18.7 C
București
vineri, 14 iunie 2024
AcasăSpecialCE a declanşat procedura de infringement împotriva României

CE a declanşat procedura de infringement împotriva României

Comisia Europeană a anunţat joi declanşarea procedurii de infringement împotriva României pentru încălcarea directivelor UE privind achiziţiile publice în derularea CNADNR a licitaţiei pentru reabilitarea drumului naţional între Crasna şi Iaşi, transmite Mediafax.

“Comisia Europeană a cerut astăzi României să respecte pe deplin directivele europene privind achiziţiile publice. Comisia argumentează că procedurile de licitaţii pentru o licitaţie de execuţie lucrări prin solicitare de oferte, pentru reabilitarea drumului naţional între Crasna şi Iaşi, au fost realizate prin încălcarea Directivelor 2004/18/CE şi 89/665/CEE”, se arată într-un comunicat al instituţiei de la Bruxelles.

Procedura de licitaţii a fost gestionată de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România şi a fost desfăşurată pe baza unei legi naţionale care s-a constatat ulterior a fi incompatibilă cu normele europene privind achiziţiile publice. Ca urmare, din anunţul de participare lipseau informaţii esenţiale, iar ofertanţii erau privaţide dreptul lor deplin la un recurs efectiv, precizează Comisia Europeană.

Solicitarea Comisiei ia forma unui aviz motivat în cadrul procedurilor UE în constatarea neîndeplinirii obligaţiilor. În cazul în care în termen de două luni nu se notifică măsuri prin care să se pună capăt încălcării legislaţiei UE, Comisia poate decide să sesizeze Curtea de Justiţie în privinţa României, se mai arată în comunicatul CE.

CNADNR informa în octombrie 2011 că a semnat contractul de “Proiectare şi execuţie Lot F: DN 24 Crasna – Iaşi”, atribuit, în urma unei licitaţii deschise, asocierii Spedition Umb SRL & Tehnostrade SRL, cu o valoare totală de 195.176.947,25 lei fără TVA.

Finanţarea era asigurată de Guvernul României (55%) şi Banca Europeană de Investiţii (45%).

Contractul viza proiectarea şi execuţia lucrărilor de reabilitare a drumului naţional DN 24 între km 105+700 (podul peste râul Lohon, lângă Crasna) şi km 188+150 (limita mun. Iaşi), excluzând secţiunea de drum cuprinsă între km 120+000 – km 125 +000 (limitele mun. Vaslui).

Durata contractului era de 730 zile, urmată de o perioadă de garanţie de 730 de zile.

Cele mai citite

Tramvaiele opresc din nou în stația Eroii Revoluției. Zona a devenit cel mai nou și mai modern reper urban din Capitală

De la începutul acestei săptămâni, tramvaiele de pe liniile 1, 7, 10, 19 și 25 opresc în stația „Piața Eroii Revoluției”. În urma lucrărilor de modernizare...

Lasconi l-a luat pe Drulă pe la spate, cu avânt (câmpu)lungesc

Ilustrație: Marian Avramescu Alegerile locale și europarlamentare, teoretic, finalizate recent – dacă mai facem uitate câteva sute/mii buletine de vot – au scos la...

DISPERARE. Grindeanu modifică iar legea doar ca să scape de Spitalul CF 2 din București

După ce a fost făcut KO în această săptămână de ministrul Educației, Ligia Deca, care nu a fost de acord cu trecerea Spitalului...
Ultima oră
Pe aceeași temă