19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialCE cere ca prin adoptarea noilor coduri sa fie continuata reforma justitiei

CE cere ca prin adoptarea noilor coduri sa fie continuata reforma justitiei

Comisia Europeana considera ca Romania trebuie sa-si asume responsabilitatile asigurandu-se ca prin adoptarea noilor coduri va continua reforma justitiei in concordanta cu angajamentele asumate odata cu aderarea la UE, a declarat marti pentru NewsIn Mark Gray, purtator de cuvant al CE.

Intrebat daca executivul european este ingrijorat de reducerea pedepselor si a termenelor de prescriere pentru unele fapte de coruptie, potrivit ultimei versiuni a codurilor, Gray a raspuns ca CE va urmari atent evolutiile, dar ca nu va comenta in acest moment asupra lor. Pe de alta parte, Comisia Europeana nu a dat niciun termen limita privind adoptarea codurilor penal, civil si de procedura penala si civila, insistand ca acestea sa continue reforma justitiei, potrivit angajamentului asumat de Romania la data aderarii. "In ceea ce priveste cele patru coduri, penal, civil si de procedura penala si civila, in ultimul nostru raport Comisia a subliniat ca trebuie realizata o analiza a impactului codurilor si un proces de consultare care sa aiba sens. Este important ca noile coduri sa fie discutate in detaliu in cadrul societatii si in randul celor care practica legea. Comisia nu a dat niciun termen limita Romaniei pentru adoptarea celor patru coduri", a spus Gray.

Ministrul justitiei, Catalin Predoiu, declarase in februarie, dupa intalnirea de la Cotroceni pe tema raportului de etapa al CE privitor la reforma justitiei din Romania, ca ministerul pe care il conduce va trimite Guvernului proiectele de Coduri, urmand ca Guvernul sa le promoveze ca proiecte de legi in Parlament, sub sanctiunea asumarii raspunderii, in cazul in care "dezbaterile parlamentare esueaza". Parlamentul trebuie sa adopte proiectele de coduri pana pe 15 mai, a mai declarat ministrul justitiei, cu precizarea ca esecul dezbaterilor parlamentare presupune asumarea raspunderii Guvernului. "Astfel, pana la raportul din vara, vom avea Codurile adoptate", a conchis Catalin Predoiu.

Intalnirea de la Cotroceni, din 17 februarie, a consemnat un consens al politicienilor si responsabililor din Justitie ca toate punctele din raportul tehnic al Comisiei Europene pe justitie sa fie rezolvate, astfel ca pana in mai Codurile sa fie adoptate, iar dosarele politicienilor sa nu mai fie oprite in Legislativ. Mai multi participanti la discutiile de la Palatul Cotroceni au declarat pentru NewsIn ca toata lumea a fost de acord ca adoptarea tuturor celor patru Coduri ale justitiei trebuie sa aiba loc pana la sfarsitul lunii mai, astfel ca termenul de 15 mai sa reprezinte data-limita pentru dezbaterea in comisiile speciale ale Parlamentului. Altminteri, au convenit participantii la discutii, intre 15 mai si 1 iunie Guvernul ar urma sa-si asume raspunderea, daca nu sunt adoptate codurile.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă