15.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialCazul "Semnul de carte al lui Hitler", in instanta

Cazul „Semnul de carte al lui Hitler”, in instanta

» Un semn  de carte din aur care i-a apartinut lui Hitler a ajuns la un imigrant roman din Seattle.

» Acesta a recunoscut ca este vinovat de primire si tentativa de vanzare de bunuri furate.

Furat in octombrie 2002 dintr-o vitrina a unei case de licitatii din Madrid, un semn de carte din aur care i-a apartinut lui Adolf Hitler a reaparut in noiembrie anul trecut in Seattle, unde un imigrant roman a incercat sa i-l vanda unui agent federal sub acoperire.
La procesul care a inceput joi in Seattle, Christian Popescu (37 de ani), care a imigrat in urma cu 12 ani din Constanta, a pledat vinovat de primire si tentativa de vanzare a unor bunuri furate. El risca o condamnare de zece ani de inchisoare.
Semnul de carte, din aur de 18 carate, i-a fost daruit lui Hitler de amanta sa, Eva Braun, drept consolare pentru pierderea bataliei de la Stalingrad, dupa cum rezulta din inscriptia gravata: "Adolf al meu, nu te teme… (pierderea – n.r.) a fost doar un inconvenient care nu va zdruncina certitudinea victoriei noastre. Dragostea mea pentru tine va fi eterna, asa cum Reichul nostru va fi etern. Mereu a ta, Eva. 3-2-43". Obiectul este decorat cu gravuri reprezentand portretul lui Hitler, vulturul imperial si zvastica.

In octombrie 2002, semnul de carte si cateva bijuterii au fost furate dintr-o vitrina a casei de licitatii Duran Subastas din Madrid, unde fusesera aduse spre vanzare de catre o persoana despre care nu s-au dat alte amanunte decat ca ar fi "un brazilian". Expertii spanioli au evaluat obiectul la aproximativ 13.000-17.000 de dolari, iar proprietarul a fost despagubit, dupa furt, cu 10.000 de dolari.
Semnul de carte a fost gasit la sfarsitul lunii noiembrie a anului trecut, dupa ce un informator a anuntat politia din Seattle ca Popescu incearca sa vanda obiectul, cerand 150.000 de dolari. Informatorul a ajutat un agent sub acoperire sa stabileasca o intalnire cu romanul, care a acceptat sa vanda semnul de carte pentru 100.000 de dolari. Popescu i-a spus "cumparatorului" ca stia si despre un colier furat o data cu semnul de carte, dar acesta fusese topit.

Cele mai citite

Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu a suferit o pierdere imensă. Ana Karina Schneider s-a stins din viață

Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu a suferit o pierdere profundă cu decesul conf. univ. dr. habil. Ana-Karina Schneider, o personalitate remarcabilă în domeniul Literaturii...

Comisia Europeană ajută Apple să se conformeze obligațiilor de interoperabilitate

Comisia Europeană a inițiat pe 19 septembrie două proceduri oficiale pentru a ajuta Apple să se conformeze obligațiilor de interoperabilitate prevăzute în Regulamentul privind...

Aproximativ 6.000 de incidente de securitate zilnice la domeniile „.ro”. Digitalizarea și AI, esențiale pentru viitor

Aproximativ 6.000 de incidente de securitate cibernetică au loc zilnic la domeniile ".ro", a anunțat miercuri Victor Vevera, directorul general al Institutului Național de...
Ultima oră
Pe aceeași temă