9.2 C
București
vineri, 1 martie 2024
AcasăSpecialCCR: Ordonanta privind salarizarea personalului bugetar - neconstitutionala

CCR: Ordonanta privind salarizarea personalului bugetar – neconstitutionala

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a admis, marti, exceptia de neconstitutionalitate a ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 1/2009 privind unele masuri in domeniul salarizarii personalului din sectorul bugetar.

Prin decizia nr. 989 a CCR, judecatorii Curtii au admis exceptia de neconstitutionalitate a OUG 1/2009, dar si a OUG 151/2008 pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 15/2008 privind cresterile salariale ce se vor acorda in anul 2008 personalului din invatamant.

OUG 1/2009 privind unele masuri in domeniul salarizarii personalului din sectorul bugetar a fost data in 29 ianuarie, iar din nota de fundamentare reiese ca, avand in vedere faptul ca actele normative care reglementeaza salarizarea categoriilor de personal din sectorul bugetar isi inceteaza aplicabilitatea la 31 decembrie 2008, este necesara prelungirea termenului de aplicabilitate prevazut de aceste acte normative pana la 31 martie 2009.

'Tinand cont de faptul ca prin prelungirea termenului se pot realiza salarizarea si incadrarea personalului din sectorul bugetar in perioada 1 ianuarie – 31 martie 2009, se impune promovarea in regim de urgenta a unei ordonante de urgenta, prin care sa se prelungeasca termenul de aplicabilitate prevazut de actele normative care reglementeaza salarizarea categoriilor de personal din sectorul bugetar, pentru a putea realiza mecanismul de salarizare si incadrare a personalului din sectorul bugetar in perioada 1 ianuarie – 31 martie 2009', se arata in nota de fundamentare a ordonantei.

Tot marti, CCR a admis, in mai multe dosare, exceptia de neconstitutionalitate a art. 2 si 3 din OUG privind unele masuri in domeniul salarizarii personalului din sectorul bugetar si art. I pct. 2 si 3 din OUG 151/2008, precum si cea vizand art. 5 alin 2 din OG nr. 15/2008 privind cresterile salariale din anul 2008 pentru personalul din invatamant.

In data de 2 iunie, CCR a declarat neconstitutionale anumite dispozitii din OUG 151/2008 pentru modificarea si completarea OG 15/2008 privind cresterile salariale acordate personalului din invatamant. CCR a admis atunci exceptia de neconstitutionalitate invocata de sindicatele din invatamant in mai multe dosare referitoare la aceleasi articole care modificau prevederi privind cresterea salariilor profesorilor. Dispozitiile declarate neconstitutionale prevad ca, in cursul anilor 2008 si 2009, salariile de baza ale personalului didactic din invatamant sa se majoreze in mai multe transe.

Pe 28 octombrie 2008, Guvernul a decis, printr-o ordonanta, ca termenul de aplicare a legii privind majorarea cu 50% a salariilor profesorilor sa fie aprilie 2009.

Cele mai citite

ÎPS Teodosie, prima reacție după ce a fost sancționat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române

Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, a avut azi prima reacție după ce a fost sancționat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române cu „dojană...

Explozie în județul Dolj. FOTO

Pompierii din cadrul Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Dolj fac măsurători privind eventuale emanaţii de gaze naturale în comuna Calopăr, după ce, vineri...

Proiectul de OUG pentru comasarea alegerilor, în transparență publică. Localele și europarlamentarele vor avea loc pe 9 iunie

Ministerul Afacerilor Interne a pus, joi, în transparenţă publică, proiectul ordonanţei de urgenţă privind măsurile avute în vedere pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru membrii din...
Ultima oră
Pe aceeași temă