28.9 C
Bucureศ™ti
joi, 5 septembrie 2024
AcasฤƒSpecialCe condiลฃii รฎl aลŸteaptฤƒ pe Adrian Nฤƒstase la Rahova? Interviu cu directorul...

Ce condiลฃii รฎl aลŸteaptฤƒ pe Adrian Nฤƒstase la Rahova? Interviu cu directorul Penitenciarului Rahova

Iatฤƒ ce-l aลŸteaptฤƒ pe Adrian Nฤƒstase, care, de îndatฤƒ ce se va înzdrฤƒveni, va fi transportat din spital în celulฤƒ. RL i-a luat un interviu comisarului Denis Alexandru Darie, care ne-a descris care sunt condiลฃiile de care va avea parte în detenลฃie fostul prim-ministru al României:

Adrian Nฤƒstase va beneficia de condiลฃii speciale de detenลฃie?

„Îi vom oferi condiลฃiile prevฤƒzute de prevederile legale pentru orice român care ajunge în situaลฃia de a fi încarcerat. Noi nu judecฤƒm persoana. Eu doar pun în executare decizia pedeapsa instanลฃei, nu mai judec o datฤƒ omul”.

Cu cine va sta în celulฤƒ domnul Nฤƒstase? Fiind vorba de fost premier, care a fost membru al CSAT ลŸi a avut acces la informaลฃii clasificate drept secret de stat, nu e periculos sฤƒ aibฤƒ drept colegi, persoane violente, care îl pot forลฃa sฤƒ divulge anumite secrete?

Fiecฤƒrei persoane i se aplicฤƒ regimul legal de deลฃinere, doar cฤƒ noi individualizฤƒm executarea pedepsei pentru fiecare persoanฤƒ în parte. Trebuie împฤƒrลฃiลฃi, cฤƒ avem de la ลŸofer pânฤƒ la persoane de genul domnului Nฤƒstase. De aceea urmฤƒrim ca atunci când îi punem în celulฤƒ cu alลฃi colegi, ei sฤƒ fie compatibili ลŸi din punct de vedere cultural ลŸi din punct de vedere al mediului din care provin ลŸi din punct de vedere al pregฤƒtirii, astfel încât sฤƒ nu avem tensiuni. ลขinem cont în primul rând de situaลฃia lui juridicฤƒ, individualizând în funcลฃie de durata pedepsei ลŸi apoi de compatibilitฤƒลฃile astea culturale, de pregฤƒtire, de hobby-ul social, pe cât posibil. Ajungem sฤƒ-i separฤƒm pânฤƒ ลŸi pe fumฤƒtori ลŸi nefumฤƒtori.

Aลฃi avut demnitari cu probleme de adaptare la viaลฃa de penitenciar?

Nu am avut nici un demnitar cu probleme de adaptare în penitenciar. Bine, nici n-am avut de calibrul ฤƒsta. Dar vฤƒ daลฃi seama, au fost Cฤƒtฤƒlin Voicu, Nati Meir, Sechelariu, Iacobov. Am avut ลŸi un general PRM care a fost ลŸi deputat. Ce se întâmplฤƒ? Rahova e penitenciar de prevenลฃie ลŸi toลฃi au fost arestaลฃi preventiv. Gabriel Bivolaru nu a fost decât pasager, când a avut instanลฃฤƒ la Înalta Curte. În rest el a stat în alt penitenciar, la Mฤƒrgineni.

Aveลฃi ลŸi celule în care deลฃinuลฃii pot sta singuri?

La Penitenciarul Rahova sunt douฤƒ tipuri de celulฤƒ. Una are 26 mp ลŸi una 38. Avem celule cu 6 paturi ลŸi celule cu 8 paturi. Nu avem celule cu un singur pat. Sunt ลŸi cazuri când un deลฃinut stฤƒ singur în celulฤƒ, dar numai pentru cei care sunt la maximฤƒ siguranลฃฤƒ ลŸi celor care nu sunt compatibili. E vorba de cei care nu pot sta cu alte persoane pentru cฤƒ se întâmplฤƒ nenorociri. Sunt acei deลฃinuลฃi foarte periculoลŸi care nu suportฤƒ comunitatea, care nu suportฤƒ prezenลฃa altei persoane. Cazarea singuri în celulฤƒ se mai aplicฤƒ ลŸi celor care au pedeapsa închisorii mai mare de 15 ani sau detenลฃiune pe viaลฃฤƒ.
Adrian Nฤƒstase ar putea beneficia de o celulฤƒ doar pentru dumnealui?

