1 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăSpecialCe amenzi riscă magazinele dacă au prețuri prea mici

Ce amenzi riscă magazinele dacă au prețuri prea mici

Există situații în care comercianților le este interzis să aibă prețuri foarte mici la produsele pe care le vând, altfel riscă sancționarea cu o amendă de până la 10.000 de lei, potrivit avocatnet.ro.

Vânzarea în pierdere a produselor este o practică interzisă comercianților, potrivit Ordonanței Guvernului nr. 99/2000 privind comercializarea produselor și serviciilor de piață. Cu alte cuvinte, firmele nu pot să-și vândă produsele pe sume egale sau mai mici decât cele pe care le-au plătit la achiziție.

„Prin vânzare în pierdere, în sensul prezentei ordonanțe, se înțelege orice vânzare la un preț egal sau inferior costului de achiziție, astfel cum acesta este definit în reglementările legale în vigoare”, scrie în actul normativ.

Totuși, interdicția nu este general valabilă, deoarece există și unele excepții, notează Digi24. Concret, vânzarea în pierdere este permisă comercianților doar în cazul: vânzării de lichidare; vânzării de soldare; vânzării efectuate în magazinele sau depozitele de fabrică; vânzării produselor destinate satisfacerii unor nevoi ocazionale ale consumatorului, după ce evenimentul a trecut și este evident că produsele respective nu mai pot fi vândute în condiții comerciale normale. Totodată, pot fi vândute sub costuri produsele care într-o perioadă de trei luni de la aprovizionare n-au fost vândute sau produsele care se deteriorează rapid, ori a căror conservare nu mai poate fi asigurată până la limita termenului de valabilitate.

Dacă nu este vorba de una dintre situațiile enumerate mai sus, amenda aplicabilă, de către organele de control ale Ministerului Finanțelor, pentru vânzarea în pierdere, este cuprinsă între 2.000 și 10.000 de lei.

Cele mai citite

Plăți duble pentru 200.000 de pensionari în decembrie

Casa Națională de Pensii Publice estimează că sunt sute de mii de dosare restante, la nivel național Aproximativ 200.000 de pensionari din România vor primi...

UE analizează piețele agricole post-invazie în Ucraina: măsuri urgente pe masa Consiliului Agricultură și Pescuit

Miniștrii Agriculturii pregătesc strategii pentru 2025 la reuniunea Consiliului UE de la Bruxelles Miniștrii Agriculturii din statele membre ale Uniunii Europene se reunesc luni, la...

Firmele mici, obligate să implementeze SAF-T de la 1 ianuarie. Fără softuri, nu se poate

Pentru companiile mici, aceste softuri reprezintă un demers care presupune costuri suplimentare Începând cu 1 ianuarie 2025, firmele mici din România vor fi obligate să...
Ultima oră
Pe aceeași temă