Manulele se vor înnoi gradual, clasa pregătitoare rămâne, dar cu unele modificări – încă necunoscute, iar Bac-ul profesional nu intră în vigoare în 2013.
Noul ministru al Educaţiei – Remus Pricopie, care a preluat mandatul de la Ecaterina Andronescu înainte de Crăciun – se declară împotriva „schimbării de dragul schimbărilor“. Astfel, el a anunţat că examenele din 2013 rămân aşa cum au fost deja stabilite şi că părinţii nu trebuie să se îngrijoreze că recent intrata în vigoare clasă pregătitoare va dispărea. Aceasta nu va scăpa însă de unele modificări, care nu au fost însă explicate de noul ministru.
„Ideea de la care s-a plecat este una bună. Conceptul este să avem copiii cât mai repede în şcoli, adică învăţământul obligatoriu să înceapâ la o vârstă fragedă. Implementarea propriu zisă, sunt unele locuri în care a mers bine şi altele în care au fost probleme“, a declarat Pricopie, într-o intervenţie televizată.
Se schimbă manualele, dar nu „mâine“
Remus Pricopie se înscrie şi el în rândul miniştrilor din ultimii ani care au promis schimbarea manualelor depăşite. Nu a oferit însă detalii concrete şi a cerut răgaz: „Este nevoie de schimbarea manualelor, unele fiind vechi de peste 14 ani. Dar nu schimbăm manualele mâine pentru că nu poţi să faci aşa ceva. Ai nevoie de un an, un an şi jumătate de analize, de clarificări metodologice şi conceperea manualelor. Iar pentru schimbarea cărţilor pentru un cliclu de patru ani avem nevoie de patru ani. Schimbarea manualelor se va face gradual. Un copil care a început cu un concept în clasa a V-a trebuie să continue în acelaşi spirit până la finalizarea gimnaziului.“
Bacalaureatul profesional, amânat
Proiectul propus cu surle şi trâmbiţe de Adronescu – bac-ul profesional – nu pare o prioritate pentru noul demnitar.
Astfel, examenul de maturitate va decurge la fel ca în anii precedenţi. Proiectul de lege, respins de Traian Băsescu, se află în Parlament.
„Vom vedea ce decizie va fi luată. Nu îmi propun să introduc ordonanţe de modificare a legii ca să modific examneul în acest an şcolar. Este foarte important să vedem ce decizie va lua Parlamentul legat de legea privind examenul de bacalaureat“, a spus Pricopie.
Noul ministru, probleme la CV
Noul deţinător al portofoliului Educaţiei, în vârstă de 42 de ani, este un fost consilier, între 2001 şi 2003, al fostului ministru Ecaterina Andronescu.
În 2001, el a fost secretar general al Ministerului Educaţiei şi purtător de cuvânt. Între anii 1998 şi 2001 Pricopie a fost expert în aceeaşi instituţie, în care lucra încă din 1996, ca inspector de specialitate.
Polivalentul rector al SNSPA – chimist, dar şi doctor în ştiinţe politice şi specializat în relaţii publice – nu a fost ocolit de controverse în ce priveşte CV-ul său. Acesta s-a lăudat cu studii de Politici publice în învăţământul superior, la George Washington University, în perioada 2003-2004. Postul TV B1 a contactat însă instituţia învăţământ, care nu l-ar fi găsit pe Pricopie în rândurile absolvenţilor săi. O diplomă – făcută publică de actualul ministru- există, dar aceasta menţionează că programul la care a participat Pricopie a fost unul destinat studenţilor vizitatori.