1 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăSpecialCe au în comun Parlamentul României şi Capela Sixtină

Ce au în comun Parlamentul României şi Capela Sixtină

Cei aproximativ 500 de senatori, deputaţi şi înalţi funcţionari ai Parlamentului beneficiază începând

de ieri de o instalaţie de climatizare a aerului nouă, în valoare de 1 milion de euro.

Instalaţia care va asigura temperatura optimă de lucru pentru deputaţi şi senatori, în timp ce dezbat legi în sala de plen, are acelaşi producător ca cea folosită în Capela Sixtină de la Vatican, cunoscută în toată lumea datorită întrunirilor cardinalilor pentru alegerea unui nou papă şi a picturilor murale ale lui Michelangelo.

Investiţia în confortul demnitarilor era necesară, deoarece în ultimii ani aceştia sunau tot mai des la centrala de răcire şi ventilaţie, plângându-se operatorilor că aerul e irespirabil. Momentul cel mai delicat s-a consumat în timpul Summitului NATO de la Bucureşti, din anul 2008, când muncitorii şi inginerii centralei de aer condiţionat îi pândeau pe şefii de stat ca, îndată ce aceştia părăseau sala de şedinţe pentru pauza de masă, tehnicienii să se strecoare şi să stingă rapid toate luminile şi reflectoarele – mari generatoare de căldură – pentru a nu suprasolicita sistemul de răcire.

Răcoare doar pentru o treime de Parlament

Florin Vîrlan, antreprenorul care s-a ocupat cu retehnologizarea instalaţiei de climatizare de la Casa Poporului, garantează că de acum înainte parlamentarii nu vor mai trece niciodată prin momente jenante: „Vechea centrală de ventilaţie e construită după o tehnologie uzată moral, veche de 25 de ani. Acestea sunt sisteme de răcire a aerului profesionale şi extrem de fiabile, pe care le găseşti în mall-uri, clădiri de birouri, pe ferryboatul Queen Mary şi în cartierul Defence din Paris.

Capacitatea de răcire a instalaţiei montate de noi la Parlament e suficientă pentru climatizarea a şase Universităţi Româno-Americane. Nu există depozit frigorific în România care să aibă instalată o capacitate de răcire a produselor atât de mare ca aceea de care beneficiază Camera Deputaţilor şi Senatul”.

Trebuie spus că instalaţia-minune nu va fi folosită decât pentru răcorirea unei suprafeţe de 120.000 metri pătraţi din totalul de 320.000 metri pătraţi construiţi, cât are Casa Poporului, adică exclusiv pentru demnitari, Centrul Internaţional de Conferinţe şi arhiva legislativului, nu şi pentru funcţionarii obişnuiţi care deservesc Parlamentul.

Reprezentantul firmei atrage atenţia că vechea instalaţie de climatizare funcţiona deja în stare de semi-ilegalitate: „Era imoral în primul rând. O asemenea centrală o laşi să funcţioneze doar dacă vrei să-ţi baţi joc de tine şi de ai tăi şi de cei din jur, deoarece agentul de răcire cu care funcţiona vechea centrală frigorifică era un tip de freon R22 a cărui comercializare e interzisă în Europa, din care anual se evaporau în atmosferă 475 kilograme, ceea ce e un atentat la adresa mediului”.

Investiţia se amortizează în doi ani

Prin retehnologizarea instalaţiei de climatizare a Casei Poporului, consumul de energie electrică a scăzut cu 40%, de la 1.250 kwh la 800 kwh, iar consumul de apă (folosită ca agent de răcire a aerului) a scăzut cu 95% de la 5.000 mc/zi la 200-250 mc/zi, ceea ce înseamnă economii de 774.000 euro/an. Raportate la suprafaţă, costurile sunt de numai circa 0,06 lei/mp/lună, comparabile cu cele mai eficiente soluţii pe plan mondial. Ca să înţelegem cât de energofagă era vechea instalaţie, Florin Vîrlan a socotit că aceasta consuma „cât 10.000 de frigidere, adică necesarul unui oraş de 30.000 de locuitori”.

Aleşii vor avea şi în continuare probleme cu ventilaţia

Deşi de acum încolo demnitarii nu vor mai avea motive să se plângă vara că le e prea cald la serviciu, vor continua să sune în continuare la tehnicienii care deservesc centrala de climatizare de la subsol, ca să-şi ceară înapoi obiectele personale pe care le scapă din greşeală în gurile de ventilaţie pe care le au sub scaune: „Sala de plen are o podea falsă şi sub ea e o cameră tehnică. Persoana cu pricina ne cheamă, unul dintre noi se bagă sub sală, altul merge pe sus şi luminează cu lanterna prin fanta pe unde şi-a scăpat demnitarul obiectul, noi vedem razele de lumină şi ştim pe unde să căutăm. Unii şi-au pierdut pixuri, telefoane, acte, portofele, unul un medalion, altul un inel, lucruri de buzunar de obicei. Dar le-am găsit pe toate”, îi linişteşte tehnicianul Nicolae Drăgoi (55 ani).

Modernizarea instalaţiei de climatizare face parte dintr-o serie de măsuri de eficientizare a costurilor:

În 2009 s-au cheltuit 3.079.454, 52 lei pentru retehnologizarea echipamentelor din cadrul Punctului Termic al Palatului Parlamentului (cel mai mare punct termic ca putere din Europa – cu capacitate de 32 Giga Calorii), precum şi implementarea unui software de tip BMS (Building Management System) – prin care s-au obţinut reduceri ale consumurilor de cca 25%.

Din 1998 şi până azi s-au înlocuit cu becuri ecologice 70.000 dintr-un total de 120.000 de corpuri de iluminat. În urma auditării realizate de Berliner Energy Agentur s-au estimat economii în cuantum de cca 4.000.000 kWh, care, traduse în bani, înseamnă 714.285 euro/an. Urmare a înlocuirii a două treimi din becuri, Camera Deputaţilor a obţinut titlul de „Winner of the Greenlight Award 2008″.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă