20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialCe este gripa aviara?

Ce este gripa aviara?

Temuta boala numita gripa aviara, gripa puiului sau pesta pasarilor, a fost identificata pentru prima oara in 1878 in Italia, se arata intr-un documentar AFP.
La pasari, maladia poate lua forme benigne, dar si forme grav patogene, similare cu un fel de „Ebola a puiului”, ucigand toate pasarile in mai putin de 48 de ore.
Din 1959, anul in care a fost identificata in Scotia o prima forma inalt patogena a bolii, deja datorata virusului H5N1, aproximativ 20 de declansari ale gripei aviare au avut loc in lume, dintre care numai sapte au antrenat o propagare importanta in numeroase crescatorii si numai una s-a extins in alte tari, arata Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) intr-un raport din ianuarie 2005. Diferiti virusi gripali A de subtipul H5 sau H7 pot fi cauza imbolnavirilor, dintre acestia H5N1 fiind la originea primelor cazuri umane letale, la Hong Kong, in 1997 (18 cazuri, dintre care 6 mortale).
„Istoric, infectiile umane cu virusi de gripa aviara sunt extrem de rare si cea mai mare parte din acesti virusi nu au provocat decat patologii benigne la om, manifes-tandu-se deseori printr-o conjunctivita virala, urmata de vindecarea completa”, se mai arata in raportul OMS menit sa evalueze riscul unei pandemii de gripa umana in anii ce vin.
Astfel, in primavara anului 2003, un virus H7N7 a dus la moartea unui veterinar si la mai multe zeci de cazuri de infectii benigne (conjunctivite) la om in Olanda. Aparut in Hong Kong in februarie 2003, virusul H5N1 a ajuns in lunile urmatoare in Coreea, Vietnam, Thailanda si alte tari din Asia de Sud-Est, antrenand o mortalitate ridicata printre zburatoare. Niciodata pana atunci gripa aviara inalt patogena nu izbucnise simultan intr-un numar atat de mare de tari”, subliniaza OMS, insistand asupra catastrofei pe care aceasta o reprezinta pentru agricultura tarilor respective si asupra riscurilor potentiale de pandemie cu gripa umana.
Deocamdata, epizootia a afectat omul doar in foarte mica proportie: au fost inregistrate 117 cazuri la om, dintre care 60 mortale incepand de la sfarsitul anului 2003. Foarte patogen pentru pasari, virusul H5N1 ar putea fi transmis si de ratele din crescatorii care nu prezinta simptomele bolii, avertizeaza OMS, care ii atentioneaza pe crescatori ca le poate fi greu sa se apere de o posibila infectie.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă