3.1 C
București
joi, 14 noiembrie 2024
AcasăSpecialCazul Duicu: a fost deschisă Cutia Pandorei

Cazul Duicu: a fost deschisă Cutia Pandorei

Alături de Adrian Duicu au mai fost trimiși în judecată în stare de arest șeful IPJ Mehedinți, Ștefan Ponea, președintele PSD Orșova, Constantin Popescu, iar în stare de libertate – alte șase persoane, între care și realizatorul B1 Tv Andrei Bădin, acuzat de luare de mită.

Interceptările din dosar arată că pe lanțul traficului de influență construit de Duicu ar fi acționat: ministrul Justiției, Robert Cazanciuc; secretarul de stat de la Interne, Anghel Andreescu; adjunctul acestuia, Doru Dumitrescu; șeful IGPR, Petre Tobă; șeful cancelariei premierului Victor Ponta, Vlad Stoica; șeful organizației județene de tineret a PSD, Adrian Bădescu. Nici un demnitar nu a fost trimis în judecată în acest dosar. Unii dintre ei, cum ar fi ministrul Robert Cazanciuc sau premierul Victor Ponta, nu au fost audiați ca martori.

Citește și: Baronul de Mehedinți Adrian Duicu, trimis în judecată alături de șeful IPJ Ștefan Ponea și alte persoane implicate, inclusiv jurnalistul Andrei Bădin

Specialiștii spun că vor exista și disjungeri din acest dosar, în care să fie analizate contribuțiile unor demnitari în realizarea solicitărilor baronului Duicu în favoarea șefului IPJ Mehedinți, Ștefan Ponea, și a soției acestuia, procurorul craiovean Elisabeta Ponea, care urmau să primească funcții de conducere în cadrul IGPR, respectiv în cadrul DNA.

De asemenea, va continua verificarea condițiilor în care Ștefan Ponea ar fi intervenit la Curtea de Apel Craiova și ar fi obținut anularea, prin hotărâre judecătorească, a stării de incompatibilitate stabilită de ANI pentru Adrian Duicu, președintele Consiliului Județean, președinte local PSD și președintele aleșilor locali ai PSD din toată țara.

Sursele „României libere“ spun că nu va fi uitat nici judecătorul Norel Popescu, președintele Tribunalului Mehedinți, acum membru CSM, care l-a consiliat pe Adrian Duicu, deși legea interzice. Norel Popescu l-a asigurat pe Duicu de faptul că poate obține anularea stării de incompatibilitate la Curtea de Apel Craiova.

La Parchetul Curții de Apel Craiova, unde activează procurorul Elisabeta Ponea, Duicu a obținut neînceperea urmăririi penale pentru conflict de interese, neîncepere consfințită și printr-o hotărâre judecătorească tot la Curtea de Apel Craiova.

Serviciu contra serviciu

Potrivit interceptărilor existente în dosar ar rezulta că, pe lanțul traficului de influență al șefului IPJ Mehedinți Ștefan Ponea, ar fi acționat sora acestuia, șefa Secției Contencios a Curții de Apel Craiova, ca și judecătorii care i-au anulat lui Adrian Duicu starea de incompatibilitate. Nici aceștia nu apar în rechizitoriu, însă vor fi analizate separat participațiile fiecărei persoane pentru a se stabili dacă există elementele constitutive ale vreunei infracțiuni, spun specialiștii.

Prin influența lui Ștefan Ponea, șeful IPJ Mehedinți, Duicu a scăpat de incompatibilitate, beneficiul fiind atât păstrarea funcției de președinte al Consiliului Județeam Mahedinți și de șef pe țară al aleșilor locali ai PSD, cât și eliminarea interdicției ca timp de trei ani să nu poată ocupa nici o funcție publică.

