4.3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăSpecialCCR: Este neconstituțional a se refuza audierea ca martor a persoanelor care...

CCR: Este neconstituțional a se refuza audierea ca martor a persoanelor care conviețuiesc cu inculpatul

Curtea Constituţională a României (CCR) a stabilit, joi, că este neconstituțional articolul din Codul de procedură penală care exclude de la dreptul de a refuza audierea în calitate de martor pentru persoanele care au stabilit relaţii asemănătoare acelora dintre părinţi şi copii, în cazul în care convieţuiesc cu suspectul sau inculpatul.

Potrivit unui comunicat al CCR, judecătorii constituţionali au admis excepţia de neconstituţionalitate şi au constatat că este neconstituţională soluţia legislativă cuprinsă în art.117 alin.(1) lit.a) din Codul de procedură penală, care exclude de la dreptul de a refuza să fie audiate în calitate de martor persoanele care au stabilit relaţii asemănătoare acelora dintre părinţi şi copii, în cazul în care convieţuiesc cu suspectul sau inculpatul, potrivit agerpres.ro.

Dispoziţiile art.117 alin.(1) lit.a) din Codul de procedură penală au următorul cuprins: „(1) Au dreptul de a refuza să fie audiate în calitate de martor următoarele persoane: a) soţul, ascendenţii şi descendenţii în linie directă, precum şi fraţii şi surorile suspectului sau inculpatului”.

Astfel, pe scurt CCR a decis că este neconstituțional a se refuza audierea ca martor pentru cei care conviețuiesc cu inculpatul.

În februarie, CCR a decis că este neconstituțională purtarea măștii

Masca de protecție, neconstituțională! E decizia definitivă a CCR care a dat, marți, 15 februarie, verdictul final. Prin urmare, obligativitatea purtării măștii de protecție în aer liber va trebui scoasă din lege!

Judecătorii CCR au decis, marți, în unanimitate, că este neconstituțional actul normativ care prevede că pe durata stării de alertă, prin ordin comun al ministrului sănătății și ministrului afacerilor interne, se poate institui obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice, spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun și la locul de muncă. Efectul deciziei CCR este că articolul este eliminat din legislație.

Ordonanța declarată neconstituțională mai prevedea că în noiembrie – decembrie 2020 s-a putut dispune trecerea elevilor în online și suspendarea cursurilor în format fizic.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Totul despre Biroul de credit și scorul de credit. Cum să îți îmbunătățești relația cu instituțiile de creditare

Nu de puține ori se întâmplă să te afli în situația în care ai nevoie o soluție de creditare rapidă, neprevăzutul fiind deja un...

Doar 35% dintre americani au încredere în sistemul judiciar al SUA

Noul sondaj Gallup confirmă că americanii înțeleg pe deplin că instanțele antidemocratice au atins în mod inexplicabil această supremație Lipsa de încredere a americanilor în...

USR îi transmite lui Klaus Iohannis că mandatul său s-a încheiat. „Nu mai are legitimitatea de a rămâne în funcție”

USR a transmis, duminică, președintelui Klaus Iohannis, în cadrul consultărilor de la Palatul Cotroceni, că mandatul său s-a încheiat pe 21 decembrie. Elena Lasconi, liderul...
Ultima oră
Pe aceeași temă