5.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialCe salariu are PATRARHUL DANIEL. Vezi şi ce sume câştigă preoţii şi...

Ce salariu are PATRARHUL DANIEL. Vezi şi ce sume câştigă preoţii şi episcopii

Salariul unui preot variază între 1.100-2.000 de lei, în timp ce cel al unui episcop, care au un statut similar demnitarilor se situează între 6.700 – 7.500 de lei, respectiv 8.200 de lei în cazul patriarhului, potrivit Realitatea.net.

În rândul preoţilor, cele mai mari salarii le au preoţii cu vechime mare şi grad profesional I, care ajung la aproximativ 2.000 de lei net. În schimb, un preot debutant, cu studii superioare, primeşte 1.100 de lei. Statul român suportă între 65-80% din din salariu. Un suport de 80% primesc preoţii – în special din mediul rural – care nu au posibilitatea întregirii salariului din venituri proprii. În Arhiepiscopia Clujului, Vadului şi Feleacului, aproximativ 30% din preoţi sunt în această situaţie. Venitul propriu este realizat din contribuţii ale familiilor din parohii, respectiv din donaţiile la „disc”, care se fac cu ocazia slujbelor din duminici şi sărbători.

Preoţii care nu au aproape nicio posibilitate de a realiza aceste venituri care le întregesc salariul sunt sprijiniţi din Fondul Central-misionar constituit la nivelul Patriarhiei ortodoxe Române. La nivelul Arhiepiscopiei Clujului, există pe lângă Fondul amintit şi Fondul Pastoral Eparhial, în cadrul căruia parohiile mai mari, „de grad I”, le sprijină pe cele mai sărace. Conform reprezentanţilor Arhiepiscopiei clujene, impozitele pltăite de preoţi sunt de 31%.
Episcopii sunt cel mai bine salarizaţi, având un statut asimilat celui de demnitar. Ei au un salariu fix, ce variază între 6.200 de lei, în cazul episcopilor vicari şi 7.567 de lei, în cazul mitropoliţilor. Patriarhul câştigă 8.200 de lei. Salariul ierarhilor este însă fix şi la acesta nu se adaugă nici spor de vechime nici indemnizaţie de conducere.

 

 

 

Cele mai citite

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă