20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialCC: Procedura de desemnare a lui Filat premier, neconstituţională

CC: Procedura de desemnare a lui Filat premier, neconstituţională

Curtea Constituţională din Republica Moldova a hotărât, luni seară, că decretul preşedintelui Nicolae Timofti de a-l numi pe Vlad Filat în calitate de prim-ministru al Republicii Moldova este neconstituţional.

„Curtea Constituţională a hotărât că recunoaşte constituţional decretul preşedintelui RM privind demisia Guvernului. Se declară neconstituţional decretul preşedintelui RM privind desemnarea candidatului pentru funcţia de prim-ministru. Prim-ministrul unui Guvern demis prin moţiune de cenzură pentru suspiciuni de corupţie se află în imposibilitatea de a-şi exercita atribuţiile. În cazul demiterii Guvernului, prin moţiune de cenzură, pentru suspiciuni de corupţie, preşedintele RM, are obligaţia constituţională de a desemna un prim-ministru interimar dintre membrii Guvernului, integritatea cărora nu a fost afectată. Preşedintele RM nu este obligat să consulte fracţiunile parlamentare la desemnarea prim-ministrului interimar”, se arată în explicaţia CC din Republica Moldova, potrivit site-ului de ştiri unimedia.info.

Citeşte şi Scandal in Partidul Liberal din Republica Moldova. Mai multi membri de baza exclusi din aceasta formatiune

Decizia Curţii nu poate fi atacată şi intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. Hotărârea a fost aprobată cu votul unanim al membrilor CC. Examinarea în şedinţă a acestei sesizări a început la ora 10:00. Doar deliberările membrilor CC pe acest caz au durat mai bine de 8 ore.

Amintim că anterior Partidul Liberal a depus o sesizare la Curtea Constituţională în care a solicitat ca magistraţii să se pronunţe pa marginea interimatului funcţiei de prim-ministru. Asta după ce anterior Mihai Ghimpu i-a cerut lui Nicolae Timofti să numească un prim-ministru interimar.

Citeşte şi Liberalii moldoveni refuză să îl accepte pe Vlad Filat în funcţia de premier

În replică, Nicolae Timofti, preşedintele Republicii Moldova, a sugerat că Mihai Ghimpu nu cunoaşte normele constituţionale.

În cadrul sesizării, liberalii au solicitat Curţii Constituţionale să interpreteze articolelor 98, 100, 101, 103, 106 din Constituţia Republicii Moldova şi să explice expresia „imposibilitatea prim-ministrului de a-şi exercita atribuţiile” şi când intervine această piedică.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă