Părintele FNI a fost condamnat definitiv la închisoare cu executare pentru şantajarea lui Sebastian Ghiţă. Spre deosebire de alte dosare de care a scăpat pe fondul intrării „în prelungiri”, de data aceasta judecătorii au închis speţa în doar un an.
După ani de zile în care magistraţii români au evitat să analizeze pe fond cauzele în care inculpat era Sorin Ovidiu Vîntu, iată că trei judecători de la Curtea de Apel Bucureşti au făcut acest lucru mai repede decât îşi imagina SOV şi au decis, la final, condamnarea definitivă a lui Vîntu la un an de închisoare cu executare. La mijloc, şantajarea omului de afaceri Sebastian Ghiţă, actualul patron al televiziunii România TV, dar care la momentul comiterii fapte de către SOV era managerul Realitatea TV. Pe 3 februarie a.c., Vîntu a fost condamnat în acelaşi dosar la şase luni de închisoare cu executare, însă nemulţumiţi, procurorii au înaintat recurs, iar Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a dublat pedeapsa, ajungându-se la un an. CAB a menţinut însă pedeapsa aplicată de Judecătoria Sectorului 1 complicelui lui Vîntu, Ilie Ion Cezar, care a fost condamnat la cinci luni de închisoare cu executare. Cezar şi SOV sunt obligaţi, în solidar, să-i plătească lui Sebastian Ghiţă daune de 100.000 lei.
„Sorin Ovidiu Vîntu mi-a spus personal că trebuie să-i plătesc 200.000 euro pe lună, că altfel rupe contractul (de management al postului Realitatea TV – n.r.), că mă va decredibiliza în mediul de afaceri, că voi pierde bani, că mă va da afară. Întrucât situaţia se degrada continuu, m-am hotărât să fac o plângere la Parchet”, a declarat Ghiţă în faţa judecătorilor de la Curtea de Apel Bucureşti, referitor la modul în care a fost şantajat.
Sorin Ovidiu Vîntu şi Ion Ilie Cezar au fost trimişi în judecată pe 23 mai 2011, în stare de arest, pentru şantaj. Cei doi au fost arestaţi preventiv pe 29 aprilie 2011 şi eliberaţi pe 16 iunie 2011 de o instanţă a Tribunalului Bucureşti.
Spre arest
Ieri după-amiază, SOV a fost ridicat de poliţişti şi dus în arestul Poliţiei Capitalei, unde va fi încarcerat în primă fază. După o vizită medicală, va fi transferat la Penitenciarul Rahova.
Aşadar, într-un an, judecătorii români reuşesc să finalizeze definitiv un proces penal în care este implicat Sorin Ovidiu Vîntu, după ce până acum în dosarele acestuia magistraţii sau procurorii analizau ani de zile citaţiile îndoite sau virgulele puse greşit de procurori prin rechizitoriu pentru ca, într-un final, atunci când ajungeau pe fond, să constate că răspunderea penală este prescrisă sau să se dispună disjungerea, şi nu trimiterea în judecată. Este cazul dosarului în care Vîntu a fost judecat pentru delapidarea BID, unde a scăpat prin prescripţie, şi al dosarului FNI, în care procurorul de caz de la începutul anilor 2000 nu l-a trimis în judecată pe Vîntu, ci a decis să formeze un alt dosar. Cauza a fost dată uitării mult timp.
Noi probleme pentru SOV
Pe de altă parte, un fost partener de afaceri îi creează noi probleme lui Sorin Ovidiu Vîntu. Este vorba de Maricel Păcuraru, condamnat, la rândul lui, în primă instanţă la opt ani de închisoare pentru afaceri frauduloase cu Poşta Română, care a făcut o plângere penală împotriva lui Vîntu pentru spălare de bani. Pe de altă parte, soţia lui Maricel Păcuraru susţine că acesta a comandat un atac asupra casei lor. Daniela Ionescu a depus o plângere la Secţia 4 de Poliţie, după ce o persoană necunoscută a aruncat pe geamul casei o sticlă incendiară, informează România TV.