Dacฤƒ domnul Nฤƒstase ar dori sฤƒ stea singur ลŸi ar solicita asta, i-am putea asigura fฤƒrฤƒ nici un fel de problemฤƒ sฤƒ stea singur. Atunci când va ajunge la Rahova întrunim o comisie, purtฤƒm o discuลฃie ลŸi cu dumnealui, vedem ลŸi care îi sunt temerile, eu ลŸtiu, cât se poate adapta de rapid la noua situaลฃie, cฤƒ vฤƒ daลฃi seama, e un ลŸoc probabil pentru el. Trebuie sฤƒ vedem, sฤƒ-l evaluฤƒm un pic, mai ales cฤƒ a avut ลŸi problema asta cu ce s-a întâmplat asearฤƒ. Dacฤƒ el a avut acel ลŸoc care l-a împins spre tentativa de sinucidere când a aflat, ia gândiลฃi-vฤƒ care va fi impactul în momentul în care va ajunge efectiv în penitenciar ลŸi va fi cazat într-o celulฤƒ? Pot sฤƒ îl cazez singur într-o camerฤƒ ลŸi risc sฤƒ se întâmple ceva, sau sฤƒ îl cazez cu o altฤƒ persoanฤƒ compatibilฤƒ ลŸi cam de acelaลŸi calibru ลŸi stฤƒ ลŸi el liniลŸtit. Este indicat ca o astfel de persoanฤƒ sฤƒ nu stea singurฤƒ cฤƒ o ia razna.

Eu vฤƒ spun sincer, adicฤƒ puneลฃi-vฤƒ în locul oricฤƒruia, sฤƒ staลฃi câteva zile singur într-o camerฤƒ, fฤƒrฤƒ ca sฤƒ purtaลฃi o discuลฃie cu cineva, fฤƒrฤƒ sฤƒ conversaลฃi, fฤƒrฤƒ ca sฤƒ ieลŸiลฃi de-acolo ลŸi vedeลฃi ce se-ntâmplฤƒ. Eu vฤƒ spun din experienลฃฤƒ ลŸi vorba aia, am 15 ani în domeniu ลŸi pe la Rahova au trecut personalitฤƒลฃi din cele mai diverse, de la boschetari pânฤƒ la foลŸti demnitari. ลži dacฤƒ au ales sฤƒ stea singuri o perioadฤƒ, sฤƒ se reculeagฤƒ, sฤƒ se obiลŸnuiascฤƒ cu viaลฃa de penitenciar, pânฤƒ la urmฤƒ au solicitat sฤƒ fie mutaลฃi cu cineva, pentru cฤƒ nevoia de a discuta cu cineva,de a te exterioriza, de a te descฤƒrca, este mai mare decât instictul ฤƒsta de a te conserva. Încฤƒ o datฤƒ, vฤƒ spun din experienลฃฤƒ cฤƒ dacฤƒ laลŸi pe unul o sฤƒptฤƒmânฤƒ singur, se urcฤƒ pe pereลฃi ลŸi ar ajunge la disperare. Cel mai bun antidot pentru uลŸurarea poverii detenลฃiei sunt activitฤƒลฃile de hobby ลŸi lecturฤƒ. Asta le recomand tuturor deลฃinuลฃilor. Singurฤƒtatea îi deprimฤƒ.

Ce condiลฃii sunt în celulele de la Rahova?

Toate camerele au grup sanitar prevฤƒzut cu lavoar, vas de wc, duลŸ. Toate au aceleaลŸi utilitฤƒลฃi. Din pฤƒcate nu ne permitem apฤƒ caldฤƒ permanent, ci doar de douฤƒ ori pe sฤƒptฤƒmânฤƒ, câte douฤƒ ore. E un program stabilit de îmbฤƒiere pe care toatฤƒ lumea îl cunoaลŸte. Ei îl ลŸtiu: «marลฃea ลŸi sâmbฤƒta de la ora cutare îmi vine apa caldฤƒ». Deลฃinuลฃii au trei mese pe zi, dintre care douฤƒ sunt mese calde. Dimineaลฃa au hranฤƒ rece. Doar ceaiul este cald iar restul pot fi brânzฤƒ, marmeladฤƒ, slฤƒninฤƒ, biscuiลฃi, salam, chestii de-astea. La prânz au douฤƒ feluri de mâncare: o supฤƒ sau o ciorbฤƒ care poate fi din carne sau cu zarzavat ลŸi un felul doi, care de obicei e varzฤƒ, fasole, pilaf, ghiveci de legume, iar seara tot aลŸa, o tocanฤƒ de cartofi, ghiveci de legume, paste cu brânzฤƒ. Nu primesc deserturi. În schimb primesc un fruct. Cel mai adesea e mฤƒr.

De asemenea au dreptul sฤƒ primeascฤƒ câte un pachet în fiecare lunฤƒ, plus alte trei suplimentare în cursul anului, cu ocazia diferitelor evenimente. Dacฤƒ cer de pildฤƒ de PaลŸti, de ziua de naลŸtere, de ziua naลฃionalฤƒ. Un pachet poate avea greutatea de maxim 10 kilograme, excluzând fructele, legumele, apa mineralฤƒ ลŸi rฤƒcoritoarele. Alea pot fi aduse peste greutatea pachetului, dar într-o limitฤƒ rezonabilฤƒ. Dacฤƒ i-a venit vizitatorul cu 10 baxuri de apฤƒ mineralฤƒ este clar cฤƒ nu acceptฤƒm aลŸa ceva. Îl lฤƒsฤƒm sฤƒ ia douฤƒ-trei ลŸi gata. Cât poate sฤƒ bea un om într-o zi? Doi sau trei litri. Deลฃinuลฃii nu au frigider în camere ลŸi nu au dreptul sฤƒ-ลŸi aducฤƒ frigider. Conservele le pot cumpฤƒra de la un magazin din incinta penitenciarului. De obicei primesc de la familie mezeluri ลŸi produse introduse în vid. Nu-i lฤƒsฤƒm sฤƒ aducฤƒ conserve de afarฤƒ din motive de siguranลฃฤƒ, cฤƒ se pot introduce bicete în conserve. Se pot disimula telefoane, droguri ลŸi alte chestii ลŸi sunt greu de controlat.

Ce culoare au pereลฃii celulelor? Au voie deลฃinuลฃii sฤƒ ลŸi le zugrฤƒveascฤƒ pe banii lor în ce fel vor? Un deลฃinut are voie sฤƒ-ลŸi lipeascฤƒ, ลŸtiu eu, afiลŸe, sau hฤƒrลฃi pe pereลฃi?

Nu existฤƒ o culoare standard în celule. E ลŸi în funcลฃie de ce posibilitฤƒลฃi avem ลŸi de amterialul momentului, ca sฤƒ zic aลŸa. Ei iniลฃial au avut o cloare deschisฤƒ, spre alb, dar mai sunt ลŸi în nuanลฃe de albastru, de verde, de crem. Deลฃinuลฃii nu au voie sฤƒ-ลŸi zugrฤƒveascฤƒ ei camere. În schimb un condamnat îลŸi poate aduce beletristicฤƒ, îลŸi poate pune postere sau hฤƒrลฃi pe pereลฃi, obiecte cu caracter religios. Nu existฤƒ o limitฤƒ la numฤƒrul de cฤƒrลฃi.

Va avea voie sฤƒ aibฤƒ televizor în camerฤƒ?

Vฤƒ daลฃi seama cฤƒ sunt 300 de camere ลŸi noi nu avem 300 de televizoare. Dar toลฃi deลฃinuลฃii au voie sฤƒ aibฤƒ televizor chiar dacฤƒ nu e întotdeauna pus la dispoziลฃie de penitenciar. În schimb pot primi de la familie, cu acordul directorului. Eu pot aproba ca familia sฤƒ îi aducฤƒ, dar nu mai mult de un televizor pe camerฤƒ. Deci în fiecare camerฤƒ poate exista cel mult un televizor. Avem contract cu o firmฤƒ de cablu ลŸi avem toate programele care sunt în lista de bazฤƒ. La Rahova se prind toate posturile româneลŸti, BBC, CNN, Discovery, National Geographic, mai puลฃin posturi cu caracter erotic. Alea nu fac parte din calup. Deci posibilitatea de informare existฤƒ atât prin TV cât ลŸi prin presฤƒ scrisฤƒ. Ei pot sฤƒ îลŸi facฤƒ singuri abonamente ลŸi le punem ลŸi noi la dispoziลฃie un numฤƒr de abonamente lunar. Noi avem spre exemplu abonamente la România Liberฤƒ, la Jurnalul ลŸi la CanCan pentru cฤƒ vor sฤƒ mai citeascฤƒ ลŸi ei tabloide. Zilnic primim de ordinul zecilor de exemplare din acelaลŸi numฤƒr de ziar, cam 50. Se dau din fiecare numฤƒr câte un ziar pe camerฤƒ. Dar le dฤƒm ลŸi posibilitatea sฤƒ-ลŸi facฤƒ singuri abonament personal. Majoritatea au abonamente la Libertatea, CanCan ลŸi Click. Dar dacฤƒ un deลฃinut vrea, poate sฤƒ-ลŸi facฤƒ ลŸi la Le Monde, la ce publicaลฃie doreลŸte el. În schimb nu avem acces la internet. Existฤƒ posibilitatea de a folosi PC-ul, dar sunt locuri special amenajate ลŸi asta pentru a accesa programe de legislaลฃie.

