16.5 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialCazul copilului ars în incubator la Maternitatea Bucur: Asistenta, condamnată la trei...

Cazul copilului ars în incubator la Maternitatea Bucur: Asistenta, condamnată la trei luni de închisoare cu suspendare

Asistenta de la Maternitatea Bucur acuzată în cazul bebeluşului ars în incubator a fost condamnată la trei luni de închisoare cu suspendare, cu termen de încercare de trei ani, şi trebuie să plătască familiei copilului, împreună cu spitalul, daune morale de 200.000 de euro, a decis, marţi, Judecătoria Sectorului 4, potrivit Mediafax.

Instanţa Judecătoriei Sectorului 4 a dispus ca daunele morale de 200.000 de euro să fie plătite în solidar de asistenta Emilia Baron, Spitalul Clinic de Urgenţă “Sfântul Ioan” din Capitală şi alţi trei inculpaţi care trebuiau să asigure funcţionarea aparatului.

Spitalul “Sfântul Ioan” a fost obligat să plătească o amendă penală de 300.000 de lei.

Totodată, judecătorul a dispus ca doi ingineri care trebuiau să supravegheze funcţionarea aparatelor să plătească fiecare câte 10.000 de lei, iar cel de-al treilea 8.000 de lei.

Decizia instanţei nu este definitivă, putând fi contestată la Tribunalul Bucureşti.

Asistenta Emilia Baron are o asigurare profesională de 10.000 de euro, bani care ar putea fi folosiţi dacă decizia rămâne definitivă, potrivit unor surse judiciare.

Procurorii Parchetului instanţei supreme i-au trimis în judecată, în 4 iunie 2010, pe moaşa Emilia Baron, precum şi Spitalul Clinic de Urgenţă “Sf. Ioan”, persoană juridică, pentru vătămare corporală gravă din culpă.

Procurorii au stabilit că, în noaptea de 13 spre 14 noiembrie 2009, Gabriel Alexandru Dragomir, în vârstă de trei zile, internat în cadrul Secţiei de neonatologie a Maternităţii Bucur din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă “Sfântul Ioan”, a suferit arsuri pe 20 la sută din suprafaţa corpului în timp ce se afla într-un incubator, în cursul unei proceduri de fototerapie, ca urmare a diagnosticării cu icter de către medicul specialist.

Procurorii au stabilit că din cauza supraaglomerării incubatoarelor, Emilia Baron, asistentă medicală la Secţia de neonatologie, a pus câte doi nou-născuţi în fiecare incubator, fără a raporta în prealabil funcţionarea defectuoasă a aparatului.

Procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului instanţei supreme au mai aratat că raportul de expertiză medico-legală efectuat în cauză a concluzionat faptul că leziunile traumatice s-au putut produce prin contactul cu un corp supraîncălzit, “leziuni asupra cărora s-a intervenit specific chirurgical, în mod repetat, şi au necesitat pentru vindecare 75-80 de zile de îngrijiri medicale, fiind totodată de natură să pună în pericol viaţa nou-născutului”.

Totodată, în ce priveşte culpa spitalului, procurorii au reţinut că nu s-au respectat obligaţiile legale de verificare periodică a dispozitivelor medicale aflate în utilizare.

Bebeluşul a fost supus mai multor intervenţii de transplant de piele la Spitalul “Grigore Alexandrescu”. În 20 ianuarie 2010, Alexandru a fost externat.

În urma anchetei administrative, contractul de muncă al asistentei medicale care l-a uitat în incubator pe bebeluşul a fost desfăcut, iar salariile şi indemnizaţiile şefului Secţiei neonatologie şi al asistentei şefe au fost reduse timp de trei luni cu zece la sută. În cazul acestora doi, în plus, s-a hotărât schimbarea din funcţii.

Cele mai citite

Lucian Bode a văzut șacalii. Cine-i prinde?

Învățat despre utilitatea glonțului magic, Lucian Bode a lansat cel mai consistent mesaj de campanie electorală: “În vremuri grele, apar șacalii, care așteaptă un...

Ajutorul promis Israelului, dar și Ucrainei ar putea fi votat în Congresul SUA

În timpul unei convorbiri telefonice de duminică între președintele Joe Biden și liderii Congresului, a existat un „acord” privind ajutorul rapid atât Israelului, cât...

Olaf Scholz, vizită în China: Nu fumăm toți cannabis în Germania

Cancelarul Olaf Scholz i-a asigurat luni pe studenții chinezi că nu vor fi nevoiți să fumeze cannabis dacă aleg să studieze în Germania, liderul...
Ultima oră
Pe aceeași temă