Ca răsplată, prin rețelele de influență ale baronului PSD Duicu, Ștefan Ponea a obținut două terenuri pentru tatăl său în orașul Orșova (infracțiune consumată), precum și promisiunea ca el să fie promovat pe funcția de director general adjunct la Direcția Generală de Ordine Publică din cadrul IGPR, iar pentru soția sa, Elisabeta Ponea, procuror în Craiova, funcția de șef de secție judiciară la DNA sau șef de secție la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Ministrul Robert Cazanciuc chiar a propus-o pe Elisabeta Ponea pentru funcția de șef secție la DNA, la dosar exitând adresa de ieșire cu această propunere făcută Consiliului Superior al Magistraturii. Ulterior, ministrul și-a retras propunerea, probabil în urma unor avertizări.

Convorbiri care ar putea duce la inculparea unor demnitari

Potrivit procurorilor DNA, “la data de 24 mai 2013, Ponea Constantin Ștefan îl întreabă pe Duicu Ioan-Adrian «noutăți mai aveți de acolo?» (cu referire la demersurile făcute asupra persoanelor din conducerea Ministerului Afacerilor Interne), răspunsul fiind «nu, totul e absolut în regulă». La data data de 11 iunie 2013, numitul Duicu Ioan-Adrian îi comunică numitului Dumitrescu Doru că pe data de 13 iunie 2013 intenționează să meargă la premier: «mă duc la premier dimineața și o să-l pun și pe premier să sune, că eu vreau să-l stabilizez pe acesta bine acia»”. Acest text îi implică indirect pe premierul Victor Ponta și pe șeful IGPR, Petre Tobă. În anexele cu interceptări, care însoțesc dosarul trimis spre judecare prin rechizitoriu, ar exista și dialoguri între Duicu și secretarul de stat de la Interne, Anghel Andreescu, spun sursele noastre.

CORUPȚIA JUDEȚEANĂ. Alte personaje implicate

În dosar au mai fost trimise în judecată persoane care l-au ajutat pe Adrian Duicu să obțină două terenuri în Orșova pentru tatăl șefului IPJ Mehedinți; persoane prin intermediul cărora Duicu a desfășurat activități comerciale (contracte ale firmelor familiei Duicu cu Casa de Asigurări de Sănătate) sau a încercat să însceneze o luare de mită pentru o persoană care îl critica. Astfel, au fost trimiși în judecată Valentina Drăghia, Elisabeta Zenovia Rolea, Doina Boruga, Daniela Delia Popescu, Cristian Damian Stănoiu.

De asemenea, a fost trimis în judecată realizatorul TV Andrei Bădin care ar fi pretins și primit de la Duicu suma de 5.000 de lei pentru a nu mai continua atacurile la ­adresa fiului Rovanei Plumb, lider PSD.

DOSARUL. Duicu va fi judecat pentru 11 infracțiuni de corupție

Adrian Duicu va fi judecat pentru 11 infracțiuni de trafic de influență, cumpărare de influență, folosirea autorității funcției de conducere în PSD în scopul obținerii de foloase, dare de mită, primirea de foloase necuvenite, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații nedestinate publicității cu scopul de a obține foloase, operațiuni finaciare ca acte de comerț, incompatibile cu funcția sa de președinte al Consiliului Județean Mehedinți. Dosarul va fi judecat de Curtea de Apel București.

INTERCEPTĂRI

*Câteva dintre discuțiile lui Adrian Duicu cu Doru Dumitrescu, adjunctul secretarului de stat de la Interne Anghel Andreescu, îi implică în traficul de influență, pe lângă șeful Poliției Române, Petre Tobă, și pe șeful cancelariei premierului Vlad Stoica.

Dumitrescu: Alo?

Duicu: Alo?

Dumitrescu: Se întrerupsese sau…

Duicu: S-a întrerupt.

Dumitrescu: Aaaa. Uite eu-s pe la …sunt cu domnu' Tobă.

Duicu: Hai să vedem, să facem ceva cu dracu' ăsta de-aici, să-l duc de-acia!

