25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialCCR a stabilit: Senatul trebuie să ia o decizie în cazul parlamentarului...

CCR a stabilit: Senatul trebuie să ia o decizie în cazul parlamentarului incompatibil Daniel Akos Mora

Senatul este obligat să-l demită pe parlamentarul Daniel Akos Mora , potrivit deciziei Curţii Constitutionale a României şi conform unei hotărâri judecătoreşti definitive şi executorii pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

CCR  a admis sesizarea Consiliului Superior al Magistraturii, la solicitarea Agenţiei Naţionale de Integritate, privind neaplicarea deciziei Înaltei Curti de Casaţie şi Justiţie referitoare la revocarea din functie a senatorului Mora Akos care s-a aflat in stare de incompatibilitate.

Curtea Constituţională a României (CCR) a stabilit miercuri existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Senat şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în cazul liberalului Daniel Akos Mora, ca urmare a nefinalizării procedurii de către legislativ privind o sesizare a ANI.

Mai precis, Comisia Juridica a Senatului a decis că nu este de competenţa Senatului să pună în aplicarea decizia de incompatibilitate definitivă şi executorie pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în privinţa  lui Akos Mora deoarece acesta ar fi fost în incompatibilitate în perioada în care era consilier judeţean la Mureş, nu când era (este) senator. De aici existenţa unui conflict juridic între Senat şi Justiţie, recunoscută ( admisă)  de CCR.

Citeşte şi: Senatul a fost reclamat la CCR pentru refuzul de a aplica o decizie judecătorească

Cu unanimitate de voturi, CCR a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între autoritatea judecătorească, reprezentată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, şi autoritatea legiuitoare, reprezentată de Senatul României, prin omisiunea acestuia din urmă de a finaliza procedura parlamentară cu privire la sesizarea ANI.

La data de 31 octombrie 2013, Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat CCR cu o cerere de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională în ceea ce priveşte refuzul Senatului de a pune în executare decizia definitivă şi irevocabilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie prin care s-a stabilit starea de incompatibilitate a senatorului liberal Daniel Akos Mora.

Sesizarea înaintată de CSM a venit în urma unei solicitări trimisă Consiliului de Agenţia Naţională de Integritate, instituţie care a cerut în mai multe rânduri Senatului revocarea din funcţie a lui Daniel Akos Mora. ‘

ANI a solicitat în mod repetat Senatului României să dispună cu celeritate aplicarea prevederilor legale, ca urmare a Deciziei definitive şi irevocabile nr. 6289/24.09.2013 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în cazul senatorului Mora Akos Daniel.

Comisia Juridică, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări din cadrul Senatului României nu a aplicat sancţiunea disciplinară de revocare din funcţie a senatorului Mora Akos Daniel, în ciuda unei decizii definitive şi irevocabile a instanţei, considerând că această speţă nu este de competenţa Senatului, susţinea atunci ANI.

Citeşte şi: ANI cere Senatului revocarea din funcţie a senatorului Daniel Akos Mora

ANI a constatat că Daniel Mora, fost consilier judeţean de Mureş, s-a aflat în stare de incompatibilitate, întrucât SC Moragroind SRL, societate în cadrul căreia acesta deţine funcţia de director şi calitatea de asociat, a încheiat contracte de execuţie lucrări în valoare totală de 15.689.344 lei cu unităţi aflate sub autoritatea Consiliului Judeţean Mureş şi cu alte unităţi administrativ-teritoriale de pe raza judeţului Mureş.

Comisia juridică a Senatului a analizat solicitarea primită din partea ANI privind revocarea liberalului Daniel Mora ca urmare a stării de incompatibilitate, luându-se decizia că nu este de competenţa acestei Camere legislative să se pronunţe pe acest caz.

Comisia juridică, în unanimitate, a constatat atunci că solicitarea Agenţiei Naţionale de Integritate nu se referă la mandatul de senator al domnului Daniel Mora şi, în consecinţă, nu este de competenţa Senatului să se pronunţe. „Vom face o adresă în acest sens, informând Biroul Permanent. Această chestiune nu e o problemă ce ţine de competenţa Senatului’, preciza atunci preşedintele comisiei, liberalul Tudor Chiuariu. 

Acum, PLENUL Senatului este obligat să aplice decizia CCR.

Potrivit expertului anticorupţie Laura Ştefan „Din decizia CCR rezultă foarte clar că SENATUL trebuie să ia o hotărâre în privinţa mandatului domnului Mora. Decizia plenului Senatului nu poate fi substituită  de o decizie a unei comisii. Abia această decizie a plenului Senatului, care finalizează procedurile legale  în cazul dlui Mora poate fi analizată din punct de vedere juridic”.

Cum există o decizie definitivă, irevocabilă şi executorie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care l-a declarat incompatibil pe Akos Mora, va îndrăzni Senatul să nu respecte o hotărâre judecătorească?

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă