Un broker al Carpatica Invest este acuzat de clienţi că a făcut tranzacţii fără acordul acestora. Acesta este un al doilea caz, după cel celebru, al şefului WBS, Cristian Sima.
CNVM a sesizat Parchetul cu privire la o presupusă fraudă la Carpatica Invest, în urma unei investigaţii derulate după ce un client l-a acuzat pe unul dintre angajaţii casei de brokeraj că a operat tranzacţii fără a avea acordul său.
Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) l-a amendat săptămâna trecută pe brokerul Ştefan Terziu cu 10.000 de lei şi i-a interzis acestuia să mai activeze pe piaţa de capital pentru trei luni.
Ştefan Terziu este unul dintre speculatorii cu titluri ale Fondului Proprietatea, cumpărate de el la momentul la care acţiunile nu erau listate şi vândute ulterior în nume propriu când valoarea acestora a crescut semnificativ. Cercetările au început după ce un client al Carpatica Invest a reclamat că Terziu ar fi realizat unele tranzacţii fără acordul său.
„Sunt o serie de nelămuriri în urma investigaţiei, între ceea ce s-a găsit la firma de brokeraj, inclusiv declaraţiile brokerului, şi ceea ce reclamă clientul. Parchetul a fost sesizat pentru că reclamantul spune că nu îşi recunoaşte semnătura de pe unele ordine sau că a dat ordinele apelând brokerul pe telefonul mobil, procedură care nu respectă reglementările de tranzacţionare. Să stabilească Parchetul dacă s-a falsificat sau ce s-a întâmplat acolo”, au declarat pentru Mediafax surse din piaţa de capital.
Ordine de tranzacţionare în alb
În cadrul investigaţiei, brokerul a declarat că Anghel i-a semnat circa zece ordine de tranzacţionare „în alb”, urmând ca atunci când Terziu va realiza tranzacţiile să completeze el restul datelor, inclusiv dacă ordinul era de cumpărare sau vânzare, precum şi volumul de acţiuni vizate şi preţul.
Totodată, peste 100 de ordine de tranzacţionare nu sunt semnate de Anghel.
CNVM l-a amendat pe Terziu deoarece a încălcat mai multe reglementări, printre care introducerea unor ordine de tranzacţionare fără să aibă ordinul completat în scris de client, în condiţiile în care în contract nu era prevăzut ca ordinele să poată fi transmise prin telefon.
Potrivit reglementărilor CNVM, dacă un client vrea să dea un ordin prin telefon, el trebuie să sune brokerul pe telefonul fix al firmei, iar convorbirea să fie înregistrată şi păstrată în arhivă pentru cel puţin 5 ani.
Carpatica Invest se plasează pe locul 11 în topul brokerilor de la Bursa din Bucureşti şi a intermediat în acest an tranzacţii de aproape 407 milioane lei în primele nouă luni. Firma este parte a grupului financiar Carpatica, controlat de omul de afaceri sibian Ilie Carabulea.