6.8 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăSpecialCe le urează românilor preşedintele Băsescu cu ocazia Zilei Naţionale

Ce le urează românilor preşedintele Băsescu cu ocazia Zilei Naţionale

 

Preşedintele Traian Băsescu a oferit luni seara o recepţie cu ocazia Zilei Naţionale, prilej cu care a vorbit despre provocările crizei economice, mulţumind românilor care s-au alăturat efortului de reformare a statului, şi a făcut un apel la unitate pentru a depăşi dificultăţile prin care trece ţara.

„Se împlinesc 20 de ani de când 1 decembrie a devenit Ziua Naţională a României, dar momentul aniversării Marii Uniri este încă din 1918 o sărbătoare de suflet a românilor. Istoria noastră are multe date semnificative, dintre ele 1 decembrie ne ajută cel mai bine să ne înţelegem istoria şi să ne afirmăm identitatea. Ziua Naţională este un reper care ne aduce aminte de o istorie în care dezvoltarea naţiunii şi a statului au fost condiţionate de imperiile care ne înconjurau”, a spus Băsescu, în deschiderea discursului său.

Potrivit NewsIn, şeful statului a amintit de dificultăţile pe care le-a depăşit poporul român pentru crearea României Mari, spunând că această realizare poate părea un miracol, dar un miracol „plătit cu sânge” pe câmpurile de luptă, astfel încât astăzi ne este dificil să ne imaginăm sacrificiile făcute pentru „regăsirea tuturor românilor într-un singur stat”. „A fost un vis care a devenit realitate pentru că au existat solidaritatea, curajul şi încrederea în justeţea idealului. Aceasta este lecţia pe care astăzi o primim de la trecutul nostru, o lecţie importantă pentru viitorul nostru ca naţiune. România poate deveni mai puternică şi mai prosperă făcând apel la valorile care ne-au adus unitate: determinarea, spirit de sacrificiu, încredere în noi înşine”, a subliniat preşedintele.

Traian Băsescu a vorbit astfel despre datoria reprezentanţilor politici de a realiza reforma statului, dar şi datoria decidenţilor de la nivelul vieţii economice de a-şi asuma „în mod responsabil” rolul de vectori ai dezvoltării durabile a României. „Provocările sociale şi economice prin care trecem pot fi depăşite doar dacă plecăm de la adevărul despre noi înşine şi de la evidenta necesitate de a ne adapta unei lumi într-o schimbare accelerată”, a mai spus Băsescu.

În acest context, preşedintele s-a referit la măsurile luate de România pentru echilibrarea cheltuielilor bugetare, apreciind că acestea au fost „extrem de dificile” şi „foarte dure”, dar au permis ţinerea sub control a efectelor crizei. Băsescu a subliniat că întârzierea luării acestor măsuri ar fi costat „infinit mai mult”, putând înţelege efectele ezitărilor privind la ce se întâmplă în alte state europene. „În România procesul de modernizare trebuie să continue, pentru a deveni mai competitivi, pentru ca prosperitatea să fie reală şi durabilă. Reformele pe care am început să le facem, modernizarea instituţiilor statului, pot fi realizate cu succes dacă românii înţeleg necesitatea lor. Le mulţumesc tuturor românilor care se alătură acestui efort”, a spus Băsescu.

„În acest moment aniversar îmi doresc ca fiecare dintre noi să reflecteze la faptul că tot ceea ce ne uneşte este mai important decât ceea ce ne desparte. Ne unesc valorile naţionale, ne uneşte dorinţa de a fi la înălţimea spaţiului de civilizaţie, de prosperitate şi de securitate al Uniunii Europene, din care facem parte”, a continuat preşedintele, în discursul său. În final, Traian Băsescu a afirmat că românii pot trece peste dificultăţi doar dacă sunt uniţi şi dacă înţeleg că au datoria să-şi amintească că libertatea presupune responsabilitate. „Am convingerea că, dacă avem voinţa de a acţiona în spiritul responsabilităţii pentru viitorul României, putem privi la anii ce vin cu deplină încredere”, a conchis preşedintele.

La recepţia oferită la Cotroceni au participat premierul Emil Boc, preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, miniştri din cabinet, lideri ai PDL şi UNPR, reprezentanţi ai sindicatelor şi patronatelor, ambasadori, precum şi Patriarhul Daniel, lipsind însă reprezentanţi ai UDMR şi ai opoziţiei. La eveniment au participat aproximativ 1000 de persoane.

Cele mai citite

Zona Euro, tot mai în urmă față de SUA în cursa economică

Economia zonei Euro continuă să piardă teren în fața Statelor Unite, potrivit unui raport al Comisiei Europene publicat vineri. Prognoza de creștere pentru Zona Euro...

România, pe ultimul loc în UE la cheltuielile pentru sănătate per locuitor

În anul 2022, cheltuielile medii pentru îngrijirea sănătății în Uniunea Europeană au fost de peste 3.600 de euro per locuitor, potrivit datelor Eurostat. România ocupă...

Meseriile bine plătite care atrag tot mai mulți români: Opțiuni sigure și profitabile

Deficitul de personal calificat pe piața muncii din România a transformat meseriile precum electrician, instalator, bucătar sau mecanic în opțiuni extrem de atractive, atât...
Ultima oră
Pe aceeași temă