17.5 C
București
duminică, 6 octombrie 2024
AcasăSpecialCCR a decis: Referendumul, validat dacă participă jumătate plus unu din cei...

CCR a decis: Referendumul, validat dacă participă jumătate plus unu din cei înscrişi în liste. Ministerul de Interne REFUZĂ să aplice decizia Curţii

UPDATE Macovei: Ponta să anuleze OUG privind referendumul; preşedintele e demis de majoritatea alegătorilor

 

UPDATE Voicu despre referendum: Este în vigoare ordonanţa Guvernului

UPDATE: SOCANT! Ministerul de Interne anunta: Referendumul se va organiza dupa ordonanta, nu conform deciziei Curtii Constitutionale! Inca o proba a loviturii de stat, spune Cristian Boureanu, lider PDL.

Insa, Victor Ponta a declarat cu cateva ore inainte ca va modifica legislatia in conformitate cu deciziile CCR.

La scurt timp, Liviu Dragnea (PSD) si Mihai Voicu (PNL) au iesit cu declaratii care il contrazic pe Ponta. Voicu a spus clar ca referendumul se va tine conform continutului neconstitutional al ordonantei, care stipuleaza ca presedintele tarii este demis cu jumatate plus unu din cei care se prezinta la vot, indiferent de numarul acestora. Declaratiile lui Voicu sunt oarecum justificate: prin anularea ordonantelor cu text neconstitutional, Crin Antonescu poate PIERDE FOTOLIUL DE PRESEDINTE INTERIMAR!

Liviu Dragnea a spus,la randu-i, ca decizia CCR nu are nici o legatura cu numarul de cetateni care particpa la vot.

Insa, intr-un comunicat de presa, CCR a transmis si o referire speciala la numarul de cetateni care se prezinta la cvot. Iata textul  transmis presei de CCR:

„referendumul este constitutional in masura in care se asigura participarea la referendum a cel putin jumatate plus unu din persoanele inscrise pe listele electorale PERMANENTE”

 

Rasturnare de situatie: Basescu trebuie demis numai cu prezenta a jumatate plus unu dintre cetatenii inscrisi pe lista. RL a avut dreptate in analiza sa publicata de ieri, in care anticipa ca atat restrangerea atributiilor Curtii Constitutionale, cat si demiterea presedintelui cu voturile a doar jumatate plus din cei care se prezinta la vot, sunt neconstitutionale!

In mod bizar, deciziile Curtii care sunt favorabile PDL si lui Traian Basescu NU sunt publicate in Monitorul Oficial (MO), in schimb cele care avantajeaza USL sunt publicate.

 Astfel, decizia de asta noapte a CCR prin care  Crin Antonescu s-a dus sa ocupe fotoliul de presedinte de tara s-a publicat azi dimineata in MO, in schimb  NU au fost publicate decizia prin care Curtea si-a preluat atributiile de a controla hotararile Parlamentului si decizia potrivit careia este  legea referenumului  este constitutionala ( NU Ordonanta lui Ponta!).

Citeşte şi Ponta trebuie să retraga ordonantele declarate neconstitutionale de CCR!

Mai mult, nici macar pana astazi nu a fost publicata decizia CCR care a stabilit ca presedintele tarii reprezinta Romania la Consiliul European.

 Motivul, transmis RL de catre Diana Anton, purtatorul de cuvant al CCR, ar fi ca nu toti judecatorii si-au redactat punctul de vedere. Reamintim ca deciziile favorabile PDL si lui Traian Basescu au fost admise de cinci judecatori, iar patru le-au respins. Surse CCR spun ca cei patru judecatori, apropiati USL, intarzie redactarea opiniei separate in mod intentionat , avand la indemana un text de lege care le permite sa-si motiveze hotararile in termen de 30 de zile. O prevedere a Legii CCR prevede ca deciziile CCR se publica insotite de motivari, respectiv cu opiniile separate.

Ministrul USL Mircea Dusa a anuntat deja ca Nu se va tine cont de decizia CCR de azi si ca  referendumul se va tine dupa ordonanta de urgenta, care prevede ca presedintele poate fi demis cu votul majoritatii, indiferent de cati se prezinta la vot. Este aceeasi atitudine care a permis prezenta premierului la summitul de la Bruxelles in locul presedintelui Basescu.

Ulterior declaratiei lui Dusa, Guvernul a transmis un comunicat prin care a anunta ca va respecta decizia CCR.

România liberă a scris că CCR are la dispoziţie temeiul legal prin care poate anula cele două acte normative cheie adoptate de Guvernul Ponta: ordonanţa de urgenţă prin care atribuţiile CCR au fost restrânse şi cea prin care s-a modificat Legea referendumului. Asta pentru că, în 2011, CCR a dat două decizii care arată că un text de lege declarat neconstituţional, copiat într-un act normativ ulterior (inclusiv ordonanţă de urgenţă), atrage după sine extinderea controlului Curţii şi asupra ultimului act şi declararea acestuia ca neconstituţional. (Citeşte tot articolul AICI).

În ziua de 10 iulie 2012, Plenul Curţii Constituţionale, învestit în temeiul art.146 lit.a) din Constituţia României şi al art.15 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, s-a întrunit pentru a soluţiona, în cadrul controlului anterior promulgării, obiecţia de neconstituţionalitate formulată de un număr de 71 de deputaţi aparţinând Grupului Parlamentar al Partidului Democrat Liberal referitoare la neconstituţionalitatea Legii pentru modificarea art.10 din Legea nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, potrivit comunicatului CCR.

În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a constatat că Legea pentru modificarea art.10 din Legea nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului este constituţională în măsura în care asigură participarea la referendum a cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.

Argumentaţia reţinută în motivarea soluţiei pronunţate de Plenul Curţii Constituţionale va fi prezentată în cuprinsul deciziei, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi primului-ministru.

 

Citeşte şi editorialul: Curtea Constituţională are toate şansele să ajungă o instituţie decorativă

Cele mai citite

BEC a respins „ca inadmisibilă” a doua candidatură a Dianei Șoșoacă

Diana Şoşoacă, eliminată din cursa electorală pentru Cotroceni, în urma unei decizii definitive a Curţii Constituţionale, a mai depus un dosar de candidatură, cu...

Hezbollah: Orice legătură cu Hashem Safieddine s-a pierdut

Contactul cu Hashem Safieddine, potenţial înlocuitor al liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, a fost "pierdut" de la loviturile israeliene de vineri din apropierea Beirutului, care...

A doua candidatură a Dianei Șoșoacă nu a fost admisă de BEC

Biroul Electoral Central a respins a doua candidatura a Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale, după ce Curtea Constituțională a României a admis una dintre...
Ultima oră
Pe aceeași temă