1.8 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăSpecialCCR nu a decis și stabilirea unui prag de deces privind abuzul...

CCR nu a decis și stabilirea unui prag de deces privind abuzul în serviciu | OPINIE

O mare tragedie a avut loc în data de 26 iunie 2017 la Colegiul Național Al. I. Cuza din Galați. Un cadru didactic a murit din cauza unui infarct. Se pare că femeia, informatician de 42 de ani, a fost foarte afectată de activitatea depusă pe parcursul examenului de Bacalaureat dar și de un conflict cu conducerea școlii. Rozina Miron era membru în comisia de bacalaureat și se ocupa și de introducerea datelor în sistemul informatic la Evaluarea Naţională. A murit după ce a lucrat 11 ore .

Pentru cei care nu cunosc în amănunt ce înseamnă să fii cadru didactic, fac precizarea că această activitate pe care profesorii și informaticienii o desfășoară în perioada examenelor naționale este obligatorie, foarte prost remunerată și de-a dreptul epuizantă. Membrii comisiilor de examen fac, în majoritatea cazurilor, „nopți albe” pentru a se încadra în calendarul cuprins în metodologie și pentru a răspunde nevoilor birocratice ale unui sistem de învățământ care își tratează subalternii uneori, ca pe niște sclavi aflați pe o plantație. Un informatician, spre exemplu, trebuie să introducă în sistemul computerizat, mii de date, într-un timp limitat. Nu de puține ori, conexiunea la platforma pe care se încarcă aceste date pică iar oamenii, după îndelungi așteptări, trebuie să-și reia activitatea pe care abia o încheiaseră. În astfel de condiții, stresul și tensiunea cresc iar membrii comisiilor, pe bună dreptate, devin extrem de încordați.

Un alt exemplu pe care vi-l prezint ține de miile de documente inutile pe care o comisie de examen trebuie să le certifice prin semnătură și „conform cu originalul”, când, aceste documente, dacă se consideră că sunt necesare, ar putea să aibă o validare electronică salvându-se, în acest fel, timp și tone de hârtie. Multe dintre aceste documente sunt procese-verbale care descriu situații detaliate, specifice, apărute la unele lucrări ce au fost evaluate. Nu cred că aceste acțiuni pot garanta o bună desfășurare a acestor examene. Mult mai important ar fi să existe o procedură eficientă, elaborată de minister, care să conțină explicit modul de secretizare al lucrărilor. Modul unic de secretizare ar trebui să prevadă ca ștampila de examen să se aplice în așa fel încât să acopere trei zone: etichetele, colțul îndoit al lucrării și lucrarea propriu-zisă. Cunosc un caz în care Inspectoratul Școlar a trimis către Centrele de Examen un model în care ștampila nu acoperea etichetele de secretizare, așezându-se între etichete. Această situație lasă loc suspiciunii de fraudare.

Revenind la cazul tragic, prezentat mai sus, menționez faptul că stresul a fost amplificat și de o convocare în vederea desfășurării unei cercetări disciplinare prealabile. Motivul convocării este de-a dreptul stupefiant și mă face să mă întreb dacă România a trecut de perioada stalinistă. Documentul redactat conține următorul text:

CONVOCARE ÎN VEDEREA DESFĂȘURĂRII CERCETĂRII DISCIPLINARE PREALABILE

Prin care vă aducem la cunoștință faptul că sunteți chemată la data de 10.07.2017, ora 11:00, la sediul unității de învățământ, din Galați, str. Saturn, nr.26, Județ Galați, în vederea realizării procedurii cercetării disciplinare cu privire la dumneavoastră de către Comisia de cercetare desemnată.

 

  • În calitate de secretar al Comisiei de Bacalaureat la probele de competențe lingvistice și digitale din sesiunea iunie 2017 nu v-ați achitat de sarcinile ce vă reveneau în această calitate.

  • Atitudine ireverențioasă față de conducerea școlii.”

Documentul este înregistrat de către instituția de învățământ la data de 23.06.2017 și a fost înmânat la data de 26.06.2017. La puțin timp, în aceeași zi, s-a produs infarctul. Rozina Miron a lăsat în urmă o familie frumoasă și doi copii mici care nu mai au cui să-i spună… mamă.

Se cunoaște modul uzurpator în care oamenii sistemului de învățământ, organizați în rețele de interese, pun presiune pe cadrele didactice, uneori chiar și pe directori, etichetează, declanșează cercetări disciplinare fără un motiv real, înscenează, manipulează cu scopul de a stigmatiza și de a-și satisface cele mai abjecte interese.

Conducerea ISJ Galaţi a demarat o anchetă în urma decesului femeii.

S-au făcut verificări şi urmează să vedem concluziile. Probabil a fost vorba de surmenaj. Este o tragedie. Ştim că era în conflict cu conducerea şcolii şi urma să apară în comisia de disciplină, vom vedea concluziile verificărilor”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISJ Galaţi, Oana Enache.

Poliția a deschis dosar de cercetare pentru ucidere din culpă.

În urma unei sesizări de la spital primite la Secţia 2 de Poliţie, conform procedurilor, s-a deschis un dosar de cercetare pentru ucidere din culpă”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Galaţi, Andreea Rogojină.

Domnule Călin Popescu Tăriceanu, vă cer imperativ ca în aceste momente, să dați dovadă de minimă decență și să cereți scuze, public, tuturor cadrelor didactice pe care le-ați jignit profund în urma afirmației: „Am văzut, de exemplu, la educaţie, spor de solicitare neuropsihică. Iertaţi-mă, am lucrat şi eu în învăţământ, programul nu e de opt ore pe zi, în învăţământul preuniversitar, dacă pui la cap toate vacanţele, ai patru luni de vacanţă pe an. Patru luni de vacanţă. Eu nu găsesc că sunt justificate unele din aceste majorări”.

Ceea ce ar trebui să facă politicienii presupune nu numai asigurarea unui buget necesar bunei desfășurări a activității în învățământ, dar și curățarea acestui domeniu de structurile de interese care blochează profesionalismul. Însă pentru aceasta ar fi nevoie de… politicieni.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă