7.1 C
București
marți, 27 februarie 2024
AcasăSpecialCe îi cere preşedintele CJ Suceava companiei Transgaz

Ce îi cere preşedintele CJ Suceava companiei Transgaz

Preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, solicită companiei Transgaz să reia lucrările la magistrala de gaz natural Pojorâta-Vatra Dornei, sistate în 2013 din cauza unor probleme legate de traversarea fondului forestier, informează Mediafax

“Am solicitat ministrului Energiei, Andrei Gerea, să-şi delege reprezentanţi să vină la discuţii privind reluarea lucrărilor la magistrala de gaz Pojorâta-Vatra Dornei”, a spus Nechifor, care a menţionat că i s-a răspuns că va fi trimisă o echipă cu care se va face deplasarea în teren.

Citeşte şi: Transgaz, trasă de urechi de UE că nu divulgă date confidențiale din contractul cu Gazprom

Transgaz a reluat, în 2013, lucrările la conducta magistrală Frasin-Vatra Dornei, pe tronsonul Pojorâta-Vatra Dornei, de 33 de kilometri, şi s-a lucrat pe o distanţă de 9,2 kilometri, dar investiţia a fost sistată după câteva luni întrucât au existat probleme legate de traversarea fondului forestier.

De conducta magistrală de gaz natural depinde şi punerea în funcţiune a unei centrale de cogenerare pe bază de gaz natural construită în Vatra Dornei, care este în conservare întrucât municipiul nu este încă racordat la reţeaua de gaz natural.

Gradul de racordare la sistemul centralizat în Vatra Dornei este de 75%, căldura fiind livrată în prezent de la o centrală care foloseşte drept combustibil rumeguşul, dar este necesară şi a doua centrală, care să funcţioneze cu gaz.

Prin proiectul “Suceava-Utilităţi şi mediu la standarde europene” în judeţ au fost construite centrale termice de cogenerare şi reţele de termoficare în municipiile Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Rădăuţi şi oraşele Gura Humorului şi Siret, şi se prevede construcţia unor reţele magistrale de gaze naturale în 61 de localităţi din judeţ.

În ceea ce priveşte componenta de gaz natural a proiectului judeţean, trebuiau executaţi circa 360 de kilometri de conductă magistrală în tot judeţul, dar s-au realizat doar 101 kilometri, reţeaua construită prin credit fiind preluată gratuit, în 2009, de către Transgaz, care s-a angajat să continue lucrările prevăzute în proiect.

Citeşte şi: Fost director al Transgaz Mediaș, acuzat de conflict de interese

Consiliul Judeţean Suceava şi 61 de localităţi au contractat în 2004 un împrumut în valoare de 86,3 milioane de euro de la Deutsche Bank London pentru realizarea programului “Utilităţi şi mediu la standarde europene în judeţul Suceava”, cu perioadă de rambursare de 20 de ani şi perioadă de graţie de 5 ani, cu dobândă de 3,975% la care se adaugă Euribor la şase luni.

Primarii suceveni din cele 61 de localităţi vor ca Ministerul Finanţelor să preia creditul întrucât nu au forţă financiară să plătească ratele şi dobânzile şi nici nu beneficiază de investiţiile prevăzute. Până în prezent s-au achitat aproape 73 de milioane de euro din credit, din care rate de circa 21 de milioane de euro şi dobânzi de circa 51 de milioane de euro.

Cele mai citite

Administratorul Fondului Proprietatea (Frank Templeton) vrea să-şi majoreze comisionul de administrare de 4,4 ori

Administratorul Fondului Proprietatea, compania Franklin Templeton, a propus pentru Adunarea Generală a Acționarilor de luna viitoare modificarea contractului de administrare, în sensul majorării...

Vlad Piedone candidează la Primăria Sectorului 5

Într-o mișcare surprinzătoare, primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, a anunțat, în cadrul emisiunii „Selectiv” de la postul de televiziune B1 TV, că...

Parlamentul Ungariei ratifică astăzi aderarea Suediei la NATO. Ungaria este singura țară aliată care nu îndeplinise această procedură

Parlamentul Ungariei are programată, în ziua de luni, 26 februarie 2024, procedura prin care va ratifica aderarea Suediei la Alianța Nord-Atlantică. Dintre toate țările membre...
Ultima oră
Pe aceeași temă