20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialCD-uri pirat distruse

CD-uri pirat distruse

» Distrugerea produselor piratate a avut loc ieri, la sediul SC Apolodor Comimpex.

» Actiunea, a 6-a la numar, apartine Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor.

Sediul SC "Apolodor Comimpex", din Bd. Theodor Pallady nr. 45, sector 3, a gazduit ieri, de la ora 12, cea de-a sasea actiune publica de distrugere a produselor piratate confiscate de autoritatile competente. In organizarea Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor (ORDA), peste 80.000 de videocasete, DVD-uri, CD-uri cu muzica, filme, jocuri, coperte si programe pentru calculator au fost facute bucati sub senilele buldozerelor. "Este vorba de o cantitate de aproximativ 56 de metri cubi, actiunea insemnand in principal un avertisment adresat celor care incalca legea si se folosesc de munca altora pentru a incasa venituri ilicite. Totodata, constituie un indemn la respectarea Legii drepturilor de autor. Pentru organizarea evenimentului, am colaborat cu Inspectoratul General al Politiei, Inspectoratul General al Jandarmeriei Romane si Inspectoratul General al Politiei de Frontiera", a declarat Gabriel Avram, reprezentantul ORDA.
Prejudiciu de 1.000.000 de euro
Distrugerea produselor piratate este sustinuta de organismul de gestiune colectiva UPFR (Uniunea Producatorilor de Fonograme din Romania), care are atributii si in domeniul antipirateriei muzicale. De aceeasi parte a baricadei se afla si Organizatia RO-ACT, profilata pe combaterea pirateriei in audioviziual. Prejudiciul provocat titularilor de drepturi si statului, in cazul in care produsele confiscate ar fi fost vandute, este de aproximativ un milion de euro. Ultima actiune de distrugere publica a unor produse piratate a fost organizata de ORDA in februarie 2006. Atunci au fost zdrobite aproximativ 70.000 de produse audio-video si software piratate, confiscate din mai multe judete ale tarii.

Captura "grasa" in Capitala
In urma cu doua zile, politistii au descoperit peste 5.200 de CD-uri piratate intr-un imobil de pe raza Capitalei, supus perchezitionarii. Cei doi "pirati" ai DVD-urilor au ambii varsta de 40 de ani si foloseau ca instrumentar de lucru patru calculatoare, din care unul functiona ca server. Activitatea celor doi administratori ai site-ului dura de un an, insa au inceput sa lucreze la capacitate maxima in urma cu sase luni. Utilizatorii site-ului nu plateau absolut nimic, insa puteau face donatii intr-un cont mentionat pe site. "Acest tip de activitate se intalneste din ce in ce mai des la noi in tara, dar si in strainatate", a declarat inspectorul specialist Marian Ionita, din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor. Pe langa amenzi, capii retelei risca patru ani de inchisoare. In momentul de fata, cei doi sunt anchetati in stare de libertate.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă