Ministrul Sanatatii, Attila Cseke, a trimis ieri Colegiului Medicilor din Romania o sesizare pentru cazul unui tanar de 17 ani din Biharia decedat la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta dupa o operatie la tibie.
Tanarul a suferit pe 6 februarie un accident rutier. Medicii oradeni l-au internat la sectia de maxilo-faciale a Spitalului Judetean. In timpul weekendului, medicii oradeni nu au efectuat nici o interventie. Acestia l-au operat la tibie abia la trei zile dupa ce a fost internat in spital. Tanarul a decedat imediat dupa interventia chirurgicala.
Parintii baiatului au spus ca au atentionat medicii ca baiatul lor se simte rau, ca acuza dureri de cap si ca il doare operatia, dar ca acestia le-au spus linistiti ca "e normal dupa operatie". "Baiatul a fost internat cu contuzii si cu fracturi la nivelul fetei. Operatia a decurs fara probleme, insa, dupa interventia chirurgicala, pacientul a avut probleme respiratorii, a intrat in stop cardio-respirator si a murit", a declarat managerul Spitalului Judetean din Oradea, Florin Bodog.
Cadrele medicale din spital spun ca "persoanele care sufera fracturi la oasele lungi, cum ar fi tibia, trebuie sa fie supuse unui tratament special (anticoagulante, hidratare, imobilizarea fracturii), in caz contrar se poate ajunge la deces. Doi medici si o asistenta de la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta din Oradea au fost suspendati de la serviciul de garda pana cand Consiliul Administrativ al unitatii si Colegiul Medicilor Bihor vor finaliza ancheta. Parintii baiatului mort dupa operatia la tibie spera sa fie dati afara medicii vinovati de moartea copilului lor. In acest fel, cred ei, nu vor muri si alti pacienti care ajung pe mana medicilor oradeni. "Daca a avut atatea traumatisme, asa cum se scrie pe fisa de internare, cum de nu a fost internat la reanimare? si ce de sambata pana luni nu i-au facut nimic? Luni dimineata avea sange uscat pe frunte", spun parintii baiatului.
Seful Directiei de Sanatate Publica Bihor, Marius Parcioaga, a inceput imediat o ancheta. In urma acesteia, doi medici de la Sectia Ortopedie si chirurgie maxilo-faciala vor avea salariul micsorat si nu mai au voie sa faca garzi pana la finalizarea cercetarilor. El a explicat ca rezultatul autopsiei a aratat ca tanarul a murit "in urma unei embolii grasoase, adica mici bucati de grasime s-au mobilizat de la nivelul focarului de fractura pana la nivelul plamanului si al creierului. Mortalitatea in asemenea cazuri este de peste 85 la suta. E un accident postoperator care nu se poate preveni", a explicat dr. Florian Bodog. Insa, in sesizarea facuta Colegiului Medicilor, ministrul solicita investigarea cazului si luarea unor masuri "adecvate" pentru faptul ca tanarul de doar 17 ani a fost tinut degeaba un weekend intreg la sectia de maxilo-faciale, in loc sa fie operat imediat pentru rezolvarea fracturii.
"Din analiza cazului rezulta mai multe nereguli pentru care dorim sa va sesizam, cu rugamintea de a dispune investigarea acestui caz si luarea masurilor adecvate, in situatia in care acest lucru se impune. Concluziile investigate la nivelul DSP Bihor reliefeaza ca medicii titulari de garda nu au consultat pacientul, trimitand doar rezidentii, care au luat deciziile medicale, desi titularii de garda se aflau in spital. Un alt aspect este intarzierea de a opera pacientul, respectiv dupa mai mult de 72 de ore, fara justificare medicala clara", arata documentul trimis de ministrul Sanatatii Colegiului Medicilor din Romania.