Cazul pacientei care a decedat ca urmare a unei operaţii estetice efectuate la Clinica „Hyperion” din Galaţi va fi transferat de la comisia de disciplină din cadrul filialei gălăţene a Colegiului Medicilor la Comisia Superioară de Disciplină a Colegiului Medicilor din România.
Această decizie va fi luată pentru a fi evitate orice speculaţii în legătură cu corectitudinea deciziei Comisiei de Disciplină a Colegiului Medicilor Galaţi, întrucât din această comisie fac parte şi persoane care au avut legătură cu Clinica „Hyperion” şi cu cazul pacientei decedate. Potrivit site-ului Colegiului Medicilor Galaţi, din comisie fac parte medicii Dorel Firescu, Sorin Ungurianu, Iuliu Fulga, Nicolae Bacalbaşa, Paul Ichim şi directorul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, dr. Valentin Boldea.
Unul dintre membrii comisiei, Nicolae Bacalbaşa, în prezent preşedintele CJ Galaţi, a avut o colaborare mai veche cu Clinica „Hyperion”, în calitate de anestezist.
În declaraţia de avere nr. 12.038/08.08.2011, Nicolae Bacalbaşa menţiona, pe lângă salariile de şef de Secţie ATI la Spitalul Clinic de Urgenţă şi de conferenţiar la Facultatea de Medicină şi indemnizaţia de consilier judeţean, şi veniturile încasate ca urmare a activităţii sale la Clinica la „Hyperion”, folosind însă denumirea sub care a fost înfiinţată clinica în 1990, „Cabinet dr. Nină”.
Precizarea din declaraţia de avere a lui Nicolae Bacalbaşa este „anestezist cabinet «dr. Nină» (convenţie civilă 600 plus salariu 1.800)”. În declaraţia de avere depusă în 2012, la începutul mandatului de preşedinte CJ, nu mai apare nici o referire la o astfel de colaborare.
Alt membru al comisiei care a avut legătură cu acest caz este dr. Dorel Firescu, şeful Secţiei Chirurgie 1 de la Spitalul Clinic de Urgenţă Galaţi, secţia la care a fost internată şi operată Irina Ciuraru după ce starea sa s-a agravat ca urmare a perforaţiei de intestin suferite în cursul operaţiei de liposucţie efectuate de dr. Călin Doboş.
Aşa cum preciza zilele trecute vicepreşedintele Colegiului Medicilor Galaţi, Mihai Polinschi, în judecarea cazului, comisia de disciplină urmează să verifice evoluţia cazului atât la Clinica „Hyperion”, cât şi în perioada internării în spital. În cazurile în care sunt anumite legături cu membri ai conducerii filialei judeţene sau cu membrii comisiei de disciplină a acesteia, există o prevedere a regulamentului de funcţionare care impune ca anchetarea acuzaţiei de malpraxis să fie preluată de Comisia Superioară de Disciplină a Colegiului Medicilor, formată din 15 membri şi condusă de prof. dr. Eugen Brătucu.