Bun, dar dacฤƒ domnul Nฤƒstase ar vrea de pildฤƒ sฤƒ scrie o carte, nu îi puteลฃi pune la dispoziลฃie un calculator neconectat la internet?

Dacฤƒ un deลฃinut face o cerere cฤƒtre mine, eu îi dau acordul ลŸi îi stabilesc un program de studiu la unul duntre cluburi ลŸi acolo are un calculator ลŸi îลŸi poate redacta o lucrare ลŸtiinลฃificฤƒ, o carte. Dar clubul e un spaลฃiu comun, cฤƒ vฤƒ daลฃi seama, nu putem sฤƒ avem un club pentru fiecare deลฃinut. E un spaลฃiu comun unde deลฃinuลฃii desfฤƒลŸoarฤƒ fel de fel de activitฤƒลฃi sportive, artistice, de hobby, de recreere.

Dacฤƒ vrea, dl Nฤƒstase poate munci în perioada de ispฤƒลŸire a pedepsei?

O persoanฤƒ condamnatฤƒ cum e dl Nฤƒstase are voie sฤƒ stea afarฤƒ 5 ore pe zi, dintre care trei la plimbare într-un spaลฃiu amenajat ca o curte, iar celelalte douฤƒ poate merge la sala de sport, la un club pentru hobby. Are voie sฤƒ munceascฤƒ dacฤƒ solicitฤƒ, inclusiv în afara penitenciarului, sub supraveghere. Poate face de la muncฤƒ fizicฤƒ, lucrฤƒri de construcลฃii, agriculturฤƒ, pânฤƒ la muncฤƒ intelectualฤƒ. Avem deลฃinuลฃi care spre exemplu pot merge într-un loc sฤƒ facฤƒ o arhivฤƒ sau ลŸtiu eu ce sฤƒ facฤƒ. Dacฤƒ o societate comercialฤƒ îmi solicitฤƒ ลŸi încheiem un contract: «Am nevoie de atâลฃia deลฃinuลฃi sฤƒ-mi puneลฃi la dispoziลฃie, pentru a munci într-un domeniu specific», eu identific doritorii ลŸi-i pun la dispoziลฃie. Desigur deลฃinuลฃii sunt plฤƒtiลฃi. Salariul se negociazฤƒ începând de la salariul minim pe economie, adicฤƒ 6 milioane. Cel mai mult un deลฃinut poate primi 8,2-8,3 milioane.

 

CiteลŸte ลŸi editorialul: A învins Nฤƒstase?

Cele mai citite

Exporturile alimentare rฤƒmรขn o provocare: Doar 8 companii din industrie au intrat รฎn top 500

Industria alimentarฤƒ din Romรขnia, deศ™i รฎn creศ™tere รฎn ultimii ani, nu reuศ™eศ™te sฤƒ acopere รฎntregul necesar de consum intern ศ™i are o prezenศ›ฤƒ modestฤƒ...

Alfred Bulai, audiat din nou pentru acuzaศ›ii de agresiune sexualฤƒ. Anchetatorii fac percheziศ›ii suplimentare

Sociologul Alfred Bulai, reศ›inut miercuri dimineaศ›ฤƒ, a fost adus joi รฎn faศ›a procurorilor de la Parchetul Judecฤƒtoriei Sectorului 1 pentru a fi audiat รฎn...

Un elicopter SMURD a intervenit pentru a salva viaศ›a unui ศ™ofer de pe Transfฤƒgฤƒrฤƒศ™an

Unย elicopter SMURDย a fost solicitat sฤƒ recupereze o persoanฤƒ inconลŸtientฤƒ peย TransfฤƒgฤƒrฤƒลŸan, zona Cota 2000, anunลฃฤƒ ISU ArgeลŸ. Un bฤƒrbat de 65 ani aflat la volan pe...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