Dumitrescu: Păi, iote vorbesc acum ce de aia…acu' o zic.

Duicu: Zi-i și spune-mi și mie ce…

Dumitrescu: Îhî. Stai…Stai să-i spun să-l saluți dacă…că vorbește la telefon.

Duicu: Nu. Spune-i dumneatale și gata.

Dumitrescu: Da? Bine. Bine.

Duicu: Bine? Bine. Te rog frumos. Hai! (…)

Duicu: Am vorbit cu…am vorbit cu persoana respective și o să mă văd săptămâna viitoare cu el. Da' dumneatale când ai fost…pe el l-ai gasit acolo, la Vlad, nu? La Stoica?

Dumitrescu: Da. Da, Da, l-am gasit acolo.

Duicu: A?!

Dumitrescu: L-am gasit acolo.

Duicu: Am înțeles. Mă, ce facem, mă, cu Ponea ăsta?

Dumitrescu: Păi, vin acu' și discutăm. Ne întâlnim mâine. Nu știu. Eu vorbii și astăzi da'…vorbim mâine.

Duicu: Mă, trebuie s-o rezolvi. Deci, chiar nu mai pot.

Dumitrescu: Hai că te…Mâine ești aici?

Duicu: Mâine sunt aici. Da' hai să-l chemăm și pe el, că vreau să..vreau să…Știi că…

Dumitrescu: Bine, bine.

Duicu: Da' vorbește cu el dumneatale și veniți împreună la mine când vine. Ce să mai…? Vino la birou, bem o cafea și mai stăm de vorbă aicea.

Dumitrescu: Aha! (…)

*Convorbirea din 13 iunie 2013, realizată din sediul Palatului Victoria. În aceeași zi, Duicu i-a trimis un sms lui Ponea: "L-a chemat pe Toba aici la guv. astept sa vina".

Adrian Duicu: Da?

Dumitrescu: Salut, Adi!

Duicu: Vă salut. Da, nea Doru…

Dumitrescu: Nu mai îmi spuseși? Fuseși acolo?

Duicu: Cum să nu?!

Dumitrescu: Da? Păi, te sunai pe la 12 jumate, nu-mi răspunseși.

Duicu: Am fost…a venit la șefu' al mare, l-a chemat acolo sefu' al mare.

Dumitrescu: Îhi.

Duicu: L-a chemat acolo, la guvern. Și a venit acolo. E ok.

Dumitrescu: Da?

Duicu: Da. Da.

Dumitrescu: Când te intorci?

Duicu: Păi, m-am întors deja. (…)

*Convorbiri Ștefan Ponea ( șef IPJ Mehedinți) – Adrian Duicu care îl implică pe secretarul de stat Anghel Andreescu

Duicu: Da, Fane…

Ponea: Să trăiți domnu președinte. M-a sunat ăsta, secretaru' de stat Anghel Andreescu.

Duicu: Așa?

Ponea: Și a zis că sunt mutat la Direcția Ordine Publică, adjunct…

Duicu: De când?

Ponea: Și i-am zis: Păi, stați puțin că…Că mă întrebase "ești mutat?". Păi, nu mi-a zis data exactă. Cu întai, cred, acum care vine.

Duicu: Așa?

Ponea: Că ești mutat la Direcția Ordine Publică, adjunct. Că am înțeles că știi și că vrei. Zic: Păi, stați puțin că nu e…nu vreau. Trebuie să discutăm intai.

Duicu: Bun. Da' îți convine acolo?

Ponea: Păi…aaa…Nu prea-mi convine, că nu…In primu' rând că functia este echivalentă cu cea de inspector-șef, deci nu câștig absolut nimic. Și nu…Eu nu știu dacă…Cum să mă mut?

Duicu: Mda.

Ponea: Singur iară? ( adică, fără soția sa, Elisabeta Ponea –nn) Plec așa, aiurea ca tâmpitu'?

Duicu: Bun. Eu chiar aicea…aștept să intru la premier acuma, sunt la guvern. Sunt aici la ușă, aștept să mă sune și urc sus. Chiar aicea în fața guvernului sunt.

Ponea: Că asta îmi dădu o jumat' de ora. Domnu' Andreescu. Să mă gândesc. Că după aia, dacă nu, el n-o să mai…când o să vreau eu, n-o sa mai fie el de acord. Păi, da. Da' nu pot. Stați puțin, lăsați-mă să discut și eu cu familia.

Duicu: Deci, adjunct la Ordine Publica. Exact ce ți-a … ce mi-a spus Doru că a vorbit cu…

Ponea: Da. Da. Da. Da' unde plec așa acuma?! Că dacă nu…

Duicu: Pai, nu…Și ea trebuie să plece, nu încape discuție. Bun. Și aci cine sĂ vina?

Ponea: Păi, nu mi-a zis asta. Da' dacă-l sunați pe Dumitrescu, sigur știe.

Duicu: Hai că-l sun acuma.

Ponea: Bine.

Duicu: Hai! Si te sun eu.

Ponea: Da.

*Convorbiri Duicu- procurorul Elisabeta Ponea, aflată în vacanță cu soțul ei , Ștefan Ponea, care ar putea reflecta relațiile în mediul judiciar craiovean unde baronul PSD a scăpat de dosare

Ponea Elisabeta: Ce faceți domnu' președinte? Bună ziua!

Duicu Adrian: Săru' mâna doamna procuror. Ce faci? I-ai luat mințile cu totu' pe-acolo! Nu mai știe nimic de el, prin Helsinki.

Ponea Elisabeta: (râde)…E! Nici chiar asa!

Duicu: Mai des trebuie să-l duci acolo, nu-l ține pe-aici prin prosteala asta că…

Ponea Elisabeta: Da. (râzând) Ce faceți?

Duicu: Foarte bine ați facut. Bravo vouă! Uite, prin oraș, mă duc spre casă.

Ponea Elisabeta: A! Foarte bine.

Duicu: Bravo voua ca v-ați făcut timp și v-ați dus pe-acolo că…chiar merita!

Ponea Elisabeta: Păi…Auziți? E atât de puțin timp…

Duicu: Chiar merita! Numa' munca si…

Ponea Elisabeta: Păi, așa este.

Duicu: Bravo vouă!

Ponea Elisabeta: Bine, domn' președinte. Vroiam să vă salut. Vi-l dau pe Stefan.

Duicu: Bine. Săru' mâna. Mulțumesc mult. Săru' mâna!

Ponea: Bine. La revedere.

Duicu: Saru' mana.

Ponea Constantin Stefan: Alo?

Duicu: Bravo tie.

Ponea: Prin Riga e iar foarte frumos, am trecut pe acolo.

Duicu: Cu ce sunteti, cu microbuz bănuiesc, nu?

Ponea: Nu, cu un autocar de ăsta frumos (…)

Cele mai citite

Donald Trump l-a desemnat oficial pe Marco Rubio pentru a fi secretar de stat al SUA

Donald Trump l-a nominalizat, miercuri, pe senatorul din Florida, Marco Rubio, pentru funcția de secretar de stat, potrivit nypost.com. „Marco este un lider extrem de...

S-a aflat cauza decesului lui Silviu Prigoană

Omul de afaceri Silviu Prigoană a murit în urma unui infarct – este concluzia medicilor legiști. Procurorul va închide dosarul după ce va analiza...

Este oficial: Republica Moldova are ca obiectiv strategic integrarea în Uniunea Europeană

Constituţia Republicii Moldova, modificată prin referendum, a fost publicată, miercuri, în Monitorul Oficial. Astfel, integrarea în Uniunea Europeană a devenit obiectiv strategic pentru Chișinău,...
Ultima oră
Pe aceeași temă