19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialCE: Nu am fost informati despre intentia de recapitalizare a CEC

CE: Nu am fost informati despre intentia de recapitalizare a CEC

Comisia Europeana sustine ca nu a fost informata de autoritatile romane in legatura cu intentia de recapitalizare a CEC, Executivul UE interesandu-se din proprie initiativa, informal, despre acest subiect, potrivit unui raspuns transmis de serviciul de presa al Comisiei la solicitarea Mediafax.

"Autoritatile romane nu au informat Comisia in legatura cu recapitalizarea CEC. Comisia a descoperit singura acest lucru si au fost serviciile Comisiei cele care au contactat, informal, autoritatile romane la jumatatea lunii martie, nu invers", precizeaza sursa citata.

Potrivit CE, calitatea informatiei oferite pana in prezent de autoritatile romane este insuficienta pentru a permite Comisiei sa evalueze daca recapitalizarea CEC constituie un ajutor si daca, in cazul unui raspuns afirmativ, acesta este compatibil cu dispozitiile Tratatului CE.

"Totusi, Comisia a fost foarte deschisa si cooperanta fata de autoritatile romane, explicandu-le acestora carele sunt optiunile", se mmai arata in raspunsul Comisiei.

CE reaminteste ca statele membre pot primi un raspuns din partea Comisiei, care sa le permita implementarea recapitalizarilor daca acestea corespund dispozitiilor din Tratatul CE, cu conditia sa coopereze si sa-si indeplineasca informatiile, furnizand comisiei toate informatiile cerute in ceea ce priveste posibile ajutoare de stat.

Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, ca, in ceea ce priveste capitalizarea CEC, Guvernul trebuie sa actioneze si sa nu mai astepte decizia birocratilor de la Bruxelles, apreciind ca sistemul birocratic de la Bruxelles sa misca prea greu, iar IMM-urile au nevoie de finantare.

"Legat de capitalizarea CEC, o spun si nu as vrea sa starnesc controverse, dar mi se pare ca dureaza prea mult si sistemul birocratic de la Bruxelles se misca prea greu in procesul de analiza si aprobare a capitalizarii CEC. Cred ca nu Comisia Europeana se afla in criza economica, ci statele si, avand in vedere intarzierea excesiva a unui raspuns din partea Comisiei Europene, punctul meu de vedere a fost ca Guvernul trebuie sa actioneze si sa nu mai stea in asteptarea analizei birocratilor de la Bruxelles in ceea ce priveste capitalizarea CEC", a spus Basescu.

seful statului a spus ca in perioada de criza este necesara sprijinirea IMM-urilor.

"Intarzierea excesiva ne arata ca birocratia excesiva nu se potriveste foarte bine cu criza, lucru pe care il critic si pentru institutiile noastre, nu numai pentru intarzierea celor de la Bruxelles in aprobarea capitalizarii CEC", a spus Basescu.

Intrebat daca se poate trece in acest caz peste decizia Comisiei Europene, Basescu a recomandat ziaristilor sa citeasca declaratia presedintelui francez, Nicolas Sarkozy, despre "deficite".

"Cautati-o (declaratia presedintelui francez – n.r.) si veti vedea ca pe situatie de criza statele nationale au obligatia sa actioneze. Nu putem sta pana cand domnii care analizeaza oportunitatea legata de capitalizarea CEC vor binecuvanta acest lucru si priviti ce au facut statele cu bancile care au fost in dificultate. Nu stiu cate au asteptat aprobari de la Bruxelles pentru a capitaliza bancile sau, probabil, altor state li s-a dat imediat aprobare", a spus Basescu.

Liderii coalitiei de guvernare au mandatat, in 18 mai, Ministerul de Finante pentru a obtine toate aprobarile de la Comisia Europeana pentru capitalizarea CEC, in special pentru cofinantarea IMM-urilor.

Secretarul general adjunct al PDL Gheorghe Flutur declara atunci ca este vorba de proiecte europene care au nevoie de cofinantare, intentia Guvernului fiind aceea de a obtine toate aprobarile necesare de la forurile europene, respectand legislatia europeana, pentru cofinatarea cu prioritate a IMM-urilor, dar si pentru alte cofinantari necesare in perioada urmatoare.

Fostul presedinte al Consiliului Concurentei Gheorghe Oprescu declara, in luna februarie, ca ar putea fi necesar avizul Comisiei Europene pentru capitalizarea CEC Bank, cu 900 milioane de lei.

Capitalizarea CEC Bank, cu 900 milioane lei, face parte din programul de masuri anticriza incluse in bugetul pe 2009.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă