proiecte în domeniul ecologiei şi care vor urma obiectivul UE de reducere a emisiilor de CO2 cu 20% până în anul 2020.

Pentru aceste proiecte, autorităţile locale vor primi finanţare europeană şi credite de la Banca Europeană de Investiţii. „Pe viitor, vom avea reglementări privind reducerea poluării, iar dezideratul nostru este să folosim energie verde în Bucureşti care este un oraş foarte poluat”, a declarat Mircea Raicu, viceprimar general.

Cele mai citite

PSD vrea reducerea taxării cu 5 procente pe salariile mici și medii. Câți bani ar rămâne în buzunarele românilor

Ministrul Adrian Câciu a declarat că măsura ar duce la creșterea puterii de cumpărare a românilor și la competitivitatea companiilor Ministrul investițiilor și proiectelor europene,...

Adriean Videanu și soția, „pensionarii” de lux, prinși la vamă cu bijuterii de peste jumătate de milion de euro

Fostul ministru al Economiei și soția sa au fost opriți în aeroportul din Munchen, pentru că nu au declarat bijuterii de peste 650.000 de...

Ineficiența energetică: Povestea care ne costă scump

România, odinioară un jucător energetic major în Europa de Est, se confruntă acum cu o realitate sumbră: prețurile au explodat, iar țara e în...
Ultima oră
Pe aceeași temă