20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialCe cheltuieli absurde vrea statul să taie în spitale

Ce cheltuieli absurde vrea statul să taie în spitale

România va schimba din 2011 sistemul de finanţare a spitalelor, care permitea până acum ca o operaţie simplă să coste statul mai mult decât una complexă.

Experţi ai Ministerului Sănătăţii (MS) şi ai Băncii Mondiale lucrează la întocmirea unui sistem românesc de finanţare a spitalelor, prin adaptarea la patologiile specifice ţării noastre a sistemului australian folosit în România din 2005. În ultimii cinci ani, bugetele erau calculate în funcţie de numărul de pacienţi trataţi şi de cheltuielile estimate pentru fiecare caz rezolvat. Noul sistem, programat să fie pus în aplicare din ianuarie 2011, va aduce economii considerabile în Sănătate, susţine ministrul de resort, Cseke Attila. Economia ar veni din eliminarea unor ciudăţenii, precum plata unei sume mai mari pentru o operaţie complicată decât pentru una mai simplă. Un alt exemplu de neconcordanţă generat de actualul sistem de plată pe caz rezolvat (DRG) este cel legat de cazurile care necesită proceduri de terapie intensivă prin ventilaţie mecanică pentru trei zile: acestea costă Asigurările de Sănătate la fel de mult ca şi cazurile în care respiraţia prin ventilaţie este necesară pe parcursul a 30 de zile. Până acum, sistemul era obligat să permită aceste anomalii pentru că trebuia respectat contractul cu australienii, de la care România a cumpărat patentul de finanţare. „În decembrie expiră contractul şi Ministerul Sănătăţii a decis să nu-l reînnoiască, ci să adaptăm sistemul DRG la nevoie româneşti, aşa cum a adaptat şi Ungaria”, ne-a declarat directorul de Comunicare al MS, Oana Grigore.

Aşteptări mari

Cheltuielile din sectorul sanitar românesc sunt, în mod tradiţional, scăzute în comparaţie cu media europeană, iar România continuă să fie pe unul dintre ultimele locuri din UE în privinţa resurselor alocate sănătăţii. Reformarea modului de finanţare a spitalelor este cu atât mai necesară, cu cât aceste unităţi consumă aproximativ 50% din bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, se arată în analiza care stă la baza strategiei. Proiectul de modificare a finanţării spitalelor face parte din Strategia Naţională de Raţionalizare a Spitalelor 2010-2011, elaborată de specialişti ai MS pornind de la diversele rapoarte, analize şi propuneri făcute de-a lungul anilor, în România, de experţi ai Băncii Mondiale şi ai unor firme de consultană. Strategia este supusă dezbaterii publice pe site-ul MS. Pe termen lung, oficialii  se aşteaptă la îmbunătăţirea indicatorilor stării de sănătate la nivel naţional. 

Schimbarea modului de finanţare a spitalelor nu are legătură cu descentralizarea.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă