22.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialCE, "ingrijorata" de relaxarea fiscala din Romania

CE, „ingrijorata” de relaxarea fiscala din Romania

Comisia Europeana a cerut, ieri, Romaniei sa dea dovada de vigilenta in legatura cu deficitul sau bugetar, pentru a evita posibile "derapaje" in anii urmatori, transmite AFP.
La discutarea primelor rapoarte ale Romaniei si Bulgariei de dupa aderarea la UE, asa-numitele rapoarte de convergenta care analizeaza progresele facute in vederea aderarii la zona euro, comisarul european pentru Economie si Probleme Monetare, Joaquin Almunia, s-a declarat "ingrijorat" de preconizata relaxare fiscala anuntata de Romania, Letonia si Bulgaria pentru 2007, aratand ca aceasta "nu este in concordanta cu obiectivul de a implementa politici fiscale prudente".
Romaniei i s-a recomandat "sa profite de puternica sa crestere economica" pentru a-si consolida finantele publice in acest an, evitand astfel depasirea pragului de 3 la suta din PIB al deficitului bugetar in 2009. AFP aminteste ca Romania a inregistrat una dintre cresterile economice cele mai dinamice din UE, cu previziuni de 6,5 la suta pentru 2007 si 6,3 la suta pentru 2008.
In privinta Bulgariei, Comisia Europeana a recomandat "ameliorarea eficientei cheltuielilor sale publice" si obtinerea unui excedent bugetar mai mare de 0,8 la suta din PIB, cat era planificat pentru acest an.
La sfarsitul anului 2006, deficitul de cont curent al Bulgariei a atins valoarea-record de 16 la suta din PIB.  Spania, Danemarca si Finlanda sunt "un exemplu de buna politica bugetara", a apreciat comisarul european Almunia.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...

Cum să îți amenajezi livingul cu fotolii puf eco?

Vrei să îți amenajezi livingul diferit? În cazul acesta, poți opta pentru mobilier inedit, așa cum sunt și fotoliile puf eco. Aceasta alegere...

YouTube introduce reclame inclusiv pe ecranele de pauză, stârnind critici din partea utilizatorilor

YouTube a adăugat un nou format de publicitate, afișând reclame atunci când utilizatorii pun pauză videoclipurilor. Decizia Google a atras deja critici, fiind considerată...
Ultima oră
Pe aceeași temă