25.3 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialCautati prin Interpol doar de ochii lumii

Cautati prin Interpol doar de ochii lumii

Infractori celebri au scapat ca prin urechile acului de autoritatile romane, ulterior fiind dati in urmarire generala. Dupa ce au dat adevarate „tunuri” financiare, afaceristii au plecat peste granita cu buzunarele pline si rad in nas autoritatilor. Acesti tepari de mare clasa si-au ales cu grija destinatiile, de cele mai multe ori „exotice”. Asta pentru a trai linistiti, deoarece stiu ca Romania nu are semnate tratate de extradare cu respectivele state. Prezentam cateva cazuri de asemenea tepari celebri, care sunt cautati, spun autoritatile romane, si in gaura de sarpe. Cel putin la nivel declarativ, in conditiile in care fostii parteneri de afaceri cunosc prea bine locatiile secrete ale acestora.

Beraru, afaceristul de „negasit”

Sorin Beraru (Schmuel Beraru, dupa actele israeliene) a fost un binecunoscut afacerist in Romania. Industria textila, imobiliara sau cea medicala nu i-au fost straine lui Beraru, ce poseda nu mai putin de trei cetatenii: romana, israeliana si sud-africana. Dupa afacerea „CI-CO” SA., s-a dovedit in urma unei anchete ca a prejudiciat statul cu 3,6 milioane de dolari. Cand a vazut ca gluma se ingroasa, in 2000, a sters-o englezeste din tara. A fost condamnat definitiv la sapte ani inchisoare, fiind dat in urmarire prin Interpol. Se sustrage arestarii preventive, avand doua mandate pentru dare de mita. A oferit mita 1,5 milioane de dolari pentru anularea primului mandat de arestare, demers dejucat de cei implicati in ancheta. Desi cautat de Interpol, Beraru a reusit sa se intalneasca cu fostul premier Adrian Nastase, in 2001, in timpul unei vizite a acestuia in Israel. Instanta Suprema a cerut extradarea lui Beraru, insa nu a fost stabilit locul in care se afla acesta. Romania nu are acord de extradare nici cu Israelul, nici cu Africa de Sud.

Handicapatul care trece granita fluierand

Severin Tcaciuc, un personaj controversat, are deja trei mandate de executare a pedepsei, pentru insulta, furt si pentru ca a agresat un politist aflat in exercitiul functiunii. Este condamnat la sase ani de inchisoare. Handicapat fizic, cu proteze la ambele picioare, el a reusit sa iasa din tara, acuzand din strainatate faptul ca este persecutat de anchetatori. A prejudiciat statul cu peste 100 miliarde de lei si a parasit Romania la cateva minute dupa ce politistii de frontiera au primit ordinul ce interzicea parasirea teritoriului tarii. Autoritatile de la Bucuresti au transmis nu mai putin de patru cereri de extradare emise pe numele lui Tcaciuc. Pana in acest moment, nici un raspuns din Austria, dupa ce controversatul afacerist a facut mai multe memorii in care arata ca starea sanatatii nu-i permite sa suporte regimul de detentie.

Tartorul CFR-ului

Un alt fugar celebru care si-a facut de cap sub fosta guvernare este Mihai Nicolaiciuc. Cercetat in nu mai putin de 16 dosare penale, fostul sef al Companiei Nationale Cai Ferate a furat de la CFR fara limita. In numai sase dosare, prejudiciul „adunat” este de 333 miliarde de lei. In perioada 2000-2004, cat a fost director general al CFR SA, prejudiciul estimat in celelalte zece dosare este de peste 350 miliarde de lei. Si-a construit un adevarat palat, dotat, printre altele, cu pista de aterizare pentru elicopter. Dupa toate probabilitatile, se ascunde tot in Austria.

Nicolae Popa – cautat din Suedia in Indonezia

Un alt personaj urmarit international prin Interpol este Nicolae Popa, cautat pentru evaziune fiscala. In calitate de director general al SVM Gelsor SA, a prejudiciat Banca Agricola cu 50 miliarde de lei. Imediat dupa prabusirea Fondului National de Investitii (FNI) a fugit din tara. Ultima data a fost semnalat in Indonezia. A fost condamnat la 18 ani de inchisoare. Desi autoritatile se dau de ceasul mortii pentru a da de urma acestuia, seful sau direct, Sorin Ovidiu Vantu, a recunoscut in timpul unei sedinte de judecata ca vorbeste frecvent la telefon cu fostul sofer personal. Suedia se pare a fi o alta destinatie preferata a lui Popa, unde, se pare, si-a deschis o mica afacere. Dupa scenariul binecunoscut, el a fost dat in consemn la frontiera dupa ce a parasit tara.

Shimon Naor, fugarul bolnav de SIDA

Un alt condamnat definitiv la 11 ani de inchisoare este cetateanul romano-israelian Shimon Naor, acuzat de trafic cu arme. In ciuda pedepsei primite, a stat in arest doar cateva luni. A fost inchis pe 25 august 1999 si eliberat putin mai tarziu, din motive procedurale. Imediat a plecat din Romania. Tupeul israelianului este fara limite, acesta solicitand cu putin timp in urma o cerere de amanare a executarii pedepsei pe motiv ca este seropozitiv. In prezent se afla in Israel.

Secretomania – la loc de cinste

Conform proverbului „pana la Dumnezeu te mananca sfintii”, seful Biroului National Interpol Romania, chestorul Mihai Stoica, nu a fost de gasit sub nici o forma. Am reusit totusi sa obtinem promisiunea din partea reprezentantilor biroului de presa al ministerului ca vom afla amanunte despre cei cautati. Proceduri si locatii vizate. Am ramas cu promisiunea. Acelasi raspuns l-am primit si de la biroul de presa al Parchetului General. „Poate maine”, a fost raspunsul procurorilor.
Cei cinci infractori nu sunt singurii cautati de autoritatile din tara si din strainatate. Lista poate fi completata cu nume precum Omar Hayssam, Gregorian Bivolaru sau cehul Frantisek Priplata.

Cele mai citite

Kituri profesionale pentru extensii de gene: ce conțin și cum să le folosești?

Te specializezi în domeniul extensiilor de gene sau ești deja un lash artist cu experiență? Indiferent câte seturi de extensii ai aplicat până acum,...

Economia mondială arată ca în anii 1920, declară șefa Băncii Centrale Europene

Christine Lagarde spune că există paralele între cele două perioade, dar azi avem instrumente să gestionăm schimbările structurale Economia globală se confruntă cu fisuri comparabile...

Jucătoare de tenis cunoscute la pariuri

Tenisul feminin a oferit, de-a lungul timpului, partide memorabile ce nu pot fi uitate de pasionații acestui sport. Nume importante din circuitul WTA au...
Ultima oră
Pe aceeași temă