În acest sezon estival au fost retrase de la vânzare aproape 60 de tone de alimente și aplicate amenzi de peste 200.000 de lei.
Un sejur la mare implică nu numai distracţie, ci şi foarte multă atenţie la ce se consumă ad-hoc, la terase, sau chiar în restaurante. În special în orele de vârf, turiştii dau iama la unităţile de tip fast-food şi nu sunt atenţi de fiecare dată la condiţiile de depozitare a ingredientelor. Şi în această vară, au fost luate la puricat, de către medicii veterinari, alături de inspectori sanitari, în cadrul Comandamentului Sezon Estival 2015, unităţi alimentare cu activitate în Mamaia, Năvodari, Eforie, Costineşti şi Mangalia.
Aprope 2.000 de unităţi verificate
Potrivit preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, dr. Dumitru Băiculescu, prezent la Constanţa pentru bilanţul de sezon, au fost verificate 1.847 de unităţi, dintre care 831 restaurante, 33 pizzerii, 165 unităţi de fast-food, 75 braserii, 99 unităţi tip bufet, o unitate de tip bistro, două snackbaruri, 79 baruri, 12 pensiuni, 312 magazine alimentare, 13 rulote fast-food, 82 laboratoare de patiserie-cofetărie, 38 cofetării-patiserii, 12 tonete de îngheţată, 26 cantine, două pescării, o brutărie, patru supermarketuri, două depozite alimentare, o galanterie, 23 tabere şcolare, o unitate cu produse congelate, o unitate autofrigorifică şi un târg de vară.
În urma controalelor, s-au constatat neconformităţi cu privire la manipulare, depozitare, comercializare în condiţii necorespunzătoare a produselor alimentare, etichetarea necorespunzătoare a acestora, neasigurarea trasabilităţii produselor alimentare, precum şi comercializarea produselor alimentare neconforme sau în spaţiu neaprobat.
„Nu pot să spun că a fost un an mai bun decât 2014. A fost un an în care am avut doar patru alerte, suspiciuni, care în final nu au fost confirmate. Am avut o activitate destul de intensă şi pentru că în 2015 numărul turiştilor a fost cu aproximativ 10% mai mare decât în 2014. Şi numărul agenţilor economici a fost relativ mai mare decât anul trecut“, a spus, ieri, preşedintele ANSVA, Dumitru Băiculescu.
Unităţile verificate pe litoral
s-au organizat în zone mari de interes turistic, precum Năvodari, Mamaia Nord, Mamaia Centru, Mamaia Sud, Eforie, Costineşti şi Mangalia.
200 de sancţiuni contravenţionale
Pentru abaterile de la legislaţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, au fost aplicate 200 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 201.400 lei. Au fost confiscate şi retrase de la vânzare 38.077 kg de carne şi produse din carne, 9.308 kg de lapte şi produse din lapte, 10.629 kg de peşte şi produse din peşte, 715 kg de ouă.
De asemenea, în perioada desfăşurării Comandamentului Estival au fost semnalate cinci suspiciuni de toxiinfecţie alimentară, însă nici un caz nu a fost confirmat de către autorităţile sanitare locale. Ultimul caz în acest sens a fost semnalat în cadrul grupului organizat, cazat în pădurea Comorova. „Potrivit buletinului de analiză, nu a fost vorba de o toxiinfecţie alimentară“, a spus dr. Dumitru Băiculescu, referitor la această situaţie. „Se pare că nu au fost identificate poluări microbiologice pe materia primă din care s-au prelevat probele. Ar fi vorba de un stafilococ la un aparţinător. Toate probele au fost analizate în laboratorul DSV Constanţa“, a completat directorul DSV Constanța.
„Am avut o activitate destul de intensă şi pentru că în 2015 numărul turiştilor a fost cu aproximativ 10% mai mare decât în 2014“, a declarat preşedintele ANSVA, Dumitru Băiculescu.
Controalele continuă
De ieri a început Programul Litoralul pentru Toţi, prilej de continuare a activităţilor de control de către echipa formată din medici veterinari şi inspectorii de specialitate. Puteți sesiza orice abatere pe care o constată la dispeceratul CALL CENTER, la numărul 0800 826 787 şi la numărul de telefon 0769 054 207 pus la dispoziţie de DSVSA Constanţa.