0.6 C
București
sâmbătă, 16 noiembrie 2024
AcasăSpecialCE: Bancile trebuie sa poata recupera bonusurile platite angajatilor

CE: Bancile trebuie sa poata recupera bonusurile platite angajatilor

Bancile trebuie sa aiba posibilitatea de a recupera bonusurile platite angajatilor, atunci cand performantele sunt nesatisfacatoare, potrivit Comisiei Europene (CE), care s-a angajat sa introduca reglementari privind supravegherea remuneratiilor, transmite Reuters, citata de Mediafax.

Bonusurile acordate bancherilor nu trebuie sa incurajeze comportamentul riscant iar pachetele de compensatii nu trebuie sa recompenseze esecurile, potrivit recomandarilor facute de CE statelor membre, care nu sunt insa obligatorii.

Propunerile, care se refera si la reglementarea activitatii fondurilor de hedging, fac parte dintr-un program mai larg al UE si al partenrilor din G20 menit sa refaca increderea in pietele financiare, afectate de cea mai grava criza din ultimii 80 de ani.

Directorii de banci si-au atras oprobriul public, dupa ce au incasat bonusuri sau compensatii uriase, cu toate ca institutiile conduse au avut nevoie de sprijin financiar guvernamental pentru a putea supravietui.

Nemultumirile au aparut initial in Marea Britanie, in urma informatiilor ca Royal Bank of Scotland, salvata de guvern de la faliment, plateste o pensie anuala de 703.000 de lire sterline (un milion de dolari) fostului director general Fred Goodwin.

"Pana acum, au fost prea multe stimulente perverse in industria serviciilor financiare, Nu este sanatos sa platesti stimulente care incurajeaza asumarea unor riscuri exagerate pentru castiguri pe termen scurt", a declarat comisarul pentru Piata Interna, Charlie McCreevy.

Liderii G20 au convenit in luna aprilie sa tina sub control remuneratiile prea generoase acordate de institutiile financiare, care au contribuit la asumarea unor riscuri prea mari.

Juristii si-au exprimat insa indoielile referitoare la unele aspecte.

"In cazul adoptarii unor reguli privind recuperarea banilor de la angajati, intrebarea este cum sunt dovedite si evaluate performantele nesatisfacatoare", a aratat Richard Linskell, avocat la firma Campbell Hooper Solicitors din London.

Bancile si guvernele au luat deja unele masuri in aceasta problema.

"Nu cred ca vom avea probleme in Marea Britanie. Un numar de banci au facut deja unele schimbari", a declarat Angela Knight, director general la Asociatia Bancherilor Britanici.

Informatii financiare si bursiere puteti gasi pe www.romaniafinanciara.ro

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă